Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai mult de jumătate dintre persoanele afectate de incendiul de la Șumuleu și cazate la sala sporturilor din Miercurea Ciuc s-au întors în vechile lor locuințe | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Mai mult de jumătate dintre persoanele afectate de incendiul de la Șumuleu și cazate la sala sporturilor din Miercurea Ciuc s-au întors în vechile lor locuințe
Mai mult de jumătate dintre persoanele afectate de incendiul de la Șumuleu și cazate la sala sporturilor din Miercurea Ciuc s-au întors în vechile lor locuințe

Mai mult de jumătate dintre persoanele afectate de incendiul de la Șumuleu și cazate la sala sporturilor din Miercurea Ciuc s-au întors în vechile lor locuințe

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Sogor Enikő, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că 28 de familii, cu 138 de membri, afectate de incendiul din 7 ianuarie și cazate în sala sporturilor din localitate, s-au mutat înapoi în cartierul Șumuleu.

În Arena „Erős Zsolt” au mai rămas cazate 30 de familii, cu 123 de membri, majoritatea, aproximativ 70, fiind copii.

„Este legal să plece acasă, nu putem să-i oprim. Asta înseamnă că au 28 de case care sunt momentan folosibile, deși comisia de urgență s-a pronunțat că nu sunt conform standardelor de igienă, standardelor ISU și sunt construite ilegal, dar nu avem posibilitatea să îi oprim”, a spus viceprimarul municipiului.

Sogor Enikő a explicat că ieri a avut loc o consultare cu liderii romilor din Șumuleu 33, care au avut această cerere, să plece acasă, însă li s-a atras atenția că se pot muta înapoi doar cei care au casele lor, eventual cei care acceptă, în scris, în locuința lor o altă familie.

Viceprimarul a mai spus că li s-a comunicat liderilor romilor că cei care părăsesc sala sporturilor nu vor mai fi primiți înapoi.

„Totodată le-am comunicat că cei care au părăsit arena nu vor mai primi mâncare caldă, deci nu mai putem să-i primim înapoi pentru prânz și seară și o să primească toate ajutoarele care sunt trimise acestei comunități, cel mai mult cele trimise de Guvernul României”, a punctat Sogor Enikő.

Conform sursei citate, aceste ajutoare o să fie distribuite, cel mai probabil, în cursul zilei de astăzi celor din cartierul Șumuleu și tot azi sau mâine celor care au rămas în arena sporturilor. Ajutoarele constau în paturi, saltele și mâncare uscată, calculată pentru fiecare membru.

„Totodată, conducătorii romilor au acceptat faptul că o să-i ajutăm în continuare cum putem. Ceea ce înseamnă în primul rând ajutor social și, probabil, o să le oferim și programe de facilitare, alte programe pentru copii și pentru adulți.

Și le-am comunicat, ca să fie conștienți, că locuințele, casele construite acolo sunt ilegale și în cursul lunilor care urmează trebuie să lucrăm să rezolvăm situația acestor construcții pe cale juridică și urbanistică și, totodată, și a terenului pe care s-au construit”, a declarat Sogor Enikő.

Aceasta a precizat că terenurile pe care se află construcțiile ilegale au un regim special, cu proprietar neidentificat. Însă deja anumite persoane au anunțat că posedă documente, însă este o procedură lungă până se clarifică situația terenurilor. 

Liderii romilor au luat la cunoștință că zona respectivă va fi în continuare monitorizată și nu se va permite apariția unor noi construcții.

„Deci este interzis. Și pe termen lung o să rezolvăm, cum am zis mai înainte, situația acelor construcții ilegale”, a subliniat viceprimarul.

În ceea ce privește persoanele rămase în sala sporturilor, aceasta a declarat că există câteva posibilități în momentul de față pentru relocare, însă va dura cel puțin două săptămâni.

„Așteptăm, încă nu au sosit containerele (n.n. – de la Guvernul României) și în momentul în care găsim o soluție optimă atunci o să amenajăm containerele. Bineînțeles, când sosesc ele trebuie amenajate cu utilități”, a spus Sogor Enikő.

Aceasta a mai precizat că liderii comunității rome au fost informați că cei care au ales să se mute în casele care au rămas în picioare după incendiu nu mai pot beneficia de aceste containere.

