Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Borsec:Mai mult de 80 la sută din bugetul local se va cheltui pentru investiţii | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate »
Borsec:
Mai mult de 80 la sută din bugetul local se va cheltui pentru investiţii
<h5><i>Borsec:</i></h5>Mai mult de 80 la sută din bugetul local se va cheltui pentru investiţii

Borsec:
Mai mult de 80 la sută din bugetul local se va cheltui pentru investiţii

A fost elaborat proiectul de buget pentru anul 2023, acesta fiind prezentat recent în cadrul unei dezbateri publice. Primăria oraşului Borsec are în acest an un buget de 45,4 de milioane de lei, din care aproape 84% vor fi cheltuiţi pentru investiţii. Valoarea ridicată a proiectelor UE reprezintă o nouă provocare pentru oraş, deoarece asigurarea surselor proprii necesare este departe de a fi o treabă uşoară.

După cum a declarat primarul Mik József, veniturile bugetului din acest an sunt de 45,4 de milioane de lei, cu 23 milioane de lei mai mult decât bugetul planificat pentru începutul anului 2022. Din acest buget, nu mai puţin de 30 de milioane de lei reprezintă valoarea finanţată din proiecte europene. Edilul a precizat că 5,88% din venituri sunt alocate cheltuielilor de personal, 6,20% pentru cheltuieli de întreţinere şi funcţionare, 3,06% pentru rambursarea împrumutului de stat contractat în anul 2016, pe o perioadă de 10 ani, pentru construcţia centrului balnear, iar 0,80% pentru cultură, sport şi susţinerea cultelor religioase. Restul, adică 84% din bugetul total, este alocat pentru investiţii.

Investiţii multe, contribuţie proprie mai mare

La fel ca în anii precedenţi, există o listă lungă de investiţii în derulare sau care urmează să înceapă în acest an. De exemplu, este în grafic renovarea completă a clădirii Liceului Tehnologic „Zimmethausen”, ca parte a proiectului de dezvoltare integrată în valoare de 39 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR), fiind programat să fie finalizată până la începutul anului şcolar următor.

Tot în cadrul aceluiaşi proiect de mare anvergură va fi reabilitată Casa de Cultură din Borsecul de Sus. Această lucrare este în faza de planificare, urmând ca antreprenorul să prezinte planurile de execuţie în zilele următoare, astfel că lucrările în acest caz ar putea începe încă din primăvară. Proiectul POR mai conţine construirea de locuinţe sociale, în acest caz mai trebuie obţinut doar un aviz pentru intervenţie asupra monumentelor istorice. Şi aici lucrările ar putea începe în primăvară.

Mik József a precizat faptul că au existat probleme cu implementarea uneia dintre cele mai spectaculoase părţi ale proiectului POR. După cum am relatat de mai multe ori, 4 kilometri de drum şi 22.000 de metri pătraţi de spaţii publice urmează a fi renovate dintr-un buget de aproximativ 14 milioane de lei. „Din păcate, în acest caz, contractul a trebuit să fie reziliat. Antreprenorul nu a respectat niciunul dintre termene, nu a întocmit nici măcar planurile de execuţie. Pentru această lucrare va trebui lansată o nouă procedură de achiziţie publică. Sperăm să trecem cât mai repede peste această etapă”.

O poveste de succes este implementarea unui sistem de încălzire pe biomasă pentru clădirile publice, ca parte a unui proiect UE. În acest caz antreprenorul poate să termine lucrările în câteva zile, urmând ca în perioada următoare sistemul să fie testat. Această investiţie ilustrează povara pe care o reprezintă pentru autorităţile locale asigurarea unei coplăţi în climatul economic actual. Valoarea iniţială a proiectului a fost de 670 mii de lei, din care 607 mii de lei a reprezentat fonduri nerambursabile, iar restul de 63 mii de lei a fost contribuţia proprie a oraşului. În comparaţie, pe măsură ce lucrările se apropiau de final, valoarea cofinanţării aproape s-a triplat, ajungând la 1,68 milioane de lei.

