Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Urgent de rezolvat
Miercuri, 28 septembrie 2016, cu două zile înainte de convocata şedinţă ordinară planificată să se ţină în satul Dobeni, comuna Mugeni, Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit în şedinţă extraordinară, având pe ordinea de zi trei chestiuni care nu suportau amânare. Este vorba despre aprobarea Actului adiţional de prelungire a duratei Contractului de finanţare nr. 3344/2012, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor proiectului „Centru inovativ de dezvoltare economică în judeţul Harghita – Harghita Business Center – incubator de afaceri”, a doua chestiune, tot despre aprobarea Actului adiţional de prelungire a duratei Contractului de finanţare nr. 2/2008, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor proiectului „Reabilitarea DJ 132” (Vlăhița – Ocland – Rupea), în vederea asigurării funcţionării acestuia şi cea de-a treia chestiune urgentă se referă la o mică modificare la Hotărârea CJH în legătură cu programul privind sprijinirea activităţilor de integrare socială a persoanelor vârstnice pe anul 2016.
Iniţiatorul explică
Iniţiatorul primelor două proiecte de hotărâre supuse aprobării, vicepreşedintele Barti Tihamér, a informat care este stadiul lucrărilor la DJ 132: „Lucrările – a spus acesta – au fost terminate şi recepţia lucrărilor, respectiv procesul-verbal sunt în lucru. Se impune spus şi faptul că am avut o asumare că până pe 30 septembrie vom avea o hotărâre în această chestiune, după cum ne-am înţeles cu Regiunea Centru, în sensul că vom prelungi contractul pentru a putea face şi recepţia. Aceleaşi proceduri sunt valabile şi în privinţa incubatorului de afaceri de la Odorheiu-Secuiesc. Ceea ce trebuie ştiut este că achiziţiile au fost problematice, deoarece a trebuit să facem de patru ori anunţul până când am reuşit să terminăm licitaţia şi să anunţăm câştigătorul. Deci şi acest lucru este în faza finală”.
S-a hotărât
Consiliul Judeţean Harghita a aprobat Actul adiţional nr. 6/2016 de prelungire a duratei contractului de finanţare nr. 3344/2012 în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor proiectului „Centru inovativ de dezvoltare economică a judeţului Harghita – Harghita Business Center – incubator de afaceri”. S-a luat act de semnarea de către reprezentantul legal al unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Harghita, a Declaraţiei de angajament. Deoarece era necesar ca până la data de 30 septembrie 2016 să fie transmisă Declaraţia de angajament la Organismul Intermediar prin care se aprobă prelungirea duratei contractului, a fost necesară convocarea şedinţei extraordinare. Perioada iniţială de implementare a proiectului a fost de 19 luni, termen prelungit mai apoi prin acte adiţionale.
Înainte de a merge mai departe, se impune precizat faptul că preşedintele Borboly Csaba a adresat public mulţumiri primarului municipiului Odorheiu-Secuiesc, Gálfi Árpád, pentru decizia înţeleaptă de a nu continua procesul început de fostul primar, Bunta Levente, cu Consiliul Judeţean şi speră că de-acum actualul primar va îmbrăţişa soluţii constructive, instanţa trebuind să fie ultima dintre soluţii.
A doua chestiune: s-a aprobat Actul adiţional de prelungire a Contractului de finanţare nr. 2/2008 în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor proiectului „Reabilitarea DJ 132” şi s-a luat act de semnarea de către reprezentantul legal al CJH a Declaraţiei de angajament, proiectul fiind finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.
Cea de-a treia problemă de pe ordinea de zi, modificarea Hotărârii privind sprijinirea activităţilor de integrare socială a persoanelor vârstnice din judeţul Harghita pe anul 2016, a prezentat o urgenţă în sensul că în data de 30 septembrie are loc Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice şi Consiliul Judeţean a aprobat suplimentarea ajutorului acordat pentru organizarea sărbătoririi acestei zile, este vorba de 1.900 lei.
