47 de elevi din Harghita susțin examenul de Evaluare Națională în condiții speciale | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Învățământ » 47 de elevi din Harghita susțin examenul de Evaluare Națională în condiții speciale
47 de elevi din Harghita susțin examenul de Evaluare Națională în condiții speciale

47 de elevi din Harghita susțin examenul de Evaluare Națională în condiții speciale

  • În funcție de problemele medicale cu care se confruntă, acestora li se vor asigura toate condițiile prevăzute de lege, pentru a putea susține probele examenului național

Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a a început astăzi, cu proba scrisă la Limba și literatura română și va continua joi, 16 iunie, cu cea de Matematică. În data de 17 iunie este programată proba la Limba și literatura maternă, la care s-au înscris 2.437 de elevi.

La acest examen național s-au înregistrat în acest an 2.814 elevi care au promovat clasa a opta.

Un număr de 313 elevi nu vor participa la Evaluarea Națională în 2022, fie din cauza faptului că sunt corijenți sau repetenți, fie sunt elevi de la școli speciale, precum cele de la Ocland și Bilbor, care doresc să își continue pregătirea în învățământul profesional, unde pot fi înscriși și fără acest examen.

Între absolvenții care susțin probele Evaluării Naționale se află 47 de elevi cu nevoi speciale: marea majoritate (39 de elevi din cei 47 care au depus cereri în acest sens) cu deficiențe specifice de învățare, doi  elevi cu deficiențe de auz, patru cu deficiențe de vedere și alți doi absolvenți cu tulburări de spectru autist.

Fiecăruia dintre cei 47 de absolvenți cu deficiențe li se vor asigura condițiile de egalizare a şanselor, prin adaptarea procedurilor în funcţie de particularităţile individuale: fie transpunerea automată a subiectului din format A4 în format A3 prin intermediul unui copiator, fie câte un profesor asistent care le va citi subiectul sau redacta răspunsul, după caz, într-o sală separată și cu mărirea timpului destinat efectuării lucrării scrise, fie prin asigurarea calculatorului de buzunar, a tablei pitagoreice și a tabelelor cu formule matematice.

Elevii se vor prezenta la unitățile de învățământ la care au fost repartizați pentru susținerea probelor Evaluării Naționale în jurul orei 8:00, accesul în școli urmând să se facă la 8:30. La intrarea în sălile de clasă, elevii vor avea asupra lor doar un act de identitate și instrumentele de scris. Intrarea în săli cu telefoane mobile sau alte dispozitive electronice, ori cu alte surse de inspirație este interzisă.

Probele Evaluării Naționale încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 96 de centre de examen din județ. Timpul destinat elaborării lucrării este de două ore, fiecare dintre probele de examen fiind monitorizată audio și video.

Lucrările participanților harghiteni la Evaluarea Națională vor fi corectate în alt județ; care va fi acesta, vom afla după finalizarea ultimei probe scrise, ne spune inspectorul școlar general Demeter Levente.

Primele rezultate, vor fi afișate în data de 23 iunie, până la ora 14:00.

Perioada alocată depunerii contestațiilor începe în aceeași zi, de la ora  16:00 și până la ora 19:00 și continuă în 24 iunie, în intervalul orar 8:00 – 12:00, acestea urmând să fie soluționate în perioada 24-29 iunie.

Rezultatele finale vor fi afișate în data de 30 iunie.

Media obținută de elevi la examenul de Evaluare Națională este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.