Primari şi reprezentanţi ai unor ONG-uri din judeţ au participat la o campanie naţională de informare privind riscurile la care se supun cei care merg să lucreze în Uniunea Europeană | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 septembrie 2024
Home » Societate » Primari şi reprezentanţi ai unor ONG-uri din judeţ au participat la o campanie naţională de informare privind riscurile la care se supun cei care merg să lucreze în Uniunea Europeană
Primari şi reprezentanţi ai unor ONG-uri din judeţ au participat la o campanie naţională de informare privind riscurile la care se supun cei care merg să lucreze în Uniunea Europeană

Primari şi reprezentanţi ai unor ONG-uri din judeţ au participat la o campanie naţională de informare privind riscurile la care se supun cei care merg să lucreze în Uniunea Europeană

În judeţul Harghita sunt 10 societăţi comerciale care intermediază găsirea unui loc de muncă în străinătate

Miercuri a avut loc a doua etapă a unei campanii naţionale de informare intitulată „Informare acasă! Siguranţă în lume!” a celor care urmează să se stabilească pentru o perioadă în străinătate, fie că vorbim că merg să studieze sau să lucreze.

La întâlnirea de la Miercurea Ciuc au fost prezenţi Lilla Boglarka Debelka – secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Zaharia Cristina – coordonator la Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Târgu Mureş, Ileana Mocrei – inspector şef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, Nagy Ibolya – director executiv adjunct la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita şi Jean-Adrian Andrei – prefectul judeţului Harghita. Pe de altă parte, în sală s-au aflat şi reprezentanţi ai unor ONG-uri din domeniul muncii, precum şi primari sau alţi reprezentanţi ai unor localităţi din judeţ care au preluat informaţia cu scopul de a o transmite mai departe către cei care urmează să plece la muncă.

În deschiderea discuţiilor, prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei, amintea faptul că prima etapă a acestei campanii a avut loc în perioada mai-iunie, atunci când informaţia s-a adresat tinerilor care urmau să plece să studieze în străinătate. Acum, a doua etapă este dedicată adulţilor, cei care îşi caută un loc de muncă în altă ţară şi care pot să cadă în capcanele întinse de anumiţi intermediari. Jean-Adrian Andrei spunea că întâlnirea de miercuri a fost una extrem de importantă şi că iniţiativa se bazează pe realitate, prin ea încercându-se prevenirea sclaviei moderne şi scăderea infracţionalităţii din domeniu.

Apoi, Lilla Boglarka Debelka, secretarul de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a prezentat proiectul, afirmând că, printre altele, se doreşte ca cei cărora li se adresează să conştientizeze pericolele la care se supun atunci când decid să devină migranţi în alte ţări. De asemenea, secretarul de stat a oferit şi o serie de sfaturi celor care-şi caută un loc de muncă prin care să evite anumite „capcane”.

Coordonatoarea Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Târgu Mureş, Cristina Zaharia, a punctat câteva aspecte legate de traficul de persoane sub aspectul exploatării prin muncă. Iar Nagy Ibolya, director executiv adjunct al AJOFM Harghita, a amintit despre platforma Eures – o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alţi membri şi parteneri EURES (sindicate, patronate, firme private de plasare, instituţii de învăţământ etc.), care este coordonată de Comisia Europeană.

La rândul lor, primarii şi viceprimarii aflaţi în sală spuneau că ar fi bine ca aceste informaţii să fie puse în pliante sau broşuri şi care să ajungă în comunele harghitene. Astfel, persoanele cărora li se adresează această campanie ar putea ajunge mult mai uşor în posesia informaţiei şi a sfaturilor.

Aproape 5.000 de solicitanţi harghiteni în trimestrul II

Inspectorul şef adjunct al ITM Harghita, Ileana Mocrei, a punctat câteva aspecte legate de agenţii de plasare a forţei de muncă în străinătate, aceştia fiind obligaţi să fie înregistraţi la instituţia pe care o reprezintă.

Ileana Mocrei afirma că atunci când o persoană apelează la un astfel de agent, cel mai uşor de aflat informaţii despre el este prin intermediul site-ului ITM Harghita, acolo unde se află lista societăţilor comerciale active şi înscrise în baza art. 8, lit. a) din Legea nr. 156/2000. În judeţul Harghita sunt 10 astfel de societăţi – 6 din Miercurea Ciuc şi câte una din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Morăreni, Căpâlniţa.

Referindu-se la situaţia din judeţ, inspectorul şef adjunct al ITM Harghita arăta că în trimestrul II din acest an în baza de date a agenţilor de plasare s-au aflat 4.974 de solicitanţi de locuri de muncă în străinătate. Dintre aceştia s-au angajat 270 de persoane – 142 bărbaţi şi 128 de femei. Cei mai mulţi au ales Germania, unde s-au dus pentru recoltarea fructelor – 79 de persoane, femeile pentru a fi casnice – 56, dar şi să lucreze ca muncitori necalificaţi – 97 sau în agricultură – 13. Patru persoane au plecat în Ungaria pe un post de mecanic, iar 8 în Franţa, ca muncitori necalificaţi.

În ceea ce priveşte vârsta acestora, cei mai mulţi (72 de persoane) aveau între 40 şi 49 de ani. Apoi, sub 25 de ani au fost 59 de tineri care au plecat să lucreze în străinătate. Între 25 şi 29 de ani, respectiv între 30 şi 39 de ani au fost 116 (câte 58 de persoane pentru fiecare interval), iar peste 50 de ani – 23 de oameni.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.