În continuare, copiii care au rămas în sala sporturilor urmează cursurile școlare. De asemenea, și programele destinate persoanelor cazate în arenă de desfășoară în continuare și se încearcă organizarea unor astfel de proiecte și pentru comunitatea romă din Șumuleu 33.

  • Conducerea Primăriei Miercurea Ciuc solicită înţelegere, răbdare și bunăvoinţă din partea locuitorilor faţă de problema romilor afectaţi de incendiu şi cazaţi în Sala Sporturilor

Anterior conferinței de astăzi, conducerea Primăriei Miercurea Ciuc a solicitat înţelegere locuitorilor oraşului faţă de „cea mai sensibilă problemă a reşedinţei de judeţ din ultimii ani”, deoarece „soluţionarea problemei locative” a romilor afectaţi de incendiul din 7 ianuarie şi cazaţi în Sala Sporturilor din localitate „este cea mai dificilă sarcină” a municipalităţii.

„Edilii municipiului Miercurea Ciuc solicită înţelegere, răbdare și bunăvoinţă din partea locuitorilor faţă de cea mai sensibilă problemă a reşedinţei de judeţ din ultimii ani. Este evident că sinistrații din Şumuleu-Ciuc nu pot fi adăpostiți pe termen lung în Arena Erőss Zsolt, iar soluţionarea temporară a problemei locative a comunităţii este cea mai dificilă sarcină a noastră, pe care trebuie să o abordăm cu foarte multă responsabilitate.

Ne străduim să coordonăm intervenţiile în așa fel încât opiniile locuitorilor din zonele avute în vedere să fie luate în considerare și, în acelaşi timp, să facem pași spre soluţionarea situației. Deciziile trebuie să fie luate de Municipalitate și trebuie să luăm în considerare că sunt aproape 150 de minori (pe lângă adulți) care au rămas fără adăpost în timpul iernii.

Vă rugăm respectuos să nu lăsați loc pentru animozităţi! Integrarea comunităţii rrome este esenţială din punctul de vedere al viitorului tuturor concetăţenilor!

Contăm pe înţelegerea și colaborarea dvs.!”, a transmis conducerea primăriei pe pagina oficială de Facebook.

  • Potrivit unui chestionar online realizat în rândul locuitorilor oraşului, la care s-au primit 2.500 de răspunsuri, majoritatea respondenţilor nu se arată deschişi să aibă vecini persoane din aceste zone

La sfârşitul săptămânii trecute, Primăria Miercurea Ciuc a lansat un chestionar online prin care a dorit să afle care sunt opiniile şi sugestiile locuitorilor din Miercurea Ciuc în legătură cu relocarea familiilor cazate în Sala Sporturilor. Într-o zi şi jumătate au fost primite 2.500 de răspunsuri.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a făcut o evaluare a acestor răspunsuri pe aceeaşi reţea de socializare.

Edilul a subliniat că sondajul reprezintă opiniile celor ce au răspuns la chestionar şi că nu poate fi considerată o poziţie a tuturor locuitorilor oraşului. De asemenea, acesta a arătat că opiniile exprimate de respondenţi vor fi luate în considerare pentru a lua cele mai bune decizii pentru acele familii, dar şi pentru comunitatea din Miercurea Ciuc.

Korodi Attila a spus că 415 răspunsuri pot fi considerate fake (false), deoarece au fost făcute de pe 2 calculatoare într-un interval de 4-5 ore.

Conform răspunsurilor primite, marea majoritate a respondenţilor spun că trebuie avută în vedere zona Şumuleu 33, unde au fost casele arse total sau parţial de incendiu, pentru relocarea persoanelor cazate la Sala Sporturilor.

O altă întrebare a fost dacă persoanele afectate de incendiu trebuie să fie relocate într-o singură zonă sau în mai multe locuri.

Trei sferturi dintre cei care au participat la sondaj au răspuns că la început aceştia „trebuie ajutaţi să fie împreună şi să aibă programe de susţinere, care şi la ora actuală se întâmplă în Sala Sporturilor, care vizează copiii, adulţi”. Totodată, a continuat primarul, pe termen lung, familiile care se pot susţine singure trebuie ajutate pentru a fi integrate în comunitate. Aceste răspunsuri se referă la cei care au venit şi cu propuneri, a spus edilul.

