Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noi tensiuni tulbură liniştea eroilor înmormântaţi în Valea Uzului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » Noi tensiuni tulbură liniştea eroilor înmormântaţi în Valea Uzului
Noi tensiuni tulbură liniştea eroilor înmormântaţi în Valea Uzului

Noi tensiuni tulbură liniştea eroilor înmormântaţi în Valea Uzului

  • 150 de cruci din lemn au fost aşezate sâmbătă în locul celor din beton amplasate ilegal în 2019, înlăturate săptămâna trecută de Primăria Dărmăneşti
  • Astăzi, autorităţile judeţene au anunţat ce acţiuni vor întreprinde în perioada următoare

Demolarea celor 50 de cruci din beton de pe parcela românească din Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului a stârnit vii nemulţumiri în rândul patrioţilor români, care au decis să le înlocuiască cu 150 de cruci din lemn, câte una pentru fiecare erou martir al Armatei Române din Primul Război Mondial care îşi doarme somnul de veci acolo, potrivit documentelor obţinute de iniţiatorii acţiunii de la Ministerul Apărării Naţionale.

În jur de 250 de persoane, membre ale asociaţiilor „Calea Neamului” şi „Frăţia Ortodoxă”, grupuri reprezentând alte organizaţii din ţară, precum şi simpatizanţi din numeroase judeţe ale României, înveşmântaţi în straie populare româneşti, purtând în mâini crucile din lemn şi drapelul naţional al României, au intrat sâmbăta trecută pe poarta cimitirului din Valea Uzului.

Înaintea începerii lucrărilor de amplasare a noilor cruci din lemn, unul din preoţii care au însoţit participanţii a rostit o rugăciune, a sfinţit cele 150 de cruci din lemn care urmau să fie amplasate pe parcela eroilor români, binecuvântând apoi şi crucile soldaţilor maghiari înmormântaţi în cimitirul de la Valea Uzului.

Tineri, bărbaţi şi femei deopotrivă au măsurat terenul şi apoi au luat în mâini burghiele de pământ, sapele, în vreme ce unii cu mâinile goale au dislocat pământul, amplasând cele 150 de cruci pe şase rânduri, în vreme ce din difuzoare se auzeau vechi cântece patriotice militare.

„Fiecare ceas care a trecut de o săptămână încoace, de când s-au demolat crucile din beton puse de Primăria Dărmăneşti în 2019, constituie un sacrilegiu şi o ofensă aduse memoriei ostaşilor Armatei Române. De aceea, ne-am hotărât ca astăzi (sâmbătă – n.a.) să punem în locul celor 50 de cruci din beton, 150 de cruci din lemn. Le înfigem direct în pământul sfânt al ţării pentru ca memoria şi sângele eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial să fie respectate aşa cum se cuvine. Cu sufletul şi braţele noastre, am fost în tranşeele luptelor de pe Valea Uzului, pentru a ridica din nou gloria Armatei Române prin Crucile Eroilor, memoria jertfei lor. Mâinile noastre, răscolind pământul, s-au întărit cu sângele lor, pe care l-am simţit acolo. Adânc respect pentru toţi cei prezenţi, adâncă recunoştinţă pentru toţi cei care ne-au sprijinit”, a declarat presei Mihai Tîrnoveanu, iniţiatorul acţiunii.

Activităţile au decurs paşnic, fără incidente, sub supravegherea jandarmilor şi poliţiştilor dislocaţi în zonă pentru prevenirea şi descurajarea unor potenţiale stări conflictuale.

Întrebat dacă neîndoielnic în cimitirul de la Valea Uzului sunt înmormântaţi cei 150 de soldaţi români, preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului” a uzat de două argumente: documentele Ministerului Apărării Naţionale şi certitudinea că sute de soldaţi români au murit în zonă în timpul Primului Război Mondial.

„Avem două certitudini: prima este că în luptele de la Valea Uzului din Primul Război Mondial, în 1916, aici au murit sute de militari români, nu se ştie câţi, dar sunt câteva sute bune. A doua certitudine este dată de existenţa unui număr de două documente – unul din 1985 şi unul din 1988 – care atestă că în cimitir au fost îngropaţi la Valea Uzului 149 de soldaţi români cunoscuţi şi trei necunoscuţi. Aceste documente nu sunt nişte fiţuici sau nişte benzi de colorat, sunt documente ale Armatei Române, sunt documente eliberate de Ministerul Apărării Naţionale din acea perioadă. De ce nu am avea motive să le credem? Acţiunea noastră este în primul şi-n primul rând legitimă şi, după ce vom instala cele 150 de cruci, vom solicita şi avizul Oficiului Naţional Cultul Eroilor. (…) Nu am vrut să solicităm prima dată avizul, pentru că ar fi durat foarte mult timp şi nu mai putem accepta ca eroii români să stea fără cruci”, a explicat Mihai Tîrnoveanu.

