Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai sunt alte ţări în UE care au o lege anti-fumat la fel de restrictivă ca România? | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Mai sunt alte ţări în UE care au o lege anti-fumat la fel de restrictivă ca România?
Mai sunt alte ţări în UE care au o lege anti-fumat la fel de restrictivă ca România?

Mai sunt alte ţări în UE care au o lege anti-fumat la fel de restrictivă ca România?

După ce Parlamentul României a adoptat legea anti-fumat, prin care se interzice fumatul în spaţii publice închise, inclusiv la locul de muncă, în baruri, cluburi şi restaurante, indiferent dacă au sau nu spaţii special amenajate, mulţi fumători au criticat măsura, spunând chiar că la noi sunt cele mai aspre îngrădiri. Pentru a vedea dacă suntem sau nu buricul Europei, am apelat la prietenul nostru – Google – am căutat mai multe informaţii pe Internet, iar concluzia o trageţi voi.

Dar înainte mai trebuie remarcat un aspect: în ciuda criticilor, la noi, legea are o scăpare – chiar dacă textul defineşte spaţiul închis ca fiind acela care „are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”, iar prin „perete” se înţelege orice element de construcţie aşezat vertical (sau puţin înclinat) (…)”, cei care au atribuţii de control se uită în dicţionar, şi nu în lege. Aşa se ia în considerare definiţia peretelui din dicţionar – „element de construcţie aşezat vertical (sau puţin înclinat), făcut din zidărie, din lemn, din piatră etc. (…)”, iar proprietarii de baruri pot să-şi izoleze terasele cu pereţi din material plastic, adică „indiferent de natura” lui, şi să permită fumatul fără a fi sancţionaţi.

Marea Britanie

Chiar dacă procesul de ieşire din spaţiul UE a început, în momentul în care legea anti-fumat a fost adoptată la noi, britanicii încă nu organizaseră referendumul, motiv pentru care i-am inclus şi pe ei. Şi am găsit pe www.bbc.com un articol din 2017 care făcea o analiză a celor 10 ani de când se introdusese legea anti-fumat.

„Sunt 10 ani de când fumatul a fost interzis în spaţiile de muncă închise din Anglia. (…) Vă amintiţi de perioada în care pub-urile erau pline de fum? Când vă puteaţi aprinde ţigara după masă la restaurant? Sau când fumătorii se adunau pe stradă în faţa birourilor?

În Anglia s-a interzis fumatul în toate spaţiile publice închise şi la locul de muncă de la 1 iulie 2007. Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor luaseră deja această decizie cu 18 luni înainte”.

Spania

Pe celebrul Deutsche Welle (www.dw.com), un articol de la începutul anului 2011 avea titlul „Spain introduces tough new anti-smoking laws” – „Spania introduce o dură nouă lege anti-fumat”. Şi se precizează că noua lege înlocuia una dintre cele mai permisive legislaţii anti-fumat din Europa cu una foarte strictă. Astfel, din 2 ianuarie 2011, fumătorii, în Spania, nu-şi mai pot aprinde ţigările în baruri şi cafenele. Măsurile luate atunci interziceau complet fumatul în spaţiile închise cum sunt barurile, cafenele şi restaurantele, dar şi în cele deschise cum sunt spaţiile de joacă pentru copii şi curţile spitalelor (notă: la noi, în curtea spitalului, în faţa intrării, încă se mai poate fuma fără să te întrebe nimeni nimic).

Franţa

Enciclopedia online Wikipedia precizează că în Franţa, fumatul (inclusiv ţigările electronice) este interzis în toate spaţiile publice închise (clădiri guvernamentale, birouri, transport public, universităţi, muzee, restaurante, cafenele, cluburi de noapte etc.). Cafenelele şi magazinele care vând produse de tutun se supun aceloraşi reguli şi nu există excepţii pentru camere speciale care îndeplinesc anumite condiţii.

Totodată, atât fumatul clasic, cât şi ţigara electronică sunt interzise în unele spaţii deschise, cum sunt gările.

În septembrie 2014, publicaţia independent.co.uk scria că ţara în care odată „Gauloise” atârna de la buza de jos a fiecărui actor şi intelectual plănuieşte să ia cele mai dure măsuri anti-fumat din lume. Astfel, încă de-acum 4 ani, Franţa avea în plan să înlocuiască culorile stridente şi numele mărcilor de pe pachetele de ţigări cu avertizări de dimensiuni mari şi imagini proeminente ce reprezintă organe bolnave ale fumătorilor. De asemenea, fumatul să fie interzis şi în maşini în prezenţa copiilor sub 12 ani.

Olanda

Pe pagina de Internet a Guvernului olandez (government.nl) se precizează că fumatul este interzis la muncă şi în spaţiile publice închise şi în clădiri, cum sunt spitalele, sălile de concerte şi aeroporturile. De la 10 octombrie 2014, fumatul este interzis în toate hotelurile, restaurantele, cafenelele etc. Nu mai sunt excepţii pentru cafenele şi baruri de mici dimensiuni sau fără angajaţi.

Şi tot acolo se precizează că „fumatul este interzis în hoteluri, cafenele, baruri, restaurante şi în unităţi de catering, deoarece angajaţii au dreptul să lucreze într-un mediu fără fum”.

Norvegia

Chiar dacă nu este ţară membră UE, face parte din Spaţiul Economic European şi are o mentalitate şi o economie care ne pot determina să o luăm ca model.

În aprilie 2003, nytimes.com titra: „Smoking Ban In Norway Will Begin In Spring 2004” – „Fumatul va fi interzis în primăvara anului 2004”. Iar în articol se preciza faptul că Norvegia urma să devină printre primele ţări din lume care scoteau în afara legii fumatul în baruri şi restaurante.

Acum doi ani, în 2016, www.independent.co.uk scria că cea mai mare organizaţie medicală din Norvegia vrea să interzică vânzarea ţigărilor către adulţi. În acest sens, într-un plan de creare a unei societăţi nefumătoare până în 2035, Asociaţia Medicală Norvegiană (AMN) propunea Guvernului să interzică vânzarea ţigărilor cetăţenilor născuţi după anul 2000.

De asemenea, Marit Hermansen, preşedintele AMN, preciza publicaţiei norvegiene Aftenposten că accesul la ţigări nu se află printre drepturile fundamentale ale omului.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.