Lucrări de înregistrare sistematică în derulare în mai multe localităţi harghitene | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Lucrări de înregistrare sistematică în derulare în mai multe localităţi harghitene
Lucrări de înregistrare sistematică în derulare în mai multe localităţi harghitene

Lucrări de înregistrare sistematică în derulare în mai multe localităţi harghitene

În judeţul Harghita sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în mai multe unităţi administrativ-teritoriale, dar şi la nivel de sectoare cadastrale, la începutul acestei luni fiind înregistrată în aplicaţia informatică E-Terra o suprafaţă de 250.639 de hectare, din cea totală a judeţului de 663.684 de hectare. Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, Sorin Nicolae Truţă, a declarat în cadrul şedinţei de luni a Colegiului prefectural că din suprafaţa înregistrată în aplicaţia informatică E-Terra, 178.681 de hectare provin din înregistrări la cerere, iar diferenţa de 71.958 de hectare din lucrări de înregistrare sistematică.

„Până în prezent au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică la nivelul UAT Sâncrăieni şi Remetea, iar în cursul anului 2023 a fost finalizată şi lucrarea de înregistrare sistematică de la Subcetate. În cursul lunii mai am predat primăriei 8.056 de cărţi funciare, care au fost înmânate cetăţenilor. Totodată, au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale în 48 de UAT pentru o suprafaţă totală aferentă de 53.505 hectare şi un număr total de 95.165 de imobile. Se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică în 9 UAT. În 2 dintre acestea, Gălăuţaş şi Sândominic, finanţarea este asigurată din bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), iar în 7 UAT finanţarea este asigurată din bugetul Programului Operaţional Regional (POR). La Gălăuţaş s-a finalizat perioada de soluţionare a cererilor de rectificare şi urmează să fie predată documentaţia finală în vederea recepţionării şi deschiderii cărţilor funciare care urmează să fie predate primăriei în vederea înmânării cetăţenilor. Lucrarea conţine 3.865 de imobile. La Sândominic lucrarea este finalizată în procent de 68 la sută, conţine un număr de 19.881 de imobile şi este în faza de recepţie a documentelor care urmează să fie publicate în vederea verificării informaţiilor de către cetăţeni şi formulării eventualelor cereri de rectificare. În ceea ce priveşte lucrările de înregistrare sistematică finanţate prin POR, la Plăieşii de Jos lucrarea este foarte voluminoasă. Suntem în curs de soluţionare a cererilor de rectificare. Conţine în jur de 14.000 de imobile. La Zetea lucrarea este finalizată în procent de 90 la sută. Au fost soluţionate cererile de rectificare, vorbim de 3.211 cereri de rectificare şi a avut loc predarea documentelor finale şi urmează recepţia şi deschiderea cărţilor funciare. La Ciucsângeorgiu este cea mai mare lucrare. Conţine peste 28.000 de imobile. Lucrarea este finalizată în procent de 80 la sută, ne aflăm în faza de soluţionare a cererilor de rectificare. La Praid, lucrarea este finalizată în procent de 35 la sută. A fost recepţionat planul cadastral preliminar al intravilanului şi sunt 4 sublivrabile în lucru la prestator. La Lupeni lucrarea este finalizată în procent de 61 la sută, s-a recepţionat planul cadastral preliminar al intravilanului şi 3 sublivrabile, 1 sublivrabil este în lucru la prestator. La Satu Mare a fost recepţionat planul cadastral preliminar al intravilanului şi 3 sublivrabile, un sublivrabil se află în curs de recepţionare, iar unul este încă în lucru la prestator. La Mărtiniş lucrarea este finalizată în procent de 40 la sută, s-a recepţionat planul cadastral preliminar al intravilanului şi 2 sublivrabile, 6 sublivrabile se află în lucru la prestator. Acesta este stadiul lucrărilor de înregistrare sistematică care se desfăşoară la nivel de UAT”, a afirmat Sorin Nicolae Truţă.

Acesta a precizat că sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale în 45 de localităţi, care acoperă o suprafaţă totală de 46.498 de hectare şi un număr total estimat de aproximativ 50.000 de imobile. În cursul acestui an, OCPI Harghita a efectuat plăţi în valoare de 2.339.541 de lei pentru lucrări de înregistrare sistematică, care s-au desfăşurat la nivel de sectoare cadastrale.

Sorin Nicolae Truţă a menţionat că în cursul acestui an a făcut mai multe propuneri de modificări legislative, cea mai importantă referindu-se la un amendament care are ca obiect finanţarea realizării lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare de către comisiile locale de fond funciar din bugetul ANCPI, iar în cazul în care noile reglementări vor fi adoptate în legislativ se va crea un instrument important pentru comisiile locale de fond funciar în ceea ce priveşte fluidizarea procesului de retrocedare.

„Principalul impediment la realizarea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară este modul lent în care se desfăşoară procesul de retrocedare la nivelul comisiilor locale. (…) Am solicitat informaţii de interes public de la primării şi am constatat că, din păcate, un număr de 32 de UAT, care au o suprafaţă de peste 60.000 de hectare de teren agricol validate şi nepuse în posesie şi peste 7.000 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră validate şi nepuse în posesie, nu au niciun fel de relaţie contractuală pentru întocmirea planurilor parcelare necesare eliberării titlurilor de proprietate, pentru că nu au resursele financiare necesare, astfel încât sperăm ca această reglementare nouă care ar trebui să apară să ajute atât Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară cât şi comisiile locale de fond funciar”, a mai spus Sorin Nicolae Truţă.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.