În primele 3 luni ale acestui an, cantitatea de material lemnos tăiată ilegal de pe suprafeţele administrate de DS Harghita a scăzut la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » Sănătatea » În primele 3 luni ale acestui an, cantitatea de material lemnos tăiată ilegal de pe suprafeţele administrate de DS Harghita a scăzut la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017
În primele 3 luni ale acestui an, cantitatea de material lemnos tăiată ilegal de pe suprafeţele administrate de DS Harghita a scăzut la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017

În primele 3 luni ale acestui an, cantitatea de material lemnos tăiată ilegal de pe suprafeţele administrate de DS Harghita a scăzut la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017

În primul trimestru din acest an, de pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita a fost tăiată ilegal cantitatea de 50 metri cubi material lemnos, jumătate cât a fost în aceeaşi perioadă a anului 2017. Cifrele statistice reies din Analiza activităţii de pază a pădurilor efectuată de specialiştii DS Harghita pe trimestrul I al anului 2018. Aceste date confirmă tendinţa din ultima perioadă de scădere a tăierilor ilegale de material lemnos. Conform documentului, în perioada analizată, valoarea totală a pagubelor rezultate în urma tăierilor ilegale s-a ridicat la 17.000 lei.

În primele trei luni ale lui 2018, de pe suprafeţele proprietate publică a statului au fost tăiaţi ilegal 12 mc de lemn, restul cantităţii înregistrându-se pe terenurile forestiere ale altor proprietari, dar administrate de direcţia silvică. În aceeaşi perioadă a anului trecut, de pe suprafeţele forestiere de stat au fost tăiaţi ilegal 34 mc material lemnos.

În perioada analizată au fost constatate, pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita, un număr de trei infracţiuni, în scădere faţă de primele trei luni ale lui 2017, când au fost şapte asemenea fapte. În acest an, în urma acestor infracţiuni au fost tăiaţi ilegal 15 mc de arbori.

De asemenea, în 2018 au fost aplicate 22 de amenzi, în valoare totală de 41.000 lei. În trimestrul I 2017 au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale.

Totodată, în pădurile administrate de DS Harghita au fost găsiţi trei mc material lemnos abandonat, în valoare de aproximativ 750 lei, Anul trecut, în aceeaşi perioadă, această cantitate a fost de 20 metri cubi.

210.000 lei, valoarea amenzilor aplicate în urma acţiunilor de control al circulaţiei materialului lemnos

În primul trimestru al acestui an au fost efectuate de către personalul silvic împreună cu poliţişti şi jandarmi un număr de 247 acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos în întreg judeţul, faţă de 266 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În urma acestor controale au fost aplicate 45 de amenzi, în valoare de 209.000 lei. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 72.500 lei.

De asemenea, în urma acestor acţiuni au fost confiscaţi 61 metri cubi material lemnos.

∗∗∗

Trebuie precizat că DS Harghita administrează mai puţin de 40% din fondul forestier al judeţului, restul fiind în paza ocoalelor silvice private.

Astfel, Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 88.638 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (2.660 ha). Din acest total, 22.927 hectare sunt proprietate publică a statului, iar 65.711 hectare aparţin altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.