Sunt aproape sigură că unii dintre dumneavoastră se vor situa în opoziţie faţă de afirmaţia ce dă titlul acestui articol, pretinzând că ar fi vorba despre o manevră electorală, după cum la fel de sigură sunt că alţii vor susţine contrariul, combătându-i cu argumentele lor pe cei dintâi. Eu însă vă recomand să vă aplecaţi cu atenţie asupra acestui text şi să decideţi apoi singuri dacă informaţiile desprinse din conţinutul lui servesc sau nu intereselor celor care au avut de pierdut în plan economic ca urmare a unor fenomene hidrometeorologice nefavorabile înregistrate pe parcursul anului, şi nu numai lor. Pentru că, trebuie să ştiţi, marţi, săptămâna trecută, Executivul a aprobat cinci hotărâri privind acordarea de ajutoare minimis pentru sectorul vegetal; pentru exploataţiile cu un astfel de profil, înregistrate în sistemul agriculturii ecologice; pentru achiziţionarea de berbeci de reproducţie şi juninci din rase specializate; pentru apicultorii care au avut de suferit ca urmare a unor fenomene naturale potrivnice unui zbor liniştit şi, nu în ultimul rând, pentru stabilirea cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă.
Aceste ajutoare, din punctul de vedere al specialiştilor sunt bine venite, pe de o parte pentru că vor acoperi parţial pierderile cauzate de vremea capricioasă din unele luni ale anului, pe de altă parte pentru că fac mai lesnicioasă intrarea într-un an agricol nou.
Dar spre a beneficia de ajutoarele minimis, dumneavoastră va trebui să fructificaţi foarte bine zilele care au mai rămas din această lună, întrucât termenele acordate pentru întocmirea şi depunerea documentaţiei sunt foarte scurte. De pildă, în cazul apicultorilor el expiră în ziua de 31 octombrie a.c., iar în cazul celor interesaţi de achiziţionarea de berbeci sau juninci din rase specializate, în 3 noiembrie.
În plus, e de dorit să mai reţineţi ceva: ajutorul specific compensatoriu acordat exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, precum şi cel privitor la stabilirea plăţilor directe unice pe suprafaţă se acordă prin APIA, şi nu ca în celelalte cazuri, prin Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Harghita.
În ceea ce ne priveşte, în următoarele numere ale jurnalului nostru, vă vom spune ce aveţi de făcut la modul concret pe relaţia cu Direcţia, urmând ca în limita timpului şi a disponibilităţii conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din teritoriu, să vă ţinem la curent şi cu noutăţile de acolo.
Prin urmare, nu uitaţi să vă procuraţi jurnalul nostru din vreme, pentru că, pierzând informaţiile de care sigur aveţi nevoie, puteţi pierde o sumă importantă de bani! Şi faceţi acest lucru chiar de mâine, pentru că mâine apare şi primul articol ce are ca temă ajutorul de minimis pentru compensarea pagubelor înregistrate în perioada mai-iulie 2014, într-un anumit sector. Ceea ce cred că se cuvine să mai spun în finalul acestui articol e faptul că toate informaţiile mi-au fost furnizate de domnul Török Eugen, directorul executiv al DAJ Harghita, chiar înainte ca cele cinci Hotărâri de Guvern să fie publicate în Monitorul Oficial, convins fiind că, întru parcurgerea paşilor către ţinta finală, timpul ce se va scurge până la termenul dat, trebuie fructificat la maximum. Şi pentru a nu greşi cumva vreo cifră sau pentru a clarifica o frază dintr-un anumit text, acolo unde ceva era mai greu de înţeles, în prezenţa mea şi a unui coleg al său, ing. Török a pus mâna pe telefon şi a lămurit problemele direct cu ministerul.
Cu convingerea că aţi înţeles bine de ce am reţinut acest aspect, la rândul meu vă îndemn să purcedeţi la treabă şi, dacă aveţi întrebări legate de demersurile ce trebuie întreprinse pentru a beneficia de ajutorul minimis, adresaţi-le celor de la DAJ sau, după caz, celor de la APIA.
Şi vă mai spun ceva: pentru că în jurnalul nostru găsiţi informaţii utile, de larg interes, lucrul cel mai bun ar fi să vă asiguraţi că veţi intra în posesia lui abonându-vă!
ŞTEFANA DRĂGHICI