Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tuşnad Cycling Team şi-a prezentat lotul cu care va ataca în actualul sezon | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Sport » Tuşnad Cycling Team şi-a prezentat lotul cu care va ataca în actualul sezon
Tuşnad Cycling Team şi-a prezentat lotul cu care va ataca în actualul sezon

Tuşnad Cycling Team şi-a prezentat lotul cu care va ataca în actualul sezon

În cadrul unui interviu realizat cu liderul echipei TCT şi preşedintele Federaţiei de Ciclism, aflăm noutăţi din cadrul clubului, dar şi obiectivele ciclismului românesc pentru Jocurile Olimpice şi cele Paralimpice

 

Miercuri, Tuşnad Cycling Team, singura echipă continentală românească, şi-a prezentat lotul pentru ediţia 2015-2016. Chiar dacă ne aflăm aproape de jumătatea anului, motivul întârzierii a fost aşteptarea noilor biciclete Drag cu care vor merge în marile competiţii ce vor urma. Un eveniment util atât din perspectiva sponsorilor, cât şi al fanilor.

În cadrul echipei Tuşnad Cycling Team, anul acesta vor activa sportivi la categoriile: juniori, U-23, Trial, Downhill, Para şi Elite.

Componenţa echipei Elite este: Carol Novák Eduard (acesta evoluând şi la paraciclism), Crista Daniel, Martind Lestido, Mascaro Rigo Sebastia, Miralles Rigo Jose (toţi 3 din Spania), Sebestyen Szabolcs, Szabó Norbert, Bastha Csaba, Ramos Ruben Gabriel (Argentina).

La Trial vor concura Orbán-Barra Gábor şi Ianosi Levente, iar la Downhill va fi Remus Moraru.

Cu ocazia acestui eveniment, l-am „răpit” pe Novák Carol Eduard, liderul echipei, pentru un scurt interviu – de la el a pornit ideea înfiinţării unei astfel echipe de ciclism în Miercurea-Ciuc, ulterior devenind primul ciucan medaliat cu aur la Jocurile Olimpice dedicate sportivilor cu dizabilităţi. Şi cum Ede este şi preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, o parte din întrebări au vizat şi ciclismul românesc.

 Proiect axat pe creşterea juniorilor

– Spune-ne câteva cuvinte despre echipă. Care sunt noutăţile pentru acest sezon?

– Anul acesta ne-am axat foarte mult pe juniori. Este foarte greu să creştem la nivel continental – mă refer la rezultate – ar costa foarte mulţi bani şi nu văd sensul să devenim printre cele mai bune echipe continentale; ar însemna o triplare de buget, ceea ce ar fi foarte greu.

Ne axăm pe copii şi juniori, pentru că eu cred că ei sunt viitorul şi aş fi foarte fericit ca aceşti copii să reprezinte, efectiv, nucleul TCT.

– Din vechiul lot cine a rămas, cine a plecat? Aici mă refer şi la Andrei Nechita…

– Andrei a plecat de la echipă. Am întrerupt contractul cu el. Au rămas Sebestyen, Vlad Dobre, încă doi băieţi de la Zărneşti, care nu ar fi avut şansa de a evolua mai departe şi aici au primit posibilitatea de a se perfecţiona.

Avem 3 spanioli. Momentan nu sunt foarte satisfăcut de performanţele lor, însă până la cele mai importante competiţii dorim să avem o formulă de succes cu care eram obişnuiţi şi să avem rezultate.

– Care sunt cele mai apropiate competiţii la care veţi participa?

– Sunt foarte multe competiţii, iar printre cele mai importante: Turul Serbiei, înaintea Campionatului Naţional ce va fi la Deva (acolo vrem să câştigăm medalii şi titluri de campioni, începând de la copii, juniori şi U-23); Turul Ungariei – o competiţie nouă, apărută anul trecut în calendarul internaţional; Turul Sibiului şi după aceea Turul Harghitei.

Desigur, în toamnă va fi foarte important şi Turul Bulgariei, pentru că avem un sponsor foarte important de acolo şi trebuie să avem o prestaţie bună.

 Pentru Ţvetcov, terminarea cursei la Jocurile Olimpice va reprezenta un succes

– Pe când putem spera din nou la Turul României?

– Turul României, am spus-o de foarte multe ori, nu este o prioritate de organizare a Federaţiei, ca ea să se organizeze. Însă, noi suntem în căutarea unui organizator privat care este pregătit pentru această misiune, are oamenii, are staff-ul, tot ceea ce-i trebuie să organizeze.

Am avut anul acesta o colaborare cu o firmă, însă, din păcate, nu am reuşit.

Vă spun şi de ce nu vrea Federaţia: dacă am strânge 50-70.000 de euro, i-am cheltui într-o săptămână şi acei bani mai bine i-am cheltui pentru copii, pentru juniori şi alte activităţi, decât pentru o cursă de o săptămână.

Turul României mai poate aştepta, nu se întâmplă nimic dacă nu se organizează 3-4 ani. Avem timp să ne aşezăm pe picioare şi să construim proiecte care au durabilitate.

– La Jocurile Olimpice vom avea din nou un ciclist. Ce preconizezi că va face, care ar fi un rezultat bun pentru el şi pentru ciclismul românesc?

– Traseul este foarte dur, este pentru căţărători. Este un traseu cu 5.500 m diferenţă de nivel (sunt 260 km, 6 ture şi în fiecare tură câte 10 km de căţărare), deci extrem de dur, şi singurul sportiv (de la noi) care ar putea să termine această cursă ar fi Ţvetcov – el este un căţărător, rezistă la astfel de concursuri.

Dacă termină concursul, e un rezultat extraordinar.

– Pe cine vezi favorit?

– O să fie un concurs câştigat de un căţărător. După cum vedem acum şi în Giro d’Italia, sunt foarte mulţi puternici. Nu mai e ca acum câţiva ani, când erau 2-3 favoriţi şi ei câştigau marile tururi; acum, în 2-3 zile se schimbă tricoul roz care în două săptămâni s-a plimbat pe la 6-7 concurenţi.

– Ai un favorit?

– Da… Contador.

 Obiectiv: din nou aur la Jocurile Paralimpice

– Care sunt priorităţile tale pentru acest an?

– După cum ştiţi e an olimpic, cu multe aşteptări şi încerc să fiu cât mai calm, chiar dacă în jurul meu cerinţele sunt mari. O să fac tot ce pot ca să câştig o medalie cât mai strălucitoare.

După rezultatele avute în concursurile din Ungaria şi din timpul anului, simt că sunt pe calea bună. Sper să-mi menţin forma actuală şi chiar să cresc în formă.

La Jocurile Olimpice voi merge cu Oláh Attila – el va concura la pistă şi dorim o clasare în top 10 pentru el.

– Aur la Rio?

– Nu mi-e frică de lucrurile mari şi, desigur, concurez pentru aur. Acesta este target-ul şi nu o să fac antrenament pentru argint; o să fac totul pentru aur. Dar dacă va fi unul mai bun decât mine, trebuie respectat.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.