Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Categorii de persoane care pot beneficia de analize de laborator investigaţii imagistice gratuite şi fără să se programeze | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Categorii de persoane care pot beneficia de analize de laborator investigaţii imagistice gratuite şi fără să se programeze
Categorii de persoane care pot beneficia de analize de laborator investigaţii imagistice gratuite şi fără să se programeze

Categorii de persoane care pot beneficia de analize de laborator investigaţii imagistice gratuite şi fără să se programeze

Casa de Asigurări de Sănătate Harghita a emis o informare în care sunt amintite ce persoane pot beneficia de analize de laborator, investigaţii imagistice gratuite şi fără să se programeze şi, astfel, să nu mai fie nevoiţi să aştepte câteva săptămâni, poate chiar luni, pentru acestea.

Pentru a beneficia de analize gratuite, pacienţii trebuie să aibă statut de asigurat, să deţină un bilet de trimitere de la medicul de familie sau cel specialist, iar laboratorul la care se prezintă să se afle în contract cu casa de asigurări de sănătate.

Biletele de trimitere pentru investigaţiile de laborator au o valabilitate de 30 de zile, în timp ce pentru toate bolile cronice, precum şi pentru analizele care implică recoltări de ţesuturi, acestea au o valabilitate de până la 90 de zile.

Însă, sunt cazuri în care lista de aşteptare este lungă, depăşindu-se aceste termene, în principal ca urmare a faptului că fondurile alocate pe luna respectivă se epuizează şi, atunci, laboratoarele nu pot oferi multe servicii compensate.

Însă, o prevedere legislativă permite ca furnizorii de investigaţii paraclinice să poată acorda investigaţii, chiar dacă depăşesc valoarea de contract. Această facilitate este pentru pacienţii care au trecută pe biletele de trimitere menţiunea „Monitor” sau „Prev 5”.

Sunt şapte categorii de pacienţi pentru care se pot elibera bilete de trimitere cu menţiunea Monitor. Este vorba de cei diagnosticaţi cu COVID-19 după externarea din spital; pentru cei cu boli cronice; cei cu diabet zaharat; cu boli cardiovasculare; cu boli rare; cu boli neurologice; sau cu boli cerebrovasculare.

În cazul Prev 5 se află pacienţii de peste 40 de ani.

În ambele cazuri – precizează CAS Harghita – „în situaţia în care fondurile alocate de casa de asigurări de sănătate au fost epuizate la momentul în care asiguratul solicită acordarea serviciilor recomandate, acesta va beneficia de investigaţii, urmând ca furnizorul să primească ulterior contravaloarea lor, peste valoarea din contract, prin încheierea unui act adiţional”.

Astfel, pacienţii care se încadrează în una dintre categoriile amintite mai sus, au posibilitatea ca, după o discuţie preliminară cu reprezentanţii laboratorului sau clinici respective, să-şi poată face analizele chiar şi a doua oară, fără să mai fie nevoit să aştepte o programare care se poate întâmpla şi peste 1-4 luni.

Potrivit sursei citate, în judeţul Harghita, lista de aşteptare la furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Harghita este de:

  • Analize de laborator – 4 săptămâni;
  • Radiologie – 0-3 săptămâni;
  • Investigaţii de înaltă performanţă CT – 8 săptămâni;
  • Investigaţii de înaltă performanţă RMN – 16 săptămâni.

CAS Harghita mai precizează faptul că la nivelul judeţului, pe perioada 1 ianuarie-31 martie, au fost încheiate 19 contracte cu furnizori de asistenţă medicală paraclinică, din care 9 contracte sunt încheiate cu furnizori de servicii medicale paraclinice analize medicale de laborator/radiologie, imagistică şi medicină nucleară/anatomie patologică, un contract cu medicii de familie pentru ecografie generală (abdomen şi pelvis), 6 contracte cu medicii de specialitate din specialităţile clinice pentru ecografii şi 3 contracte cu medici dentişti pentru radiografie dentară retroalveolară şi panoramică.

Această listă a furnizorilor aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Harghita poate fi consultată pe pagina de Internet: www.casan.ro/cashr/page/lista-furnizori-in-contract-2.html.

Casa de Asigurări de Sănătate Harghita mai precizează faptul că în anul 2022 cheltuielile efective pentru asistenţa medicală paraclinică au fost în valoare de peste 9,2 milioane de lei, din care monitorizarea reprezintă 1,475 milioane de lei.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.