Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Poliţiştii harghiteni trag un nou semnal de alarmă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Economic » Poliţiştii harghiteni trag un nou semnal de alarmă
Poliţiştii harghiteni trag un nou semnal de alarmă

Poliţiştii harghiteni trag un nou semnal de alarmă

  • Mai mulţi harghiteni au pierdut sume semnificative după ce au căzut în capcana unor escroci, crezând că se vor îmbogăţi repede prin investiţii în acţiuni sau criptomonede

Mai mulţi harghiteni au rămas cu conturile goale şi s-au ales şi cu datorii enorme la bănci sau cunoştinţe, după ce au căzut în plasa unor escroci, crezând că se vor îmbogăţi peste noapte dacă investesc în acţiuni sau criptomonede. Coordonatoarea Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, comisarul Manuela Ionescu, a declarat publicaţiei noastre că în ultima perioadă 15 persoane din judeţ au sesizat autorităţile în legătură cu faptul că au fost păgubite prin aşa-numita metodă „trading scam”, prejudiciul fiind în unele cazuri şi de peste 100.000 de lei. Aceasta a precizat că datorită dinamicii contemporane, mai ales prin apariţia Internetului şi digitalizarea metodelor clasice de investiţii la bursele de valori, pentru facilitarea întregului proces de achiziţionare de acţiuni, obligaţiuni, active financiare dar şi criptomonede, pe piaţă au apărut mai multe instituţii reglementate, care oferă utilizatorului posibilitatea să cumpere şi să vândă active în timp real. Odată cu apariţia acestor platforme legitime, au apărut şi platforme false precum www.meteortrade.co, www.trade-union.pro, www.merrickinvest.cc, www .trustlion.pro, care nu sunt reglementate de instituţii de supraveghere financiară (ASF.ro, FCA.org.uk) şi care de cele mai multe ori copiază platforme legitime (ex. meteortrade.co – Meteor Trade Investment Management Ltd, cu sediul social declarat în 8 Copthall, Roseau Valley, Dominica, 00152, este o copie a meteoram.com – Meteor Investment Management Ltd, cu sediul social în UK, Londra, str. King William, nr. 55). Promovarea acestor platforme se face de obicei pe reţele de socializare unde viitoarelor victime ale acestor escrocherii le apar reclame care prezintă oportunitatea obţinerii unor randamente de investiţii garantate. Prin interacţiunea cu reclama afişată se accesează pagina de Internet falsă, care prezintă rubrici de înregistrare constând în transmiterea către administratorii site-ului de date precum nume, prenume, adresă e-mail, dar şi număr de telefon. La scurt timp, presupuşi reprezentanţi ai platformelor contactează direct, prin e-mail sau prin intermediul aplicaţiei WhatsApp persoanele vizate, folosind numere de telefon străine, iar în continuare le prezintă diverse „oportunităţi” de a investi în acţiuni şi criptomonede, a explicat Manuela Ionescu. Aceasta a precizat că victimelor li se solicită să aleagă un „pachet” de investiţii, ceea ce presupune achitarea unei sume de 250, 500 sau 1.000 de euro, printr-un link pus la dispoziţie de către escroci, ceea ce confirmă faptul că persoanele abordate au bani şi totodată dorinţa de a colabora cu ei.

După plata online, celor care au căzut astfel în plasa escrocilor li se pune la dispoziţie câte un cont de utilizator pe platforma falsă care, în secţiunea „depuneri”, reflectă tranzacţia realizată, cât şi alte aşa-zise transferuri de bani. Pentru inducerea şi menţinerea victimelor în eroare, presupuşii brokeri le prezintă diferite grafice şi oportunităţi de investiţii în acţiuni la companii internaţionale (Tesla, Google sau chiar Gazprom), dar şi în noi criptomonede care ar urma să crească în valoare, determinându-le să transfere noi sume de bani.

De asemenea, persoanelor vizate li se solicită să transmită şi informaţii legate de documentele personale de identitate, respectiv C.I., B.I., Paşaport (chiar şi poză Selfie), care sunt folosite ulterior pentru deschiderea unor conturi de utilizator pe platforme legitime de tranzacţionare criptomonede (Kraken, Binance, Crypto.com).

Întregul proces de înregistrare cât şi de depunere de fonduri este efectuat în totalitate de către administratorii platformelor false, care prin intermediul aplicaţiei Anydesk preiau, cu acordul victimelor, controlul asupra dispozitivelor acestora (telefon, tabletă, laptop).

Practic, autorii alimentează conturile de utilizator ale persoanelor vătămate deschise pe platforme legitime de tranzacţionare a criptomonedelor, cu sume pe care apoi le folosesc să achiziţioneze criptomonede, care sunt apoi transferate din contul de utilizator în portofele virtuale la care autorii deţin cheia privată de acces.

„Alimentarea contului cu fondurile persoanei vătămate, achiziţionarea de criptomonede şi mai apoi transferul, se realizează prin intermediul aplicaţiei Anydesk şi cu acordul persoanei vătămate, care la momentul oportun nu realizează ce înseamnă aceste transferuri”, a precizat Manuela Ionescu. Potrivit afirmaţiilor sale, victimelor li se solicită să aprobe noi tranzacţii pentru plata unor aşa-zise comisioane de conversie a criptomonedelor sau a unor comisioane de vânzare percepute pentru depăşirea unui anumit prag de profit. În tot acest timp, contul de utilizator deschis pe platformele false afişează un profit constant şi exponenţial, fapt ce determină persoanele păgubite să achite noile „taxe”, deoarece chiar şi după plata acestor comisioane tot ar ieşi în câştig. Prejudiciile suferite sunt foarte mari, deoarece, în încercarea de a retrage presupusul profit obţinut, persoanele păgubite recurg şi la împrumuturi de la apropiaţi sau de la bănci, a mai spus Manuela Ionescu, care a menţionat că au fost şi victime ale escrocilor care au pierdut chiar şi peste 130.000 de lei.

Reprezentanţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei ai Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Harghita recomandă cetăţenilor să se informeze temeinic înainte de orice investiţie în legătură cu platformele legitime care există şi mai ales în legătură cu cele care le-au făcut oferta. Este imposibil să nu găsească nicio părere sau referire la astfel de platforme, mai ales că de obicei oamenii păgubiţi împărtăşesc astfel de lucruri. Totodată, este important să nu se dea accept la aplicaţii de tip mirroring (de ex. Anydesk sau Teamviewer), care cedează controlul dispozitivelor proprii altor persoane şi să nu se cedeze presiunilor de genul acum e momentul, repede, să investim, să cumpărăm, să schimbăm în valută etc, pentru că presiunea timpului este de obicei o capcană pentru a nu lăsa loc raţiunii sau informării. În plus, cei interesaţi de investiţii să nu ofere datele personale, să nu dea curs solicitărilor din anunţurile şi reclamele de tip phishing, să nu creadă în ofertele cu îmbogăţire rapidă, deoarece câştigurile uriaşe în timp scurt ar trebui sa trezească suspiciuni (nicio bursă, cripto sau instrument financiar legitim nu are un randament fulminant într-un timp aşa de scurt). Este important ca oamenii să nu se lase păcăliţi şi să se informeze înainte de orice investiţie”, a subliniat Manuela Ionescu.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.