La începutul acestei săptămâni a debutat cea de-a XIII-a ediţie a Şcolii de vacanţă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Învățământ » La începutul acestei săptămâni a debutat cea de-a XIII-a ediţie a Şcolii de vacanţă
La începutul acestei săptămâni a debutat cea de-a XIII-a ediţie a Şcolii de vacanţă

La începutul acestei săptămâni a debutat cea de-a XIII-a ediţie a Şcolii de vacanţă

  • Inspector şcolar Elena Mîndru: „An de an, Şcoala de vacanţă devine tot mai atractivă, (…) proiectul se bucură de aprecierea elevilor, dar şi de cea a  părinţilor, care îl includ pe lista activităţilor verii”

Proiectul „Şcoala de vacanţă, 2023”, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, a fost iniţiat şi derulat de-a lungul anilor de către Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni, devenind, potrivit participanţilor şi părinţilor, unul dintre proiectele de succes desfăşurate în fiecare sezon estival. Proiectul constă în ofertarea, în regim de voluntariat, a unui program de activităţi recreative, cu caracter educativ destinat elevilor pe perioada vacanţei de vară şi se desfăşoară în parteneriat de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni cu Inspectoratul Şcolar Harghita şi cu fiecare dintre unităţile de învăţământ participante.

Programul „Şcoala de vacanţă” se adresează elevilor din clasele primare şi gimnaziale, unităţile de învăţământ, care au aderat la proiect dezvoltându-l, detaliindu-l şi adaptându-l nevoilor elevilor, resurselor umane implicate, stabilindu-şi totodată obiectivele şi activităţile care se vor desfăşura zilnic, timp de o săptămână în intervalul orar 09:00-15:00. Astfel, elevii vor avea parte de o varietate de activităţi, deseori acestea fiind introduse în program ca urmare a unei consultări cu elevii participanţi. Echipele mixte, formate din învăţători, profesori, consilieri şcolari, au luat în calcul particularităţile de vârstă, dar şi pe cele individuale ale elevilor, pentru a dezvolta tematici complementare curriculumului de la clasă şi pentru a contribui la dezvoltarea personală a acestora, prin activităţi extraşcolare atractive, adaptate grupurilor de elevi, vârstei, opţiunilor acestora, preferinţelor pentru anumite tematici, aptitudinilor, intereselor şi talentelor dovedite de copii.

În actualul sezon estival, proiectul se derulează în zece şcoli din judeţ – Şcoala Gimnazială Livezi, Şcoala Gimnazială „Sfântu Andrei” Sărmaş, Şcoala Gimnazială „Geo Bogza” Bălan, Şcoala Gimnazială „Sf. Ilie” Topliţa, Clubul Elevilor din aceeaşi localitate, Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” Topliţa, Şcoala Gimnazială „Dumitru Gafton” Gălăuţaş, Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, Şcoala Gimnazială „ Teodor Chindea” Voşlobeni şi Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Miercurea-Ciuc.

Ţinând seama de toate aceste aspecte, şi nu numai, ne explică inspectorul şcolar Elena Mîndru, „se constituie echipe de proiect, care includ educatoare, profesori, învăţători, părinţi ai elevilor, reprezentanţi ai cultelor şi ai altor instituţii de cultură şi locale, care doresc să se implice în «Şcoala de vacanţă», elevii bucurându-se în perioada verii de un program cu scopuri şi obiective educaţionale bine stabilite, activităţile desfăşurându-se, în cele mai multe cazuri, de dimineaţa până după-amiază şi concretizându-se în jocuri de autocunoaştere desfăşurate sub coordonarea profesorilor consilieri, drumeţii tematice pentru cunoaşterea mediului înconjurător, vizionări de filme documentare, activităţi în domeniul artelor, competiţii sportive, activităţi comune cu muzee, case de cultură, centre culturale şi cu reprezentanţii bisericilor, coordonate de cadrele didactice şi de personalul angajat al instituţiilor implicate.

Proiectul „Şcoala de vacanţă” este aşteptat cu nerăbdare de elevi. Încă de la vârste şcolare mici aleg să participe la el, având ocazia să petreacă mai mult timp de calitate împreună cu copii din diferite clase, să desfăşoare activităţi interesante, interactive, cu învăţători şi profesori care nu au ore de curs la clasele lor. În cele mai multe situaţii, cadrele didactice alternează activităţile de autocunoaştere, intercunoaştere cu cele de educaţie pentru protecţia mediului, cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor locale, a istoriei şi geografiei locului, a unei alimentaţii sănătoase ş.a.m.d.

