Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Iubirea şi ,, Pianul cu poeme” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Cultură » Iubirea şi ,, Pianul cu poeme”
Iubirea şi ,, Pianul cu poeme”

Iubirea şi ,, Pianul cu poeme”

Pianista Ioana Maria Lupaşcu a realizat o adevărată demonstraţie de virtuozitate, interpretând magistral o fantezie de Guy Bacos pe Raposodia I de George Enescu. A urmat poemul „Ştergarul”, a lui Costache Ioanid, în care Daniela Nane a dat întreaga măsură a valorii sale actoriceşti, dar şi asupra felului cum înţelege să redea un text poetic: cu o căldură venită de undeva din adâncuri, cu o trăire profundă, dar cu maximă discreţie, fără un singur accent exagerat.

Am început relatarea despre seara magică oferită de Daniela Nane şi Ioana Maria Lupaşcu cu finalul, nu numai pentru că „Finis coronat opus”, ci şi pentru că cele două interpretări finale au dat adevărata măsură a unui recital de muzică şi poezie – intitulat „Pianul cu Poeme” – întâmplat luni seara în sala, plină, a cinematografului „Transilvania” din Miercurea-Ciuc. Dăruirea celor două artiste a avut ca suport şi căldura unei săli cucerite de poezia şi muzica oferite, având ca leit-motiv iubirea. Nu doar cea erotică, ci şi cea a aproapelui, după pilda Mântuitorului, din poemul „Ştergarul”:

„Şi aşa cum o mlădiţă se-ndoaie lângă trunchi,

Stăpânul omenirii se-apleacă în genunchi,

La jugul fără slavă, Iisus din nou se-njugă,

El Împăratul Vieţii, din nou e rob şi slugă.

Veniţi leproşi ai lumii, murdari de-a ei ţărână!

Iisus vă spală iarăşi cu propria sa mână!

Veniţi voi ce-n păcate nădejdea vi se frânge!

Iisus vă spală astăzi cu propriul său sânge!”.

Seara minunată oferită de Daniela Nane şi Ioana Maria Lupaşcu a fost un cadou nobil, prilejuit de o dublă sărbătoare: Sfântul Andrei, ocrotitorul României şi românilor şi Ziua Naţională a ţării.

Un cald cuvânt de mulţumire se cuvine iniţiatorilor şi organizatorilor acestei întâmplări de suflet: Ion Proca, Marius Ţepeluş, Adrian Pănescu, Asociaţia culturală „Pro valores”, Primăria municipiului Miercurea-Ciuc, Cinematograful „Transilvania”.

Sperăm că această mirifică seară de noiembrie a fost doar un început şi vor urma alte întâlniri cu muzica şi poezia, cu arta în general, pentru că numeroşii tineri prezenţi în sală au dovedit că, cel puţin la Miercurea-Ciuc, există receptivitate pentru manifestările autentice de spiritualitate.

ŞTEFAN DANCIU

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.