Răspunzând unei alte întrebări din partea reprezentanţilor mass-media: ce s-ar întâmpla dacă şi amplasarea celor 150 de cruci noi din lemn va fi contestată în instanţă, preşedintele Asociaţiei Calea Neamului a declarat: „Nu este normal ca într-un cimitir de eroi parcela românească să fie sfâşiată de buldozere, iar parcela soldaţilor armatei inamice să fie intactă. Noi nu vrem ca însemnele lor de căpătâi să fie demolate, nu vrem să fie dărâmate. De fiecare dată, românii care au venit să îşi cinstească eroii aici au pus o floare şi au aprins o lumânare şi la crucile militarilor armatei austro-ungare. Dar în momentul în care Consiliul Judeţean Harghita sau oricine altcineva va contesta în justiţie ridicarea celor 150 de cruci din lemn, atunci vom face şi noi acelaşi lucru pentru crucile armatei inamice. Le vom contesta şi pe ele în justiţie, pentru că nici ele nu au avizul Oficiului Naţional Cultul Eroilor şi sunt curios ce alte avize mai au sau nu mai au. Repet, Borboly (Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita – n.a.) pe mine personal poate să mă dea în judecată până la adânci bătrâneţi, n-am nicio problemă cu asta, dar voi avea o problemă când se va pune în discuţie, dacă se va pune în discuţie în justiţie, existenţa acestor 150 de cruci şi atunci vom proceda şi noi similar cu ale lor”, a detaliat Mihai Tîrnoveanu.

Consiliul Judeţean Harghita a depus zilele trecute o plângere penală împotriva liderului Asociaţiei „Calea Neamului” Mihai Tîrnoveanu, acuzându-l de acţiuni ilegale, de vreme ce pentru amplasarea celor 150 de cruci din lemn nu a primit avizul sau consimţământul Consiliului Local Sânmartin, localitate pe teritoriul căreia se află cimitirul de la Valea Uzului.

Liderul Asociaţiei Calea Neamului i-a informat pe reprezentanţii mass-media că în dimineaţa zilei de joi, 13 iulie, va avea loc o întrevedere cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, în cadrul căreia speră să se clarifice situaţia parcelei româneşti din cadrul Cimitirului Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului.

„Acum o lună de zile am înaintat o petiţie prin care solicitam oficializarea parcelei româneşti din cimitirul Valea Uzului, însoţită de cererea de audienţă. Ni s-a acceptat şi sperăm că începând din 13 (iulie – n.a.) vom începe să clarificăm situaţia parcelei româneşti într-un sens pozitiv. Resping orice negociere purtată de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi de cel al judeţului Bacău, pentru că consider că aceşti doi oameni nu sunt sinceri, nu au niciun interes, nu au niciun gând să restabilească memoria jertfei eroilor români, pentru că aceşti doi oameni au înaintat, prin funcţiile pe care le deţineau în 2019 – cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita şi, respectiv, cea de prefect la Bacău – procese împotriva Primăriei Dărmăneşti pentru faptul că a ridicat 50 de cruci şi monumentul”, a menţionat Mihai Tîrnoveanu.

Acţiunea iniţiată de preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului” s-a încheiat cu o slujbă de pomenire a eroilor români.

Sâmbătă seara, în cadrul unei transmisii live pe Facebook de la Valea Uzului, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că Cimitirul Internaţional al Eroilor din comuna Sânmartin „a fost transformat într-un şantier, ilegal, fără acordul proprietarului, fără orice fel de documentaţie, fără orice fel de avizare şi fără acordul acelor state care au aici eroi înmormântaţi”.

„E ceva incredibil ce am văzut acolo: cu utilaje grele s-au forat gropi adânci, jos. Şi dacă acolo este un soldat? Şi, da, este. Deci, unde s-a forat, acolo este batalionul de la Munkács înmormântat. Deci, utilaje grele cu care s-a forat un metru, nu ştiu cât. Ce s-a întâmplat cu acei oameni care sunt acolo înmormântaţi? Şi toate aceste acţiuni ilegale, infracţiuni (sunt prevăzute în – n.a.) Codul penal, care la articolul 352, alineat 1, spune foarte clar: degradarea unei astfel de locaţii se pedepseşte cu închisoare”, a declarat Borboly Csaba.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a afirmat că nu a crezut că persoanele venite să aşeze crucile destinate soldaţilor români în Cimitirul de la Valea Uzului vor fi lăsate să facă acest lucru, după înţelegerea încheiată în data de 30 iunie între reprezentanţii consiliilor judeţene Bacău şi Harghita, respectiv între primăriile Dărmăneşti – judeţul Bacău şi Sânmartin – judeţul Harghita, Oficiul Naţional Cultul Eroilor şi Ministerul Apărării Naţionale, prin care s-a stabilit că „fiecare naţiune care are aici morţi, inclusiv cea română, Armata Română trebuie să aibă un loc unde să depună o coroană, să aprindă o lumânare”, toate acţiunile urmând să se facă în comun.

