Miercurea-Ciuc: A început implementarea proiectelor câştigătoare în cadrul primei etape a programului bugetării participative | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate »
Miercurea-Ciuc:
A început implementarea proiectelor câştigătoare în cadrul primei etape a programului bugetării participative
<h5><i>Miercurea-Ciuc:</i><h5> A început implementarea proiectelor câştigătoare în cadrul primei etape a programului bugetării participative

Miercurea-Ciuc:
A început implementarea proiectelor câştigătoare în cadrul primei etape a programului bugetării participative

Mai multe proiecte propuse de locuitorii municipiului Miercurea-Ciuc în cadrul programului bugetării participative au ajuns în faza de execuţie, autorităţile locale intenţionând să aloce şi anul viitor fonduri semnificative pentru ca ideile cetăţenilor să prindă viaţă în beneficiul întregii comunităţi. Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc anunţaseră în vară că vor finanţa cu un sfert de milion de lei implementarea mai multor propuneri venite din partea populaţiei, în cadrul programului bugetării participative, lansat anul acesta pentru prima dată în municipiul reşedinţă de judeţ. Iniţial au fost primite 61 de propuneri, însă după ce au fost analizate şi s-a ţinut cont de mai multe criterii, lista a fost restrânsă la 6 proiecte pentru care s-a decis alocarea de finanţare.

Este vorba despre amenajarea unei „grădini muzicale comunitare”, prin crearea de spaţii în care copiii cu dizabilităţi să se poată juca împreună cu copiii fără dizabilităţi, oferind în acelaşi timp oportunităţi de divertisment pentru mai multe vârste, despre extinderea locului de joacă din parcul central al oraşului, despre amenajarea unei spaţiu pentru cei care îşi plimbă câinii, despre amenajarea unui teren de joacă pe strada Ghioceilor, despre amplasarea unui suport pentru biciclete pe strada Bradului şi despre extinderea parcului „Calisthenics” de lângă Sala Sporturilor din Miercurea-Ciuc.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în parcul „Calisthenics”, unde există mai multe echipamente pentru cei care doresc să facă mişcare şi să îşi dezvolte masa musculară, că s-a încheiat prima etapă a programului bugetării participative şi este importantă implicarea civică pentru ca dorinţele locuitorilor să ajungă la urechile factorilor de decizie.

„Închidem prima etapă a proiectelor de participare comunitară. Aici, cetăţenii au cerut şi au câştigat proiectul, prin care sub echipamentele sportive specifice acestui parc, au fost montate covoare cauciucate. Este o iniţiativă a comunităţii sportive care vine aici. Totodată, prin prezentarea proiectului de astăzi, vrem să dăm şi un semnal: a început etapa în care proiectele care anul acesta au câştigat drept de finanţare prin bugetare participativă au ajuns în faza de execuţie. Sunt anumite tipuri de proiecte care, dacă nu este creat un cadru adecvat, cum este bugetarea participativă, respectiv concursul de proiecte, nu ajung la cunoştinţa autorităţilor locale, sau sunt proiecte dintr-o zonă atât de specifică încât numai printr-un mecanism de participare civică pot fi aduse la suprafaţă”.

Prezent la conferinţă de presă, consilierul local András Hunor a declarat că ideea extinderii parcului de antrenament a aparţinut mai multor sportivi din localitate, elementele metalice fiind instalate de direcţia horticolă a oraşului.

„Deci nu am cheltuit bani la preţuri exorbitante, pur şi simplu oraşul a făcut aceste elemente şi din bugetul participativ am reuşit să amenajăm şi cu covoare, cu dale din cauciuc sub elementele metalice. Această comunitate sportivă, care foloseşte echipamentele în fiecare an, vine cu cerinţe, cu idei, iar atunci când trebuie să se facă curăţenie sau să vopsim gardurile vin şi ne ajută, pentru că ei aşa cred, că este locul lor. Deci, nu numai că folosesc, ci şi administrează, nu aşteaptă de la consiliu sau de la oraş să facem noi totul. Este o iniţiativă bună, cred că parcul este folosit de mai mulţi tineri. Deci 30 de tineri vin aici şi fac antrenamente”, a afirmat András Hunor.

La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a oferit câteva detalii legate de celelalte proiecte care au câştigat finanţare.

„Mai avem în implementare, legat de bugetarea participativă, trei elemente unice, care vor fi în parcul central, între care şi o grădină muzicală comunitară. Important este că grădina muzicală va costa 97 mii lei, elementele vor fi livrate deja în cursul lunii decembrie, din Marea Britanie, dar dat fiind faptul că în Miercurea-Ciuc se simte iarna, le vom monta doar în primăvara anului viitor. Totodată, va fi amenajat şi un teren de joacă în parcul central, de fapt un complex constituit din 12 stâlpi de susţinere, o plasă de căţărare cu pod, tunel, frânghii, ideală pentru copii de toate vârstele, dar ceea ce este o noutate este că vor fi montate două leagăne duble, unde pot să se aşeze şi mama şi copilul. Acest proiect are o valoare de 80.000 de lei, dar a fost câştigător şi un proiect mai mititel, în cartierul Bradului, nr. 9, unde locuitorii au solicitat suporturi de biciclete. Deja sunt cumpărate şi vor fi montate în decembrie, valoarea fiind de 5.000 de lei. În primăvara anului viitor va fi amenajat un spaţiu pentru plimbat câinii în parcul central şi un teren de joacă în cartierul Ghioceilor”, a spus Bors Bála, precizând totodată că prima etapă a bugetării participative a avut un mare succes şi a fost bine recepţionată de către cetăţeni, drept pentru care acţiunea va fi repetată şi în 2023.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.