Locuinţă protejată pentru persoane vârstnice în dificultate, o premieră în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Locuinţă protejată pentru persoane vârstnice în dificultate, o premieră în Harghita
Locuinţă protejată pentru persoane vârstnice în dificultate, o premieră în Harghita

Locuinţă protejată pentru persoane vârstnice în dificultate, o premieră în Harghita

Caritas Alba Iulia a ridicat prima locuinţă protejată din judeţ, la Şumuleu-Ciuc. Ea va găzdui vârstnici rămaşi singuri, care suferă de demenţă, sunt imobilizaţi la pat şi nu se pot mişca sau deplasa decât cu ajutor. Investiţia a fost realizată cu sprijinul financiar asigurat de un finanţator privat din Germania, care a dorit să-şi păstreze anonimatul

Clădirea este finalizată, a fost recepţionată, se fac demersurile pentru înscrierea ei în Cartea Funciară şi mai trebuie doar aplicat ultimul strat de vopsea, care să-i dea culoare. Este spaţioasă, luminoasă şi prevăzută cu toate cele necesare unui trai decent pentru bunicii şi bunicuţele care se vor bucura, aici, de îngrijire şi de multă înţelegere.

„Anul acesta am construit încă o clădire. Acest proiect este o noutate pentru judeţ. Locuinţa protejată oferă locuri pentru 14 persoane vârstnice, care vor fi alese pe bază de solicitare. Fiindcă statul nu finanţează astfel de clădiri rezidenţiale, familiile beneficiarilor trebuie să plătească toate cheltuielile. Avem atâtea solicitări că într-o zi am putea să ocupăm toate locurile”, a declarat directorul Departamentului Socio-Medical al Caritas, Péter György.

Camerele au băi proprii, locatarii vor sta câte doi în cameră, vor avea la dispoziţie îngrijitori, asistenţi medicali, un medic şi, în funcţie de problemele pe care le au, vor beneficia şi de kinetoterapie şi de activităţi de dezvoltare a competenţelor de mişcare. Bucătăria este comună, la fel şi sala de mese; toate vor fi amenajate cu grijă pentru detalii şi dotate cu obiecte de mobilier adaptat nevoilor vârstnicilor rezidenţi. Pe terasa acoperită, luminată noaptea de felinare, vor avea la dispoziţie măsuţe şi scaune, unde pot savura un ceai sau o cafea şi să socializeze. Curtea generoasă, unde pot planta şi îngriji flori şi zarzavaturi, este concepută să-i determine să facă mişcare şi să se destindă în aer liber.

„14 locuri nu sunt multe, o picătură, dar este un început, mai mult decât nimic”, a spus Péter György. În opinia sa, este nevoie de mai multe astfel de locuinţe protejate, căci multe sunt şi persoane vârstnice singure şi neputincioase. Susţine că s-a gândit să mai construiască, „cu toate că acum, în România, politicile de finanţare din bani europeni nu mai includ centrele rezidenţiale, ci numai centrele de zi”.

Locuinţa protejată este un serviciu destinat persoanelor adulte cu dizabilităţi care au nevoie de suport pentru a trăi independent în comunitate. În locuinţa protejată, persoanele cu dizabilităţi îşi vor forma abilităţi de gospodărit, de comunicare şi de relaţionare.

Lângă locuinţa protejată de la Şumuleu, Caritas doreşte să înfiinţeze un centru de zi, cu fonduri europene. Acolo va fi şi sediul Serviciului de îngrijirii la domiciliu, unde vor putea fi aduse pe timpul zilei, pentru supraveghere de specialitate, persoane vârstnice care suferă de demenţă. Seara vor fi conduse acasă şi date în grija aparţinătorilor. Autorizaţia de construire există şi în curând va fi depusă documentaţia pentru finanţarea acestui proiect. „Ulterior vom găsi fonduri din care să mai dezvoltăm, local, ceea ce avem. Aici, în apropierea Bisericii Franciscane, e un loc îndrăgit de persoanele vârstnice”, a adăugat Péter György.

Primele activităţi ale Caritas Alba Iulia în Harghita au fost iniţiate în 1992, când a început construirea Căminului de bătrâni „Sfânta Elisabeta”, cu 160 de locuri, instituţie socială cu rolul de a acorda servicii sociale primare şi servicii sociale specializate pentru vârstnicii cu dizabilităţi. Activitatea de îngrijire în acest centru este organizată pe trei secţii de îngrijire, având un compartiment pentru persoane care suferă de Alzheimer şi alte forme de demenţă, un compartiment pentru persoane imobilizate la pat şi un altul pentru persoane vârstnice şi bolnave, care au nevoie de sprijin.

În urmă cu patru ani, Caritas, cu sprijinul Uniunii Europene, a deschis porţile Centrului „Sf. Luca” în Odorheiu Secuiesc, care asigură 32 de locuri pentru persoane care suferă de boli incurabile şi un serviciu de îngrijiri paliative, precum şi pentru persoane imobilizate la pat, după un accident vascular cerebral.

În centrele Caritas, vârstnicii beneficiază şi de un management modern al plăgilor. Pansamentele moderne, mai scumpe, ce-i drept, ajută la vindecarea plăgilor cronice şi bolnavul trebuie pansat o singură dată pe săptămână, spre deosebire de cele uzuale, care trebuie schimbate zilnic.

Potrivit directorului Departamentului Socio-Medical, „politicile actuale exclud finanţarea Caritas”, iniţiatorul şi dezvoltatorul reţelei de servicii de îngrijire la domiciliu în România. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, precizează acesta, „spune că dă salarii îngrijitorilor, dacă primăria înfiinţează servicii de îngrijire la domiciliu şi angajează persoane în acest scop”.

„Primăriile, însă, nu au know-how-ul, cunoştinţele pe care le avem noi, nu au oameni specializaţi, dar aceasta este politica actuală. Se doreşte implicarea primăriilor, motivarea lor, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l excluzi pe celălalt. Oricine face, dacă face, este bine. Eu nu sunt pentru a face neapărat Caritas aceste servicii, dar cineva să le facă, pentru că este mare nevoie de ele. Dacă le-ar face altcineva, Caritas ar găsi alte domenii unde sunt lipsuri şi s-ar implica oriunde este nevoie de sprijin”, a argumentat Péter György.

Îndeletnicirea pe care şi-a ales-o şi pe care o practică de ani buni nu este comodă. Recunoaşte că îl „doare sufletul câteodată”, dar „de multe ori, pe lângă greutăţi, mulţumirile persoanelor” aflate în grijă îi „dau forţa” să meargă mai departe. „Câteva bătrâne, care sunt aici, când intru, îmi spun: domnule director, nu ne-a fost aşa de bine niciodată, vă mulţumim foarte mult”, exemplifică omul cât un munte, cu suflet mare şi ochi umezi preţ de câteva clipe. Este mulţumirea pentru o treabă bine făcută, pentru preocuparea faţă de semenii în suferinţă.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.