Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Multe probleme cauzate de sălbăticiuni în județ | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Multe probleme cauzate de sălbăticiuni în județ
Multe probleme cauzate de sălbăticiuni în județ

Multe probleme cauzate de sălbăticiuni în județ

  • Anul acesta animalele sălbatice au ucis câteva sute de bovine, ovine, iepuri și păsări de curte, cele mai multe pagube fiind provocate de urși

Animalele sălbatice au provocat pagube semnificative în județul Harghita de la începutul acestui an, cele mai multe probleme fiind cauzate de urși. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László, a declarat publicației noastre că până în prezent comisia de evaluare a fost convocată în 171 de cazuri, iar în 154 dintre acestea a fost vorba despre pagube provocate de urși, iar în celelalte situații despre probleme cauzate de mistreți, lupi, cerbi sau castori.

Acesta a precizat că animalele sălbatice au ucis 169 de bovine și 155 de ovine, distrugând și stupii în cazul a 73 de familii de albine. În ceea ce privește păsările de curte, găinile și rațele sau animalele mai mici, cum ar fi de pildă iepurii, pagubele nu sunt la fel de însemnate, dar sălbăticiunile au omorât 360 de astfel de viețuitoare. În plus, au fost înregistrate parțial pagube și pe o suprafață totală de 64 de hectare de teren agricol cultivat cu cartofi și sfeclă.

Domokos László a mai spus că nu mai există o diferențiere pe zone în ceea ce privește cele mai multe probleme cauzate de animalele sălbatice, iar situația din acest an este asemănătoare cu cea înregistrată și în 2020. Potrivit afirmațiilor sale, cauzele sunt multiple, existând mulți factori care au influență în ceea ce privește înregistrarea unor astfel de cazuri, dar nu există un studiu științific care să poată fi validat. Directorul APM Harghita a menționat că nu se poate stabili cu exactitate care este numărul urșilor din județ și a adăugat că s-a făcut o evaluare pe baza unor date raportate de asociațiile de vânătoare, dar cifrele privind existența a circa 2.200 de exemplare în zonă sunt doar „foarte aproximative”.

Domokos László consideră că pentru evitarea producerii de noi pagube, oamenii ar trebui să respecte regulile privind pășunatul, să nu lase animalele noaptea în apropierea pădurii, să nu amenajeze stânele în zonele care sunt frecventate de sălbăticiuni și să își ia măsurile necesare de protecție, cum ar fi de pildă montarea în mod corespunzător de garduri electrice și folosirea de câini de pază.

Pe parcursul anului trecut, comisia pentru evaluarea pagubelor provocate de animalele sălbatice a fost convocată în 248 de cazuri, în 223 dintre acestea fiind înregistrate  probleme cauzate de urşi. Valoarea totală a pagubelor provocate atunci de animalele sălbatice s-a ridicat la 318.000 de lei.

Urșii își fac în continuare apariția în multe dintre localitățile județului, numărul apelurilor la 112 primite de autorități, prin care era semnalată prezența acestor animale în zonele locuite, depășind deja cu mult 200. Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita informase recent că numai în perioada 16-19 iulie au fost primite 26 de apeluri prin care era semnalată prezența unor urși în localitățile Băile Tușnad, Miercurea Ciuc, Delnița, Turdeni, Bilbor, Zetea, Praid, Joseni, Crișeni, Borzont, dar și în zonele Șumuleu-Ciuc și Băile Szejke. În unele cazuri prezența urșilor nu a fost confirmată, dar au fost mai multe situații în care a fost nevoie de intervenția jandarmilor și polițiștilor pentru îndepărtarea acestora în afara zonelor locuite.

Reamintim cititorilor noștri că în ultima perioadă au fost înregistrate și cazuri în care oameni au ajuns în spital după ce au fost atacați de urs. Duminica trecută, un bărbat a fost transportat cu un elicopter la spital la Târgu Mureș cu leziuni toracice și abdominale după ce a fost atacat de un urs în satul Păuleni al comunei Lupeni, Pentru evitarea unor evenimente negative, autoritățile au atras atenția cetățenilor în mai multe rânduri că este recomandat ca de fiecare dată când constată că în apropiere se află urși, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.