MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat oferă finanţare în valoare de peste 800.000 de lei pentru proiecte de mediu prin programul Spaţii Verzi | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat oferă finanţare în valoare de peste 800.000 de lei pentru proiecte de mediu prin programul Spaţii Verzi
MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat oferă finanţare în valoare de peste 800.000 de lei pentru proiecte de mediu prin programul Spaţii Verzi

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat oferă finanţare în valoare de peste 800.000 de lei pentru proiecte de mediu prin programul Spaţii Verzi

  • Şi în acest an programul continuă cu cele două componente: Permacultură în Zone Urbane şi Arii Naturale Protejate
  • La prima ediţie a componentei Permacultură în Zone Urbane, cea de anul trecut, au fost amenajate şi cultivate terenuri cu o suprafaţă totală de 7.107 mp
  • În cei 16 ani de existenţă aprogramului Spaţii Verzi, numărul total al persoanelor implicate în proiectele finanţate depăşeşte 250.000, iar finanţarea totală acordată de MOL România a depăşit 9 milioane de lei

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat a lansat cea de-a 17-a ediţie a Programului Spaţii Verzi, care are rolul de a susţine proiectele de mediu şi implicarea tinerilor în iniţiativele de protejare a naturii. Anul acesta, în cadrul celor două componente ale programului, Permacultură în Zone Urbane şi Arii Naturale Protejate, MOL România oferă finanţare în valoare totală de 821.000 de lei, iar organizaţiile pot trimite propunerile de proiecte până la data de 23 februarie 2023.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de către cele două entităţi,  în premieră, la finalul acestei ediţii a programului,un proiect selectat pentru componenta Permacultură în Zone Urbane, respectiv Arii Naturale Protejate va primi suplimentar un bonus de 10.000 de lei, în funcţie de rezultatele obţinute.

„Cu fiecare nouă ediţie, programul Spaţii Verzi întăreşte viziunea noastră în ceea ce priveşte sustenabilitatea. Fiecare proiect pe care reuşim să îl sprijinim prin intermediul acestei iniţiative reflectă atât respectul nostru faţă de natură, cât şi angajamentul pe care ni l-am asumat pe termen lung faţă de comunităţile locale. Suntem foarte mândri de evoluţia acestui program şi ne bucurăm să vedem că tinerii sunt receptivi şi dornici să aibă o contribuţie susţinută pentru protejarea mediului”, a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România cu ocazia lansării ediţiei din acest an a programului.

Organizaţiile de mediu interesate pot trimite cereri de finanţare pentru proiecte care se încadrează într-una dintre cele două componente ale programului, Permacultură în Zone Urbane şi Arii Naturale Protejate, până la data de 23 februarie. Propunerile vor fi evaluate de către un juriu de specialitate, iar câştigătorii vor fi anunţaţi până la sfârşitul lunii martie.

În cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane sunt finanţate proiecte care promovează conceptul de permacultură şi care reuşesc să aducă o contribuţie importantă în sprijinul dezvoltării agriculturii durabile în oraşe şi în imediata vecinătate a acestora, prin implicarea comunităţilor locale, în acord cu principiile pe care permacultura le promovează.

Pentru componenta Arii Naturale Protejate sunt eligibile iniţiativele care pot contribui la promovarea ariilor protejate din România, respectiv proiectele care prin implicarea activă a comunităţilor locale, precum şi a ONG-urilor şi şcolilor, ajută oamenii să înţeleagă mai bine rolul ariilor protejate şi de ce este nevoie să fie prezervate.

Atât proiectele de sprijinire a dezvoltării agriculturii durabile în mediul urban, pe baza principiilor permaculturii, cât şi iniţiativele ce urmăresc promovarea ariilor naturale protejate pot primi o finanţare de maximum 40.000 de lei/proiect.

„În ceea ce priveşte programul Spaţii verzi, 2022 a reprezentat un an de reînnoire şi inovare, prin  faptul că pe lângă linia de finanţare deja tradiţională, destinată ariilor protejate, am introdus o componentă nouă de program, şi anume cea legată de dezvoltarea permaculturii, înlocuind astfel componenta de spaţii verzi urbane. La final de an ne-a bucurat mult să constatăm că acest demers s-a bucurat de un real interes din partea organizaţiilor beneficiare, materializat prin proiecte frumoase. Ca urmare, putem afirma că pilotarea a produs succesul scontat, ceea ce ne face să menţinem dezvoltarea permaculturii ca temă prioritară şi pentru anii ce urmează. În ceea ce priveşte componenta de arii protejate, rămâne în continuare o temă prioritară pentru noi, convingere întărită şi prin recentele decizii luate la nivel mondial în ceea ce priveşte importanţa ariilor protejate (adoptarea Cadrului global pentru biodiversitate, un acord istoric care vizează protejarea a 30% din suprafaţa terestră şi a oceanelor până în 2030)”, a declarat László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Noutăţi în cadrul Programului Spaţii Verzi 2023

Faţă de ediţia anterioară a programului, finanţarea oferită proiectelor din cadrul componentei Arii Naturale Protejate a fost majorată de la 35.000 de lei/proiect la 40.000 de lei/proiect, în timp ce pentru proiectele din componenta Permacultură în Zone Urbane suma acordată va fi de maximum 40.000 de lei/proiect.

La finalul ediţiei de anul acesta,după evaluarea proiectelor implementate, MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat vor premia câte o asociaţie de mediu finanţată în cadrul fiecăreia dintre cele două componente ale programului. Premiul va fi oferit suplimentar, pentru rezultatele deosebite obţinute şi constă în acordarea unei sume de10.000 de lei/organizaţie.

***

Conform sursei citate, la prima ediţie a componentei Permacultură în Zone Urbane, cea de anul trecut, au fost amenajate şi cultivate terenuri cu o suprafaţă totală de 7.107 mp, unde au fost plantaţi peste 1.800 de arbori şi arbuşti, diferite verdeţuri şi plante aromatice, precum şi legume şi fructe. În acelaşi timp, în cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au creat 5 poteci tematice, au fost organizate 18 tabere Junior Ranger şi au avut loc 96 de activităţi extraşcolare de educaţie ecologică.

În total, anul trecut, au fost acordate finanţări în valoare totală de 841.341 lei pentru 26 de proiecte, în care s-au implicat peste 5.500 de persoane.

În 16 ani ani de existenţă a programului au fost finanţate în total 671 de proiecte din domeniul protecţiei mediului cu peste 9 milioane lei, proiecte în care s-au implicat peste 250.000 de persoane, mai ales copii şi tineri.

De la lansarea programului şi până în prezent, în cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 1.451 de activităţi extraşcolare de educaţie ecologică, au fost organizate 162 tabere Junior Ranger şi au fost înfiinţate şi amenajate 149 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.