Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De ziua Poliției RomâneIPJ Harghita și-a deschis larg porțile în fața a sute de copii care au devenit polițiști pentru o zi | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Societate »
De ziua Poliției Române
IPJ Harghita și-a deschis larg porțile în fața a sute de copii care au devenit polițiști pentru o zi
<h5><i>De ziua Poliției Române</i></h5>IPJ Harghita și-a deschis larg porțile în fața a sute de copii care au devenit polițiști pentru o zi

De ziua Poliției Române
IPJ Harghita și-a deschis larg porțile în fața a sute de copii care au devenit polițiști pentru o zi

Câteva sute de copii au luat cu asalt, vineri, sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Harghita pentru a vedea autospecialele, tehnica și armele folosite de oamenii legii, cei mici primind chiar și legimitații de „Polițist pentru o zi”. Ziua Porților Deschise la IPJ Harghita a fost oganizată în contextul sărbătorii Zilei Poliției Române, copiilor de la mai multe instituții de învățământ harghitene fiindu-le prezentate principalele activități desfășurate de oamenii în uniformă în fiecare zi. Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul principal Robert Costan, a declarat publicației noastre că vremea a fost frumoasă și au fost prezenți peste 400 de preșcolari și elevi, iar prin activitățile pregătite s-a dorit, pe de o parte, prezentarea scopului instituției Poliţiei, pentru ca astfel cei mici să poată să înţeleagă mai ușor care sunt motivele pentru care se acţionează după anumite reguli și într-un mod specific, iar pe de altă parte reafirmarea preocupării permanente pe care poliţiştii harghiteni o au pentru siguranţa tuturor.

„De asemenea, ne-am dorit ca aceștia să realizeze faptul că polițiștii sunt prietenii lor, iar Poliţia este locul unde trebuie să caute ajutor în caz de nevoie. Am vrut să le oferim ocazia să cunoască mai bine Poliţia şi de ce nu, cu această ocazie poate să se gândească să îmbrățișeze carieră de poliţist. Suntem bucuroși pentru că încă de la primul grup de elevi am primit felicitări pentru Ziua Poliţiei Române!”, a afirmat Robert Costan.

Acesta a precizat că la standul de documentare – informare, copiilor le-au fost distribuite pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a profesiei de poliţist şi cu conţinut educativ – preventiv. Totodată,  cei mici  au primit câte o legitimație de „Polițist pentru o zi”, cu care aceștia au avut posibilitatea să se prezinte la standul reprezentanților serviciului criminalistic, iar celor care au dorit li s-au luat amprentele, care au fost apoi incluse pe legitimații, pentru a le rămâne o amintire de la Ziua Poliției.

De asemenea, aceștia au avut posibilitatea să participe la jocuri din domeniul prevenirii criminalității, dar și la un concurs de desene pentru promovarea meseriei de polițist. De un interes ridicat s-au bucurat autospecialele folosite de polițiști, mai ales că fiecare copil a dorit să intre în aceste autovehicule și să pună în funcțiune sirenele și girofarurile. Interesul a fost poate și mai crescut în ceea ce privește standul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale, unde copiii au avut ocazia să vadă și chiar să țină în propriile mâini armele și celelalte echipamente aflate în dotarea „mascaților”.

Ziua Poliției Române este sărbătorită în fiecare an în data de 25 martie. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituţiei agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIŢIE.

In 1821, Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe şi impozite celor însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuţiile poliţiei sunt extinse. În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală.

La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica poliţienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliţii” şi “obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti.

Începând cu Legea de organizare a poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929), competenţele organelor de poliţie sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.

Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînfiinţează Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002.

Din 1990, Poliţia Română a cunoscut mai multe etape de transformări menite să asigure siguranţa persoanelor, a colectivităţilor, drepturilor legitime ale cetăţenilor, precum şi a altor drepturi prevăzute în acte internaţionale la care România este parte.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.