Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Metoda „trading scam” din nou în atenţie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Economic » Metoda „trading scam” din nou în atenţie
Metoda „trading scam” din nou în atenţie

Metoda „trading scam” din nou în atenţie

  • Poliţiştii atrag în continuare atenţia harghitenilor asupra fraudelor din mediul online

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita atrag din nou atenţia locuitorilor judeţului asupra pericolelor la care se pot expune în mediul online, în contextul apariţiei a diverse platforme prin intermediul cărora sunt promise câştiguri rapide substanţiale.

„Mediul virtual a devenit un aspect aproape indispensabil al vieţii contemporane, dar accesul la Internet vine la pachet şi cu anumite riscuri. Astfel, pe lângă facilitarea desfăşurării anumitor activităţi şi metodele de fraudare au devenit din ce în ce mai răspândite şi mai diversificate. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita aduce la cunoştinţa cetăţenilor apariţia diverselor platforme, care, sub pretextul unor câştiguri financiare substanţiale, prin achiziţionarea şi investirea în acţiuni, obligaţiuni, active financiare sau monede virtuale, solicită plata unor diverse sume de bani. În urma acestor viramente, persoanele dornice de câştiguri substanţiale şi rapide, îşi divulgă datele de identitate, ale cardului bancar şi transferă sume de bani importante ajungând la un moment dat să nu poată retrage sumele investite şi să fie victime ale unor fraude”, se arată într-un comunicat al IPJ Harghita.

Potrivit sursei citate, cele mai cunoscute platforme de acest gen sunt: CERTAINVEST – (http://certainvest.io/), GISCAPITAL ( https://giscapital.co, https://giscapital.word, https://g-c.trade), TRUST LION (https://ltrust.trade/, https://trustlion.pro), CLAIR CAPITAL LTD (http://clair.capital, https://clairtrade.pro/), MERRICKS INVEST (https://mericksinvest.cc), TRADE UNION (https://trade-union.pro/), IMPORT CAPITAL (https://importcapital.co/), INFLUX FINANCE (https://influxfinance.pro), METEOR TRADE (https://meteortrade.co, https://meteortrade.pro), WIZZ CAPITAL (https://my.wizzcapital.net).

Poliţiştii harghiteni fac mai multe recomandări cetăţenilor pentru evitarea situaţiilor neplăcute în urma cărora aceştia pot să ajungă victime ale unor astfel de fraude şi să îşi piardă banii.

Astfel, nu trebuie accesate link-urile de pe platformele de socializare prin care sunt promise câştiguri mari de bani într-un termen scurt de timp, nu trebuie să se comunice şi să existe o relaţionare cu „reprezentanţii” acestor platforme care se autoproclamă „analişti financiari”, indiferent de insistenţa lor (nenumărate telefoane) şi presiunile pe care le fac în ceea ce priveşte efectuarea unor investiţii, este important ca cetăţenii să se informeze în legătură cu „platforma de tranzacţionare” înainte de a porni o asemenea investiţie, mai ales că o simplă accesare a motoarelor de căutare va fi de ajutor pentru a se putea face diferenţa între o companie/platformă reală şi una fictivă şi vor putea fi găsite şi relatări ale victimelor înşelăciunilor şi nu trebuie transmise date personale, date despre conurile bancare, copii ale documentelor personale, carduri bancare sau orice alte acte.

Totodată, potrivit reprezentanţilor IPJ Harghita, cererea din partea „analiştilor financiari” a instalării/utilizării unor aplicaţii (de ex. AnyDesk) este primul semn de suspiciune care ar trebui să ridice întrebări cu privire la platforma în cauză, în condiţiile în care prin instalarea acestei aplicaţii se cedează acestor persoane accesul la datele din telefoanele, tabletele sau laptopurile victimelor. De asemenea, este important să nu se manifeste încredere în ceea ce priveşte câştigurile promise (exemplu: 20% pe zi, 15% pe săptămână), întrucât ele sunt doar un mijloc prin care persoanele vătămate sunt atrase să investească, aceste marje de câştig fiind aproape imposibile. În plus, chiar dacă „analiştii financiari” prezintă interfeţe ale „contului” victimelor unde le sunt ilustrate „câştigurile”, acestea sunt false şi sunt menite doar să le inducă şi să le menţină în eroare pentru a le păcăli să investească pe mai departe. Întreaga schemă va ieşi la iveală în momentul în care victimele doresc să retragă acele „profituri” şi vor constata că trebuie să le vireze escrocilor din nou sume de bani pentru comisioane, taxe de retragere, penalizări, etc. ajungându-se într-un final doar la alimentarea acestora cu bani, fără, bineînţeles, a putea retrage vreo sumă, se arată în comunicatul IPJ Harghita.

Un semnal de alarmă similar a fost tras şi la sfârşitul anului trecut de poliţiştii harghiteni după ce mai multe persoane din judeţ au rămas cu conturile goale şi s-au ales şi cu datorii enorme la bănci sau cunoştinţe, după ce au căzut în plasa unor escroci, crezând că se vor îmbogăţi peste noapte dacă investesc în acţiuni sau criptomonede. Coordonatoarea Compartimentului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ Harghita, comisarul Manuela Ionescu, declarase atunci publicaţiei noastre că 15 persoane din judeţ sesizaseră autorităţile în legătură cu faptul că au fost păgubite prin aşa-numita metodă „trading scam”, prejudiciul fiind în unele cazuri şi de peste 100.000 de lei.

E.G.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Politia romana ii îndeamnă pe cei care au fost păcăliți de firmele de tranzacționare, dar nu fac nimic pentru prinderea escrocilor, oare de ce? nu pot din cauza incompetenței sau nu vor, daca nu sunt in stare de ce nu cer ajutorul interpol, sau americanilor care îi prind pe escrocii online in toate cazurile oriunde pe glob, iar poliția română nu poate să facă nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.