Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Moldoveni de dincolo de Prut alături de românii din Harghita la manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Moldoveni de dincolo de Prut alături de românii din Harghita la manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri
Moldoveni de dincolo de Prut alături de românii din Harghita la manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri

Moldoveni de dincolo de Prut alături de românii din Harghita la manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri

„Ambasadorii limbii şi culturii române” au celebrat alături de românii din Harghita Centenarul Marii Uniri. „Doresc ca hotarul stabilit de către istorie să fie doborât şi să fim uniţi ca o naţiune întreagă”, a spus un tânăr din Chişinău

Manifestările din 30 noiembrie şi 1 Decembrie desfăşurate în municipiile Topliţa şi Miercurea Ciuc s-au constituit în cea de-a şaptea şi ultima activitate comună a şcolilor din Harghita şi Republica Moldova, partenere în proiectul „Ambasadorii limbii şi culturii române”, dedicat Centenarului Marii Uniri.

De Sfântul Andrei la Topliţa

Simpozionul cu tema „Anul 1918 – moment important în realizarea idealului naţional” de la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” Topliţa s-a desfăşurat în prezenţa a 120 de elevi şi profesori din cele 14 şcoli din judeţ şi a reprezentanţilor şcolilor partenere din Republica Moldova. Pe agenda întrunirii moderată de preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, inspectoarea şcolară prof. Elena Mândru, s-au aflat lucrări care au prezentat etapa premergătoare actului Marii Uniri şi înfăptuirii ei, susţinute de cercetători ştiinţifici, profesori şi învăţători.

Solişti vocali, instrumentişti, grupuri de dansatori şi membri ai unor echipe de teatru din şcoli moldoveneşti şi harghitene au prezentat spectacolul „Uniţi în cuget şi-n simţiri”, dedicat Centenarului Marii Uniri. Apoi, gazde şi oaspeţi au vizionat expoziţia „Sud-estul Transilvaniei în contextul Marii Uniri”, organizată la Casa de Cultură Topliţa, de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. Manifestările desfăşurate la Topliţa s-au încheiat cu Balul Unirii, unde participanţii au avut prilejul să îmbrace frumosul port popular al românilor aflaţi de-o parte şi de cealaltă a Prutului.

De Ziua Naţională la Miercurea Ciuc

Sâmbătă dimineaţă, ambasadorii limbii şi culturii române au pornit către municipiul reşedinţă al judeţului Harghita. Pe traseu au făcut un scurt popas la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureşului, unde au vizitat atelierele de pictură şi tot ce are mai de preţ acest sfânt aşezământ.

Ajunşi la Miercurea Ciuc, s-au oprit preţ de o oră la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior pentru a vizita expoziţia „Românii din fostele scaune secuieşti şi Marea Unire”, care avea să prefaţeze întâlnirea finală a reprezentanţilor şcolilor partenere, la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, una dintre cele 14 instituţii de învăţământ implicată în proiectul dedicat Centenarului Marii Uniri. Aici, oaspeţii moldoveni au fost întâmpinaţi de partenerii lor români în costume tradiţionale, cu pâine şi sare, potrivit obiceiului pământului. Apoi, elevii din Republica Moldova s-au alăturat participanţilor la ceremoniile organizate în centrul oraşului, în cinstea Zilei Naţionale a României şi Centenarului Marii Uniri.

„Pentru noi, sărbătorirea Centenarului în sânul României reprezintă un lucru foarte important, pentru că noi suntem o naţiune, suntem un tot întreg. Chiar şi dacă avem un hotar între cele două ţări, noi reprezentăm o ţară unită şi foarte mare, suntem foarte mândri că suntem aici. Când mă gândesc la Ţara Mamă, simt un sentiment foarte puternic de dragoste. Chiar dacă am fost despărţiţi cu mult timp în urmă, ea este o călăuză pentru noi”, a afirmat Irina Tanaşciuc, elevă în clasa a X-a la Liceul teoretic cu profil de limbi străine „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Pentru Cristian Morozan, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Waldorf” din Chişinău, „România nu înseamnă doar un teritoriu stabilit de hotare, este un tot întreg, o valoare spirituală care nu este afişată pe hartă, dar este în sufletele românilor”. „Am venit să sărbătorim Centenarul împreună cu fraţii noştri români, pentru că datorită lor, împreună cu ei am evoluat, am crescut, să devenim o naţiune şi să ne afirmăm ca una puternică. Doresc ca hotarul stabilit de către istorie să fie doborât şi să fim uniţi, ca o naţiune întreagă”, a adăugat tânărul.

Livia State, profesoară de Limba şi literatura română la Liceul teoretic cu profil de limbi străine din Chişinău, crede că „Unirea o fac oamenii, prin fapte mici”. „Ieri (vineri – n.a.) am petrecut o zi întreagă în Miercurea Ciuc şi copiii noştri ne-au oferit o lecţie de viaţă. Au avut activităţi comune şi noi, maturii, părinţi şi profesori ne uitam la ei cum povestesc, cum vorbesc, cum se joacă, cum au dansat, cum au mâncat tort aniversar şi ziceam că nu-i mai deosebim unii de alţii. Suntem foarte onoraţi că suntem astăzi aici, ne dorim ca lucrurile să evolueze în continuare la fel de frumos, la fel de bine, oamenii să poată trece nestingherit Prutul  – şi Prutul să devină doar o atracţie turistică şi nu doar un impediment de hotar, cum este acum”, a povestit profesoara.

În urmă cu un an, prin proiectul „Ambasadorii limbii şi culturii române” – un manifest al dascălilor şi elevilor din Harghita – Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni adresa „fraţilor din Basarabia” chemarea de a sărbători împreună Centenarul „într-o mare unire a spiritului românesc”. Astfel, profesorii din 28 de şcoli, 14 harghitene şi 14 moldovene, au pornit împreună, într-un gest continuu de respect şi omagiere a Centenarului Marii Uniri.

„Mai întâi evocându-l pe marele Eminescu, continuând, apoi, cu luptătorul îmbrăcat în cuvânt Grigore Vieru, evocând permanent frumuseţea literaturii române, limba noastră comună, graiul, istoria naţională, evidenţiind tradiţiile şi portul strămoşilor, profesorii şi-au mobilizat elevii, conştientizându-le faptul că aceasta este zestrea neamului, una care trebuie păstrată cu sfinţenie şi transmisă din neam în neam, din generaţie în generaţie, că România este patria lui Eminescu şi a lui Vieru – Patria noastră Mamă. Am dorit să le transmitem elevilor noştri credinţa că trecutul rămâne răşina miraculoasă care arde în făclia istoriei, ca să întreţină permanentul azi şi să lumineze necurmatul mâine al poporului şi al patriei”, a declarat iniţiatoarea proiectului, inspectoarea şcolară prof. Elena Mândru.

Proiectul „Ambasadorii limbii şi culturii române” s-a încheiat, dar rămâne o cale deschisă spre viitoarea colaborare, parteneriatul între şcolile din Harghita şi cele din Republica Moldova urmând să cunoască o benefică dezvoltare în următorii ani.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.