Numărul donatorilor de sânge a înregistrat o scădere anul trecut în judeţ, în contextul pandemiei de coronavirus | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Sănătate » Numărul donatorilor de sânge a înregistrat o scădere anul trecut în judeţ, în contextul pandemiei de coronavirus
Numărul donatorilor de sânge a înregistrat o scădere anul trecut în judeţ, în contextul pandemiei de coronavirus

Numărul donatorilor de sânge a înregistrat o scădere anul trecut în judeţ, în contextul pandemiei de coronavirus

Pandemia generată de COVID-19 şi-a pus, pe parcursul anului trecut, amprenta asupra activităţilor din mai multe domenii, existând anumite dificultăţi şi în ceea ce priveşte recoltările de sânge în judeţul Harghita. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Harghita, dr. Kopacz Ildikó, a declarat publicaţiei noastre că în 2019 au fost înregistraţi aproximativ 5.600 de donatori, iar anul trecut numărul acestora a scăzut la 5.090. Aceasta a explicat că numărul donatorilor a scăzut iniţial la începutul pandemiei, în condiţiile în care nu se ştia cine poate fi primit şi cine nu, dar situaţia s-a clarificat şi au fost luate măsurile necesare de siguranţă pentru efectuarea recoltărilor. Anul trecut a fost mai redus numărul donatorilor şi din cauză că unii au intrat în contact cu persoane testate pozitiv ori s-au îmbolnăvit, dar şi cererea de sânge din partea spitalelor a fost mai scăzută pentru o anumită perioadă, a precizat Kopacz Ildikó, care a menţionat că din toamnă situaţia a intrat oarecum pe făgaşul normal.

„Problema este că transportul în comun e în continuare afectat. Oamenii se tem să vină cu autocarul la donare, pentru că nu avem voie să facem recoltări mobile, respectiv teren. Mergem doar săptămânal, o singură dată, la Odorheiu Secuiesc fiindcă este în cadrul spitalului, adică acolo se recoltează şi este şi spital de suport COVID, dar sunt mulţi pacienţi şi nu am putut să nu recoltăm. Doar la Centrul de Transfuzie Sanguină Harghita recoltăm de mult timp şi de aceea donatorii sunt nevoiţi să vină din comune, din împrejurimile unor alte oraşe, cum ar fi Topliţa sau Gheorgheni. Asta este situaţia”, a spus Kopacz Ildikó. Aceasta a menţionat că a trimis în două rânduri scrisori autorităţilor din domeniu de la Bucureşti prin care a informat că ar fi mult mai simplu dacă personalul centrului s-ar deplasa în teritoriu, cu asumarea răspunderii în privinţa unei astfel de acţiuni şi nu donatorii să fie nevoiţi să călătorească cu autobuzul sau cu trenul, dar nu s-a primit aprobare pentru acest lucru. „Până acum am fost obligaţi şi a fost recomandat să mergem în întâmpinarea donării, dar în prezent nu este voie. Avem foarte mulţi donatori care au întrebat: Când veniţi? Am bătătorit un drum, dar acum nu este practicabil. Aşa am pierdut o parte din donatori, sperăm că numai temporar, dar atunci când se va intra pe făgaşul normal vom face teren”, a afirmat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Harghita.

Kopacz Ildikó a mai precizat că numărul donatorilor şi cel al solicitărilor de sânge a oscilat mereu şi se poate întâmpla, de pildă, să fie mai mulţi pacienţi cu aceeaşi grupă sanguină internaţi şi la Miercurea Ciuc şi la Odorheiu Secuiesc şi la Gheorgheni, iar în astfel de situaţii se poate cere dintr-o dată o cantitate mai mare de sânge. „Nu lăsăm să se epuizeze în întregime stocul, dar câteodată sunt lipsuri. Săptămâna trecută am avut mai puţin sânge, dar luni-marţi au fost puţin mai mulţi donatori şi ni s-a refăcut stocul. Este o problemă pe ţară criza de sânge şi câteodată trebuie să trimitem şi în alte centre, pentru locuitorii din Harghita internaţi în alte spitale din ţară. Trebuie să trimitem de obicei sânge pentru că nu fac faţă acele centre universitare. Şi ei au puţini donatori, nu sunt studenţi, nu se lucrează şi sunt internaţi pacienţi din mai multe judeţe şi nu fac faţă cererii mai mari”, a adăugat doamna Kopacz.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Harghita a mai spus că sunt aşteptate şi în continuare persoanele sănătoase care doresc să doneze sânge pentru a-şi ajuta semenii şi pentru a face un gest de binefacere, (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.