Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Învăţăm să convieţuim armonios | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Învăţăm să convieţuim armonios
Învăţăm să convieţuim armonios

Învăţăm să convieţuim armonios

Este titlul proiectului derulat în perioada 2015-2016, cu participarea liceelor: Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” – Deva, jud. Hunedoara, Liceul Tehnologic „Romulus Paraschivoiu” – Lovrin,  jud. Timiş şi Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” – Bălan, jud. Harghita.

Proiectul iniţiat de Felicia şi Gabriel Tripa şi-a propus să valorifice şi să nuanţeze aspecte din istoria locală a celor trei zone (Hunedoara, Harghita, Timiş) implicate, promovând şi făcând cunoscut specificul ţinutului din care provine fiecare unitate şcolară: cultură naţională, istorie locală, istorie bisericească, tradiţii, folclor şi artă culinară, prin participarea elevilor la activităţi extraşcolare comune şi dezvoltarea relaţiilor de intercomunicare între aceştia (interacţiunea grupurilor de elevi).

Pentru că trăim cu toţii în aceeaşi ţară, avem nevoie de un deviz: capacitatea de a vedea în celălalt propria persoană, fără a ţine cont de prejudecăţile emise de cei din jur.

Toleranţa nu înseamnă o simplă acceptare, ci respectarea deciziilor semenilor noştri, a modului în care ei gândesc şi a stilurilor de viaţă.

Toleranţa şi respectul sunt stări înrudite şi necesare. Lipsa toleranţei duce la degenerare şi la o viaţă trăită în disconfort. Prezenţa sentimentului tolerant în rândul elevilor le dezvoltă latura civică de convieţuire armonioasă cu cei de alte religii, etnii sau naţiuni.

Pentru a-şi etala propriile capacităţi, e nevoie ca elevii să participe la manifestări cultural-artistice şi activităţi practice, care să le evidenţieze abilităţile. Astfel, ei devin conştienţi atât de propria valoare, cât şi de potenţialul celorlalţi, ceea ce le dă posibilitatea să fie competitivi.

O primă întâlnire a avut loc în octombrie 2015, la Deva – Hunedoara.

S-a încheiat, între 20-22 mai 2016, o a doua întâlnire la Bălan – Harghita, unde d-l inspector şcolar general Petru Ioan Gârbea, d-na inspector Aurora Panaite, d-l viceprimar Gheorghe Iojiban şi d-na director Rodica Roman au urat un bun-venit invitaţilor şi o şedere plăcută în orăşelul de la poalele Hăşmaşului, având în vedere activităţile frumoase pregătite de gazde.

Oraşul şi şcoala au fost prezentate invitaţilor de elevele Maura Irimia şi Lenuţa Olteanu din clasa a XI-a.

Întâlnirea a continuat cu susţinerea unui program artistic pregătit de d-na Ida Dan şi Iolan Szász. Invitaţii au fost martorii lansărilor de carte în cadrul Cercului Astra a domnilor: Ioan Roman – „Arta de a trăi în doi” şi Georgeta Mănilă – „Cuvinte ce s-au mai spus”. În cadrul evenimentului, Ionel Simota şi Mihai Păr şi-au prezentat ultimele apariţii, iar d-l Gheorghe Filip a recitat din creaţiile autorilor prezenţi la întâlnire.

Obişnuinţa lecturii îndelungate ne-a cam dispărut, nimeni nu mai citeşte cum citea înainte. Mă bucură că avem în judeţ oameni care  scriu şi, din punctul acesta de vedere, am foarte multă simpatie şi duioşie pentru cei care participă la asemenea întâlniri, care aud, asistă la prezentări şi încep să citească.

Ziua următoare participanţii la proiect au vizitat Mănăstirea de la Izvoru-Mureş şi, aşa cum spunea ÎPS Ioan Selejan – Mitropolitul Banatului – ctitorul Sf. Mănăstiri, „Mănăstirea este un loc al păcii şi al înţelepciunii în care Îl slăvim pe Dumnezeu alături de toţi creştinii. (…) Din altarul ei izvorăsc Mureşul şi Oltul care de acum vor purta pe valurile lor rugăciunile maicilor şi ale tuturor ostenitorilor şi închinătorilor neamului”, continuând cu Lacul Roşu şi Cheile Bicazului, fiind cu toţii fermecaţi de frumuseţea sălbatică a priveliştii montane şi a lacului, povestind tuturor că au descoperit un colţ din paradis.

Ultima zi a fost destinată vizitării Asociaţiei Sportive „Alaskan Malamut” Bălan, unde Constantin Grosu şi Mariana Vrabie au prezentat activitatea lor, au făcut o demonstraţie de antrenament cu câinii, iar tinerii cuprinşi în proiect au putut petrece clipe plăcute în  compania Malamuţilor de Alaska.

Ultimul obiectiv vizitat a fost Biserica de la Şumuleu-Ciuc, unul din cele mai importante locuri de pelerinaj ale Bisericii Romano-Catolice din România.

Ne bucurăm că am putut oferi participanţilor clipe minunate petrecute pe meleaguri harghitene.

Aşteptăm cu nerăbdare continuarea proiectului în aceeaşi atmosferă prietenoasă şi benefică participanţilor prin stimularea relaţiilor educaţionale şi performanţelor elevilor, indiferent de mediul social şi geografic din care provin.

Rodica Roman

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.