Marea majoritate a respondenţilor nu s-au arătat deschişi pentru a avea vecini persoane care provin din aceste zone. Primarul a apreciat că aceste răspunsuri vin ca urmare a faptului că în trei decenii au fost diferite situaţii conflictuale şi în baza acestor experienţe au fost exprimate şi opiniile.

Acesta a subliniat că, pe termen lung, dacă sunt implementate programe de ajutorare a acestor comunităţi care trăiesc la limita subzistenţei, cum s-a întâmplat în alte localităţi din ţară, deschiderea locuitorilor va fi din ce în ce mai mare. „Şi acesta este drumul pe care trebuie să mergem. (…) Preponderent, oamenii care au răspuns la chestionarul online spun că (…) pe termen scurt trebuie să mergem cu asistenţă şi programe sociale, programe de mentorat, de ajutorare a acestor familii, a copiilor, a adulţilor să fie capabili să aibă loc de muncă, copiii să meargă la şcoală”, a spus Korodi Attila.

Printr-o altă întrebare s-a dorit să se afle cât de deschişi sunt respondenţii în a cunoaşte aceste familii. Conform răspunsurilor, există o deschidere mai mare a celor care doresc să cunoască aceste familii. Totodată, a explicat primarul, „trebuie să constatăm că, din cauza diferitelor situaţii tensionate din ultimele decenii, mai mult de jumătate din cei care au răspuns spun că nu sunt deschişi, nu sunt receptivi la a fi parte într-un program de cunoaştere a acestor familii”.

„Mulţumim celor care au răspuns. Credem că aceste răspunsuri sunt importante pentru că reprezintă o dată statistică despre Miercurea Ciuc şi reprezintă tendinţa pe care noi trebuie să o luăm în considerare, pentru că trebuie să luăm cele mai bune decizii pentru cei afectaţi de incendiu şi împreună cu dvs., cu cei din Miercurea Ciuc, vom lua cele mai bune decizii atât pentru aceste persoane, cât şi pentru toată comunitatea. Este bine să fim împreună, solidari, cum am demonstrat şi în zilele de după incendiu”, a conchis Korodi Attila.

  • „Scopul nostru nu este înfiinţarea unui nou ghetou”

După expirarea termenului la care trebuiau trimise răspunsurile la chestionar, Primăria Miercurea Ciuc a făcut şi unele precizări privind situaţia actuală a sinistraţilor cazaţi în Sala Sporturilor din municipiu.

Astfel, se arăta pe pagina oficială de Facebook a primăriei, familiile care au părăsit Arena „Erőss Zsolt” şi s-au întors în strada Şumuleu au primit alimente şi îmbrăcăminte.

Rulotele aşezate în Jigodin-Băi, dăruite de către Administraţia Naţională Apele Române – SGA Harghita, în momentul de faţă nu sunt potrivite pentru adăpostire, şi nu înlocuiesc sistemul de containere de locuit.

De asemenea, containerele şi dotările acestora oferite de Guvernul României fac parte din sistemul naţional de situaţii de urgenţă şi după o perioadă determinată trebuie să fie restituite.

Potrivit sursei citate, Consiliul Local al Municipiului Miercurea Ciuc nu are nici un teren în proprietatea lui, care ar fi potrivit pentru aşezarea containerelor în timpul iernii, şi sunt aşteptate în continuare propunerile pentru terenuri.

„Vom proceda conform opiniilor locuitorilor urbei şi a experţilor, ţinând cont de aspectele urbanistice şi de legislaţia cu privire la îmbunătăţirea zonelor de locuit defavorizate. Scopul nostru nu este înfiinţarea unui nou ghetou, ci sanarea tuturor coloniilor din oraş”, s-a mai precizat în informarea primăriei.

Reamintim că, în 7 ianuarie, un incendiu violent a izbucnit la locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului reşedinţă de judeţ.

În urma incendiului au ars total sau parţial 20 de locuinţe din lemn, pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 mp. În urma acestui incendiu, aproximativ 260 de persoane au fost afectate, din care mai mult de jumătate copii, şi au fost cazate la Sala Sporturilor din localitate.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.