Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Jandarmii, poliţiştii şi cei de la ISU vor avea grijă ca sărbătorile să treacă fără neplăceri | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Jandarmii, poliţiştii şi cei de la ISU vor avea grijă ca sărbătorile să treacă fără neplăceri
Jandarmii, poliţiştii şi cei de la ISU vor avea grijă ca sărbătorile să treacă fără neplăceri

Jandarmii, poliţiştii şi cei de la ISU vor avea grijă ca sărbătorile să treacă fără neplăceri

În cadrul unei conferinţe de presă a structurilor Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanţii Jandarmeriei, Poliţiei şi ISU au dorit să precizeze că toate instituţiile sunt pregătite pentru a asigura climatul de normalitate civică, de ordine şi siguranţă publică.

Col. Dan Iamandi, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, preciza că se va acţiona pe două direcţii: pe prevenţie şi pe combatere a faptelor antisociale atunci când este cazul. Astfel, împreună cu colegii lor de la Poliţie, vor participa la misiuni de menţinere a ordinii publice atât în oraşe, cât şi în localităţi rurale, atunci când situaţia o va impune. Se vor asigura şi măsuri de ordine publică la manifestările desfăşurate în spaţiul public, fie ele cu caracter religios, sportive, comemorative sau de protest (dacă vor fi).

„Vom desfăşura acţiuni preventive atât pe domeniile generale de acţiune, dar mai ales pe cele specifice sezonului şi aici ne referim la acţiunile pe pomi de Crăciun, pe pieţe, târguri şi oboare, materiale pirotehnice (dacă este cazul). (…) Noi sperăm că spiritul Crăciunului îi va calma pe oameni şi nu vom avea intervenţii, mai ales pe restabilire; pe măsură de prevenţie sunt convins că vom avea şi noi treabă de făcut”, spunea col. Dan Iamandi.

La rândul său, inspectorul şef desemnat al IPJ Harghita, Mircea-Ştefan Iordan, spunea că Poliţia are în vedere două planuri specifice sezonului. Este vorba de planul „Foc de artificii 2018” şi „Pomul de Crăciun 2018”. Referindu-se la obiectele pirotehnice, acesta a dorit să sublinieze faptul că doar persoanele autorizate au voie să comercializeze sau să le deţină în orice perioadă a anului. „Deţinând sau comercializând astfel de artificii, petarde sau asemenea obiecte pirotehnice, se expun, pe lângă unele pedepse destul de mari, şi unor vătămări corporale sau chiar decesului”, spunea Mircea-Ştefan Iordan. Pedeapsa pentru deţinere sau comercializare este de la 3 luni la 1 an cu închisoare sau amendă.

„Pe linie de Poliţie Rutieră, vom intensifica acţiunile şi controalele având în vedere fluxul de persoane către anumite zone de agrement. Acţionăm în special pe linia combaterii consumului de alcool, având în vedere perioada sărbătorilor. Pe linie economică se va acţiona în zona pieţelor şi a centrelor comerciale. Şi pe linia sistemelor de pază, în special în zona marilor centre comerciale pentru prevenirea de furturi sau alte fapte sociale”, a mai spus inspectorul şef desemnat al IPJ Harghita.

Col. Stelian Cimpoeşu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, spunea că şi pompierii vor acţiona, în această perioadă, pe linie preventivă, sens în care au fost organizate la nivelul judeţului controale ale spaţiilor de cazare (hoteluri, pensiuni, cabane montane), ale spaţiilor de alimentaţie publică, spaţiilor comerciale, ale taberelor de copii, lăcaşuri de cult sau ansambluri mănăstireşti.

„Am transmis către autorităţile publice locale, respectiv către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), precizări privind măsurile minime de prevenire a incendiilor şi activitatea pe care trebuie să o desfăşoare CLSU şi centrul operativ în cazul în care o să avem coduri galbene sau portocaliu pe diferite tipuri de risc.

Am instruit serviciile voluntare care sunt la nivelul localităţilor pentru că şi ei, la rândul lor, au forţe de intervenţie, au maşini de stingere şi descarcerare”, arăta col. Stelian Cimpoeşu.

În ceea ce priveşte partea operativă, acesta arăta că la nivelul judeţului sunt 3 detaşamente pregătite să intervină în orice moment: la Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, acesta din urmă având o gardă la Topliţa şi alta la Corbu. „Zilnic – spunea inspectorul şef al ISU „Oltul” – sunt minimum 90 de cadre ca structuri de intervenţie la cele 3 detaşamente, plus grupul operativ care este la sediul inspectoratului. De asemenea, suntem pregătiţi în orice moment să ridicăm capacitatea operaţională şi să trecem la acţiune cu forţe sporite”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.