Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mii de sindicalişti „SANITAS” vor protesta mâine, la Bucureşti. Cei din Harghita nu vor lipsi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Mii de sindicalişti „SANITAS” vor protesta mâine, la Bucureşti. Cei din Harghita nu vor lipsi
Mii de sindicalişti „SANITAS” vor protesta mâine, la Bucureşti. Cei din Harghita nu vor lipsi

Mii de sindicalişti „SANITAS” vor protesta mâine, la Bucureşti. Cei din Harghita nu vor lipsi

  • Principalele lor nemulţumiri se leagă, în principal, de neaplicarea integrală a Legii salarizării bugetare, de nefinanţarea voucherelor de vacanţă şi de principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare prin PNRR

Sindicaliştii „SANITAS” reclamă, între altele, neacordarea măririlor salariale prevăzute în Legea salarizării bugetare nr. 153 din 2017 personalului nemedical din sistemul Sanitar şi în sistemul de Asistenţă socială.

„Ei nu stau lângă patul bolnavului, dar sunt indispensabili; fără ei nu se poate lucra, indiferent dacă vorbim despre muncitori sau de cei care au muncă de birou. Anul trecut nu şi-au primit majorările salariale la care sunt îndreptăţiţi prin lege, de un sfert din venitul lunar, deşi ei sunt retribuiţi cu salariul minim pe economie. Iar anul acesta au primit mărirea salarială cuvenită începând de la 1 ianuarie 2022, însă nu şi pe cele restante, aferente anului trecut. În rest, toţi ceilalţi din sistemul bugetar au primit majorările salariale prevăzute în lege, inclusiv cei care au salarii brute de 20.000 de lei şi în aceste condiţii nemulţumirea celor nedreptăţiţi chiar de către cei care au avansat această lege este foarte mare şi deplin justificată”, ne explică Nyulas Emma, preşedinta Filialei Harghita a SANITAS.

Nici angajaţii din sistemul de Asistenţă socială din Harghita şi Covasna nu şi-au primit încă suplimentul de risc de 2.500 de lei acordat celor care au fost izolaţi în perioada pandemiei COVID-19 în centre de plasament, case de tip familial pentru copii şi în azilele de bătrâni.

De patru ani, sindicaliştii Sanitas solicită calcularea sporurilor la salariul în plată, deci la salariul de bază. Numai că astăzi o serie de sporuri din sistemul de Sănătate se plătesc încă la nivelul salariilor din 2018. Reactualizarea sporurilor în funcţie de salariul în plată, conform prevederilor legale în vigoare, ar ridica puţin câştigul salarial şi ar elimina privarea de un drept cuvenit.

„În majoritatea spitalelor din România, la o serie de secţii, sporul pentru asistenţi şi medici este de minimum, de 12% şi pentru ceilalţi de maximum 15%. Numai secţiile mai deosebite au sporuri mai mari, care încep de la 30% şi ajung până la 50% din salariu – aceştia sunt cei care lucrează la Blocul operator şi la ATI. Dar, vedeţi, Neurochirurgia, de exemplu, are doar 35% şi totuşi este ramură a Chirurgiei foarte importantă şi solicitantă, la fel şi Oncologia. Într-adevăr, medicii au salarii mai bune, pentru că ei au şi plata gărzilor, au şi salariul de încadrare mai mare, dar şi asistenţii, care iau în mână 3.000-4.000 de lei, lucrează la fel de mult, lucrează în ture, inclusiv la sfârşit de săptămână, sâmbetele şi duminicile. Sporurile nu sunt atât de mari pe cât se vehiculează”, detaliază liderul sindicaliştilor SANITAS din Harghita.

Neasigurarea voucherelor de vacanţă reprezintă un alt motiv de mâhnire pentru cei care lucrează în sistemul de Sănătate.

„Foarte multe ministere au alocat, din bugetele proprii, fonduri pentru plata voucherelor de vacanţă destinate angajaţilor din sistem. Numai cei din Sănătate nu primesc vouchere de vacanţă şi nu înţelegem de ce, pentru că ele ar fi asigurat un respiro celor care activează în acest domeniu suprasolicitat în ultimii doi ani. De aceea cerem ca plata voucherelor de vacanţă pentru spitale să vină direct de la bugetul de stat”, a adăugat Nyulas Emma.

Obiectivele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care propune o reformare a planului public de salarizare, şi modul în care guvernanţii intenţionează să construiască un nou cadru legislativ în domeniu, „care diferă semnificativ de celelalte sectoare bugetare”, sunt alte motive de profundă nemulţumire ale sindicaliştilor din Sănătate.

„De exemplu, vor să plafoneze sporurile la 20% din salariul de bază şi să le acorde în cuantum fix, ca procent din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În situaţia în care viitoarea lege a salarizării va fi construită pe baza principiilor asumate în capitolul Bună guvernanţă din PNRR, principalii perdanţi vor fi angajaţii din Sănătate şi din Asistenţa socială”, arată Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din România.

În aceste condiţii, revendicările exprimate de Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS sunt următoarele:

1. Aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială, între altele: creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată.

2. Asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat pentru angajaţii din Sănătate.

3. Eliminarea din Legea-cadru nr. 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială.

4. Rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorităţi prin PNRR în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

La protestul din data de 15 iunie sunt aşteptaţi peste 10.000 de membri ai Federaţiei SANITAS. Din Harghita vor pleca spre Capitală, la primele ore ale dimineţii, în jur de 50 de membri ai Filialei judeţene a Sindicatului SANITAS.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.