„An de an, «Şcoala de vacanţă» devine tot mai atractivă, atât prin tematică, cât şi prin varietatea activităţilor şi a mijloacelor de realizare, o dovadă în acest sens fiind creşterea numărului de copii participanţi, interesul manifestat de elevii unor şcoli care nu au astfel de activităţi în oferta lor, cât şi disponibilitatea pentru susţinere a acestor activităţi de către părinţii elevilor. Este lesne de observat că cele mai multe activităţi au la bază învăţarea prin joc şi cea de tip recreativ. Echipele de cadre didactice au o perspectivă a proiectului pe termen lung şi se asigură an de an alte şi alte teme şi abordări, pentru a motiva copiii şi a face educaţie nonformală de calitate. Proiectul se bucură si de aprecierea părinţilor. Este o săptămână de «vacanţă altfel», iar după experienţele din anii anteriori, se interesează de proiect şi îl includ pe lista activităţilor verii. Mă bucură disponibilitatea colegilor mei, de a continua şi pe timpul verii activitatea de voluntariat. Ca de fiecare dată, şi acum – preţuire şi respect pentru dascălii dedicaţi profesiei!”, a detaliat prof. Elena Mîndru, preşedinta Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni.

Un alt proiect al Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni care se va desfăşura în perioada verii este „Şcoala de vară a cadrelor didactice” – eveniment ajuns la ediţia a IX-a. Acest program se va derula în perioada 17-19 iulie 2023, la Borsec şi se va bucura de participarea a 40-45 de cadre didactice din judeţele Harghita şi Mureş: educatoare, învăţători, profesori, profesori consilieri şcolari şi psihopedagogi. Potrivit preşedintei Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, tematica ediţiei 2023 vizează formarea cadrelor didactice în domeniul serviciilor de sprijin în scopul dezvoltării personale a elevilor: consilierea educaţională, consilierea psihologică, logopedia şi alte tipuri de suport pentru dezvoltarea şi corectarea limbajului.

„Proiectul «Şcoala de vară a cadrelor didactice» este realizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi are ca scop furnizarea de cursuri de specialitate pentru formarea şi perfecţionarea profesională continuă. Este un proiect drag membrilor asociaţiei noastre deoarece, prin forma de organizare, perioada de desfăşurare şi locaţiile alese, oferă participanţilor şi oportunităţi de dezvoltare personală prin interacţiune, intercunoaştere şi socializare cu persoane din diferite colţuri ale judeţului, precum şi din alte judeţe, fiind o relaxare activă printr-o îmbinare ideală a utilului cu plăcutul”, a adăugat coordonatoarea Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni.

O sesiune de formare durează trei zile şi este organizată în perioada vacanţei de vară, în staţiuni turistice renumite din Harghita, tematica cursurilor este variată, interesantă şi cu un grad mare de aplicabilitate la clasă, fiind aleasă prin consultarea membrilor interesaţi. De-a lungul anilor, acest eveniment s-a desfăşurat în localităţile Izvoru Mureşului, Băile Tuşnad şi Praid.

Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni, cu sediul în Miercurea-Ciuc, s-a înfiinţat în anul 2008, la iniţiativa a 11 membri fondatori, cadre didactice din şcolile cu predare în limba română din judeţul Harghita. În cei 15 ani care s-au scurs până în prezent, prin proiectele iniţiate, a asigurat coeziunea comunităţii româneşti din judeţ, diversificând şi îmbunătăţind relaţia dintre cadrele didactice din cadrul şcolilor cu predare în limba română, dintre elevi şi profesori, dintre şcoală, familie şi comunitate.

Proiectele Asociaţiei au avut un puternic ecou în rândul comunităţii, prin valorizarea şi eficientizarea relaţiilor de colaborare şi parteneriat dintre şcoală, comunitate, instituţii culturale, la nivel local şi judeţean, asigurând continuitatea culturală şi artistică a populaţiei româneşti în regiune.

„Toate proiectele de amploare ale asociaţiei noastre ne-au modelat ca o asociaţie profesională unită şi activă, cu membri implicaţi, prezenţi şi cu dorinţa de a-şi împărtăşi bunele rezultate ale experienţei lor profesionale şi de a învăţa unii de la alţii”, a concluzionat prof. Elena Mîndru.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.