„Eu am crezut că la ora 14:00 (sâmbăta trecută, ei – n.a.) vin aici, se va întâmpla o manifestaţie, se vor ruga şi vor merge acasă, pentru că aşa ne-am înţeles. (…) Ne-am înţeles că tot ce facem, facem împreună, dar ne-am înţeles şi că circul nu ne lipseşte”, a continuat preşedintele CJ Harghita.

El le-a mulţumit reprezentanţilor Jandarmeriei şi ai Poliţiei din Harghita, pentru că l-au protejat pe el şi pe soţia lui care l-a însoţit la Valea Uzului, unde a fost întâmpinat, potrivit domniei sale, cu „batjocuri, înjurături, huiduieli”.

„Eu cred că trebuie să arătăm că nu ne este frică. Totodată, trebuie să punem accent pe lege. Nu cred că în această ţară este o lege pentru români şi este o lege pentru maghiari. Ce s-a comis aici astăzi este infracţiune şi trebuie să fie pedepsit de lege. Să vedem dacă va fi asta. Sper să fie! Până acum statul de drept a funcţionat în privinţa Văii Uzului şi obiectivul nostru principal este să găsim acea conlucrare între cele două judeţe Harghita şi Bacău. (…) Noi asta am dori şi mulţumesc domnului preşedinte de la judeţul Bacău că este o deschidere din partea judeţului Bacău şi vom continua. Şi de asta am venit astăzi aici, ca să vă asigur pe toţi că extremiştii – şi de aici, şi de acolo (români şi maghiari – n.a.), care sunt şi între maghiari, trebuie lăsaţi să fie şomeri. Că sunt oameni, ca astăzi, aici, care trăiesc din circ. (…) Pentru că acest teritoriu, acum, ţine de comuna Sânmartin, este lege. Legea spune că numai cu acordul proprietarului se poate face ceva. Şi rog şi prin această cale pe domnul primar din Sânmartin să aplice legea. Toate materialele de construcţii care au fost acolo introduse vor fi scoase, că au fost introduse ilegal; şi atunci de ce a meritat? De ce nu se poate prin dialog şi prin conlucrare să clădim un viitor comun? Eu pentru asta vă îndemn să fim împreună”, a mai spus Borboly Csaba.

În cadrul transmisiei live a vorbit şi soţia preşedintelui CJ Harghita, Borboly Melinda, exprimându-şi speranţa „ca statul român să nu rămână în continuare pasiv” faţă de cei care „au premeditat această acţiune, deci s-au bazat pe pasivitatea statului român în încălcarea legii”.

Astăzi, autorităţile judeţene au anunţat ce acţiuni vor întreprinde în perioada următoare

Luni a avut loc o conferinţă de presă cu privire la evenimentele de sâmbăta trecută, care au avut loc în cimitirul de la Valea Uzului, conferinţă organizată de Consiliul Judeţean Harghita, la care au participat preşedintele administraţiei publice judeţene Borboly Csaba, deputatul Hajdu Gábor – de profesie avocat şi Birtalan Sándor – primarul comunei Sânmartin, pe teritoriul căreia se află Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului. Acţiunile pe care autorităţile din Harghita le vor întreprinde în perioada următoare vizează, între altele: „aducerea (cimitirului – n.a.) la starea din 30 iunie, orice a fost adus în cimitir, în orice formă, trebuie să fie eliminat”, vor fi depuse plângeri penale, dar vor fi aplicate şi amenzi, de Primăria Sânmartin, celor care au participat la amplasarea celor 150 de cruci în memoria ostaşilor-eroi ai Armatei Române care au pierit la datorie în Valea Uzului. Despre forţele de ordine disponibilizate în Valea Uzului sâmbăta trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a spus că trebuiau să intervină.

„Eu cred că Jandarmeria şi Poliţia trebuiau să acţioneze, nu numai să identifice persoanele care au comis aceste ilegalităţi, trebuiau să-i oprească, pentru că, cu câteva zile înainte, în 30 iunie, împreună cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, cu reprezentanţii judeţului Bacău, ai oraşului Dărmăneşti şi noi cei din Harghita am căzut de acord să formăm o echipă în vederea soluţionării divergenţelor, o echipă care să conlucreze, să avem consens, să avem în spate şi avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, care la rândul său trebuie să aibă consultări cu statele care au acolo soldaţi înmormântaţi”, a declarat Borboly Csaba. Dar despre toate acestea vom reveni.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.