Există şi alte priorităţi

În afară de cele enumerate mai sus, primăria are în vedere şi alte priorităţi. De exemplu, renovarea bazei sportive de pe strada Stadionului ar putea începe în prima jumătate a anului. În luna martie a anului trecut, Ministerul Dezvoltării a aprobat o finanţare nerambursabilă de 18 milioane de lei pentru renovarea completă a unităţii. Compania Naţională de Investiţii (CNI) este responsabilă pentru această investiţie, iar planurile vor fi gata în curând, astfel încât o să poată începe şi construcţia propriu-zisă. Şi dacă tot vorbim de investiţii legate de sport, în curând se va finaliza şi renovarea sălii de sport din localitate.

În primul trimestru al anului vom finaliza renovarea iluminatului public. Prin această investiţie primăria va economisi peste 80 % din energia utilizată pentru iluminatul stradal. S-au achiziţionat 680 de corpuri noi de iluminat tip LED pentru a le înlocui pe cele vechi de pe stâlpii existenţi. Noile corpuri de iluminat au o putere cuprinsă între 22 kw şi 70 kw şi un consum anual de energie de 19.077 kw, ceea ce reprezintă cu 86% mai puţin decât consumul anual al sistemului vechi. Funcţionarea eficientă va fi, de asemenea, susţinută de un sistem modern de control de la distanţă. Valoarea totală a proiectului finanţată de către Ministerul Mediului, este de 1.034 milioane de lei, din care aproape 500.000 de lei este finanţarea nerambursabilă, diferenţa urmând să fie acoperită din bugetul local.

Anul trecut, am depus o cerere de 7,9 milioane de lei pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în cadrul programului guvernamental de dezvoltare „Anghel Saligny”. În acest caz, ne concentrăm asupra zonelor în care aceste reabilitări nu au mai fost făcute până acum. Ne referim aici, printre altele, la străzile Gheorghe Doja, Topliţei sau zona Poiana Mare. În acest sens, studiul de fezabilitate a fost finalizat, proiectul tehnic de execuţie este aproape finalizat şi putem începe lucrările în acest an. Este o prioritate şi extinderea reţelei electrice în zona unde s-au acordat terenuri pentru locuinţele tinerilor. Bugetul acestei investiţii este de aproximativ 2,4 milioane lei, jumătate din bani fiind asiguraţi de primărie, dar ritmul lucrărilor va depinde exclusiv de Electrica SRL.

Edilul a subliniat faptul că în cursul acestui an urmează să ne concentrăm şi pe dezvoltarea infrastructurii în Borsecul de Jos. S-a vorbit de mai multe ori despre reînnoirea trotuarelor de-a lungul străzilor Gheorghe Doja şi Topliţei, precum şi a spaţiilor comune dintre blocuri. În acest an au fost alocaţi şi bani în acest scop, pentru moment fiind disponibili 300.000 de lei.

Anul trecut, am reuşit să concesionăm de la Compania Naţională a Apelor Minerale (SNAM), pe o perioadă de 15 ani, clădirile surselor de apă minerală cu numărul 3, 5, 6, 10, 11. Anul acesta vom începe să elaborăm proiectele tehnice, pentru care s-au alocat 50 de mii de lei. Scopul principal este reabilitarea acestor clădiri.

În primele săptămâni ale anului am semnat contracte pentru alte trei proiecte finanţate de Ministerul Dezvoltării prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare totală de 17,48 milioane de lei: construcţia de locuinţe de serviciu pentru cadrele medicale şi din învăţământ, achiziţionarea de autobuze electrice şi actualizarea PUG-ului în format GIS.

Împrumutul este singura soluţie?

„Nu este deloc uşor să elaborezi un buget sustenabil în acest climat economic” – a declarat Mik József. În opinia primarului, în această perioadă există numeroase oportunităţi pentru autorităţile locale de a accesa proiecte de finanţare. Problema este că, în multe cazuri, contribuţiile proprii reprezintă o povară uriaşă. „În cazul nostru, în acest an avem la dispoziţie 8 milioane de lei pentru cofinanţări, această sumă fiind jumătate din necesar. Dacă toate investiţiile vor trebui făcute în acest an, vom avea o sarcină extrem de dificilă. S-a vorbit despre preluarea de către guvern a unei părţi din această povară, dar până acum nu există nimic concret. În schimb, guvernul încurajează autorităţile locale să se împrumute, ceea ce este, să recunoaştem, un joc periculos”. Edilul a subliniat faptul că se va încerca programarea lucrărilor de investiţii în aşa fel, încât plata contribuţiilor proprii să poate fi acoperită din buget fără împrumuturi.

Rédai Botond

referent presă Primăria Borsec

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.