Diverse
Preşedintele Borboly Csaba a informat consiliul asupra faptului că în urma vizitei sale din luna august în judeţul Pest, Ungaria, unul dintre cei mai mari prelucrători de legume este interesat să înfiinţeze în judeţul Harghita un centru de prelucrare a legumelor, mai mult, omul de afaceri ungur se afla împreună cu primarul oraşului Cristuru-Secuiesc în biroul său pentru a discuta în legătură cu intenţia realizării unei reţele de prelucrare a legumelor la Cristuru-Secuiesc. În altă ordine de idei, preşedintele a spus că în urmă cu o zi a participat la şedinţa membrilor Regiunii Centru şi, prin consens, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a fost ales preşedinte. „Am încredere – spunea Borboly Csaba – că de acum deciziile vor fi şi mai transparente şi mai eficiente”.
Întâlnire cu viceprim-ministrul Vasile Dâncu
După şedinţa de care am amintit mai sus, preşedintele Borboly Csaba a adus la cunoştinţa consilierilor faptul că, împreună cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, s-au întâlnit la Bucureşti cu viceprim-ministrul Vasile Dâncu, cu care au avut o convorbire substanţială. „Am primit în urmă cu câteva zile veşti proaste şi de aceea am solicitat această întâlnire. În primul rând, am discutat despre banii PNDL care au fost opriţi. Vestea bună este că putem continua lucrările din banii noştri, pentru că ulterior ne vor fi restituiţi, prin urmare nu trebuie să oprim lucrările nici spre Sântimbru-Băi, nici spre Atia şi Păuleni-Ciuc. În legătură cu pagubele produse de inundaţii, viceprim-ministrul ne-a asigurat că jumătate din sumă o vom primi săptămâna viitoare, iar cealaltă jumătate o vom primi dacă va fi o rectificare a bugetului naţional. Prin urmare trebuie să pregătim studiile de specialitate pentru a putea cheltui şi aceşti bani în mod perfect legal. Am fost asiguraţi că aceşti bani, dacă va fi cazul, vor putea fi transferaţi pentru anul viitor. Pentru drumul spre Sântimbru-Băi am solicitat o sumă de 3,8 milioane lei. Am mai vorbit şi despre drapel, stemă şi o serie de alte subiecte, dar ceea ce consider că a fost o discuţie de fond a fost aceea care are rezultat faptul că investiţiile noastre pot fi continuate”.
Tot la capitolul „diverse”
Consiliera Lőrincz Csilla a atras atenţia asupra faptului că: comisia socială a iniţiat o serie de evenimente privind sănătatea, solicitând o implicare mai substanţială a Consiliului Judeţean în această chestiune. Consilierul Mezei János, referindu-se la ceea ce a amintit preşedintele Borboly „stemă şi steag”, a spus că există din partea PCM iniţiativa de a fi retrasă Hotărârea 324, pentru că această hotărâre a condus la multe dileme şi pentru a nu intra în polemici această hotărâre trebuie retrasă. Consilierul Sebestyen Csaba a anunţat faptul că pe 30 septembrie 2016 va participa la o întâlnire al cărei scop este înfiinţarea reţelei fermierilor maghiari din România, prin urmare nu va putea participa la şedinţa ordinară. Consilierul Salamon Alpár Ferenc a atras atenţia asupra faptului că Ministerul Învăţământului a anunţat posturile de directori şi directori adjuncţi. „Spun acest lucru având în vedere faptul că în subordinea Consiliului Judeţean sunt câteva instituţii de învăţământ şi chiar şi la acestea posturile de director vor fi scoase la concurs. Un lucru important de ştiut este că toţi cei ce vor intra la concurs trebuie să fie membri ai Corpului Experţilor în Educaţie, cine nu îndeplineşte această condiţie nu poate fi numit în postul de director, director adjunct”.
AURELIA ILUŢ