Lipsă de interes pentru zonele albe ale judeţului? | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 septembrie 2024
Home » Societate » Lipsă de interes pentru zonele albe ale judeţului?
Lipsă de interes pentru zonele albe ale judeţului?

Lipsă de interes pentru zonele albe ale judeţului?

Răspunsul îl vom afla la sfârşitul lunii în curs

 

După cum unii dintre dumneavoastră, stimaţi cititori, cred că îşi mai amintesc, în 17 februarie a.c. a fost anunţată deschiderea sesiunii de proiecte la Măsura 322e, măsură prin care se asigură accesul la infrastructura de comunicaţii în bandă largă (broadband) şi realizarea unor investiţii menite a spori atractivitatea localităţilor din spaţiul rural, fără acoperire broadband la punct fix, pe baza listei zonelor albe.

Eligibile pentru accesarea măsurii despre care vă vorbesc acum, aceste zone albe figurează distinct şi pe harta judeţului Harghita, lista lor cuprinzând zece comune, fiecare cu subunităţile ei teritoriale. Şi am în vedere aici Avrămeştiul, Feliceniul, Gălăuţaşul, Lueta, Lunca de Jos, Praidul, Remetea, Frumoasa, Şimoneştiul şi Ulieşul, unităţi administrativ-teritoriale în care beneficiarii eligibili, agenţi economici ce se încadrează în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, care activează sau vor activa în domeniul tehnologiei informaţiei, ar putea investi accesând fondurile alocate acestui scop. Dar…

– Domnule dr. ing. Ioan Hîrb, a trecut deja ceva timp de când a fost anunţată prima sesiune de depunere a proiectelor la Măsura 322e – „Investiţii privind infrastructura de broadband în spaţiul rural” şi v-aş întreba câte proiecte fac în prezent obiectul de lucru al specialiştilor din cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Harghita…

– Din păcate, deocamdată nici unul. A fost cineva care s-a interesat în legătură cu posibilitatea depunerii unui astfel proiect în comuna Şimoneşti, localităţile Nicoleni şi Turdeni, dar de revenit nu a mai revenit. Sper totuşi că o va face, întrucât termenul a fost prelungit până în 30 aprilie a.c., ora 12:00.

Important însă de reţinut în contextul celor de mai sus e faptul că avizarea tehnică a documentaţiei privind structura de broadband în spaţiul rural se efectuează de către Institutul Naţional de Studii şi Cercetare pentru Comunicaţii, care emite şi transmite avizul în minimum zece zile lucrătoare, toate numărate una câte una începând cu momentul depunerii documentaţiei. Cu alte cuvinte, prea mult timp la dispoziţie nu ar mai fi şi, după părerea mea, cei care au lucrat deja la proiect au o şansă, iar ceilalţi care au proiectul încă în fază de… proiect, ca să mă exprim aşa, nu prea! Dar poate va mai fi o sesiune, nu ştiu. Oricum, până la încheierea celei dintâi, eu mai am speranţe că cineva din judeţ va încerca să fructifice această oportunitate…

– Care este situaţia în celelalte judeţe din Regiunea 7 Centru, puteţi să-mi spuneţi?

– Nu, pentru că în acest moment nu deţin astfel de informaţii. Cred însă că la sfârşitul lunii în curs, începutul lunii viitoare, APDRP va face publice toate informaţiile de interes legate de proiectele depuse la Măsura 322e.

– Pentru cei preocupaţi de problematică în perspectivă, vă rog să mai precizaţi aici două lucruri: valoarea maximă a proiectului şi durata de execuţie a contractului de finanţare…

– Da, în primul caz trebuie ştiut că valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu poate depăşi suma de 200.000 euro; în al doilea trebuie ştiut că durata de executare a contractului de finanţare este de maximum 24 de luni pentru proiectele care prevăd investiţii şi/sau construcţii montaj şi de maximum 12 luni pentru investiţiile simple de utilaje, instalaţii, echipamente şi dotări, dar nu poate depăşi data de 31 decembrie 2015.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.