Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Nu uita că eşti român” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » „Nu uita că eşti român”
„Nu uita că eşti român”

„Nu uita că eşti român”

 A devenit tradiţie ca de sărbătoarea românilor, buzoienii şi harghitenii să-şi dea întâlnire la Miercurea-Ciuc

 

Chiar dacă manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României, în Harghita şi în Miercurea-Ciuc, au început încă de joi, cele mai aşteptate momente au fost cele de ieri, când peste o mie de oameni au participat la depunerile de coroane de la Monumentul Ostaşului Român din municipiul reşedinţă de judeţ, la parada militară, la spectacolul folcloric şi la retragerea cu torţe.

Ca în fiecare an, la manifestările de la Miercurea-Ciuc au participat şi tineri de la Seminarul Teologic din Buzău (53 la număr), conduşi de pr. prof. Milea Mihail. Acestora li s-au alăturat, în premieră, alţi 15 elevi de la Colegiul Pedagogic din Buzău.

„De aproape 20 de ani trecem Carpaţii de la Buzău la Miercurea-Ciuc să-i asigurăm pe puţinii români care au rămas aici că nu sunt singuri, că ne rugăm pentru ei, ne rugăm pentru ţara noastră România, care înseamnă Om în Rai – dacă am lua fiecare literă din cuvântul România facem cea mai dragă propoziţie: Om în Rai. De aceea să iubim această ţară, pentru că este darul lui Dumnezeu dat nouă, românilor”, spunea părintele Milea.

Totodată, acesta a catalogat incidentul de la Sfântu-Gheorghe, unde, din piaţa centrală, s-a furat drapelul României, ca o blasfemie la adresa ţării, motiv pentru care au adus cu ei multe steaguri ca să arate că şi aici este sărbătoarea românilor.

 

 Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri

Manifestările de ieri de la Miercurea-Ciuc au debutat cu trecerea în revistă a Gărzii de onoare de către prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, şi de către comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu”, generalul de brigadă Marius Giurcă şi oficializarea serviciului religios.

Apoi, în cadrul discursurilor ce au urmat, prefectul Adrian Jean Andrei spunea că Ziua de 1 Decembrie este una de „mare însemnătate pentru istoria noastră, în care poporul român aduce un omagiu celor care au desăvârşit, prin patriotismul şi jertfa lor, unirea românilor”.

„Astăzi – continua prefectul judeţului Harghita – ne gândim cu luare aminte la marile idei care au făcut posibilă Marea Unire. De aproape un secol, acele idei nu şi-au pierdut semnificaţiile culturale şi etice proprii civilizaţiei europene.

(…) La fel cum o spun în fiecare an, poate 1 Decembrie e ziua care ne poate reaminti ce ne uneşte, ceea ce este important şi trebuie să aibă continuitate. (…) Să cinstim însemnele naţionale, drapelul României şi să nu ne fie teamă şi ruşine să le arborăm, deoarece pentru ele şi-au dat viaţa înaintaşii noştri, ca noi, astăzi, să fim împreună”.

PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, spunea că în fiecare an, de 1 Decembrie, ne aducem aminte de primul Patriarh al României, Miron Cristea, cel care a plecat de pe meleagurile harghitene, din Topliţa Română, pentru a înălţa la Alba-Iulia drapelul României, altarul de jertfă a neamului românesc, la loc de cinste lângă sfânta cruce.

„Ziua României ne aduce aminte de înaintaşii noştri aşa cum ne îndeamnă Sf. Apostol Pavel în epistola către evrei: aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”.

În final, episcopul Covasnei şi Harghitei a făcut referire la ierarhul Andrei Şaguna care, în testamentul său, scria: fiţi pe pace, aveţi-vă bine şi nu vă sfădiţi între voi. „Ca să fii pe pace – continua PS Andrei – trebuie să ai pacea lui Dumnezeu în inima ta; ca să nu te sfădeşti, trebuie să-l iubeşti pe aproapele şi ca să te ai bine trebuie să trăieşti în linişte socială şi ordine sufletească.

La mulţi ani tuturor celor care simţiţi româneşte, pace şi binecuvântare de la Dumnezeu”.

Înaintea depunerilor coroanelor la Monumentul Ostașului Necunoscut, ultimul moment, unul artistic, i-a aparținut interpretului de muzică populară Alexandru Baciu, care a cântat melodia „Nu uita că ești român!”.

 

 Parada militară, deliciul celor mici şi celor mari

Unul dintre punctele de atracţie a evenimentelor de ieri a fost parada militară la care au participat instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Militari, jandarmi, pompieri, poliţiştii, pedeştri sau în maşini, au trecut rând pe rând prin faţa mulţimii adunate pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc. În acest an, printre noutăţile din cadrul paradei militare s-a numărat un complex de rachete.

 

 „Hai să dăm mână cu mână”

1 Decembrie la Miercurea-Ciuc s-a terminat cu tradiţionalul spectacol folcloric şi, apoi, cu retragerea cu torţe şi Hora Unirii.

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Miercurea-Ciuc au urcat, pentru a sărbători prin muzică şi dans popular, ansamblurile „Floricica” (Gălăuţaş), „Căluşerii” (Răşinari, Sibiu) şi „Mureşul” (Târgu-Mureş), precum şi opt solişti vocali.

După lăsarea întunericului şi după terminarea spectacolului, peste o mie de oameni s-au prins în Hora Unirii, aceasta punând punct ceremoniilor din Miercurea-Ciuc.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.