Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Inundaţii | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Inundaţii
Inundaţii

Inundaţii

O ploaie torenţială a provocat, duminică seara, ieşirea din matcă a unor cursuri de apă şi scurgeri de pe versanţi care au inundat gospodării, drumuri şi terenuri agricole din cinci comune harghitene.

În comuna Ulieş a ieşit din matcă pârâul Hodoşa, care a inundat un punct de colectare a laptelui, o casă, trei anexe gospodăreşti şi 10 fântâni, a afectat drumurile judeţene 137A şi 133, precum şi un pod şi un podeţ şi a acoperit cu apă 200 de hectare de păşuni şi fâneţe.

Ploaia torenţială a dus şi la revărsarea râului Homorodul Mare, în comuna Mărtiniş, apele inundând 9 subsoluri, şase anexe gospodăreşti, DJ 131A, mai multe străzi şi uliţe şi aproximativ 70 de hectare de păşuni şi teren arabil. De asemenea, în comuna Mereşti s-a revărsat râul Homorodul Mic şi alte patru pâraie din zonă, apele intrând în zece subsoluri şi zece anexe gospodăreşti, acoperind DJ 132A, mai multe drumuri comunale şi străzi şi inundând 25 de hectare în păşuni şi teren arabil.

De asemenea, în comunele Lueta şi Feliceni s-au produs scurgeri de pe versanţi care au intrat în mai multe subsoluri, au spălat câteva drumuri comunale şi au inundat mai multe hectare de terenuri arabile şi fâneţe.

Pompierii militari şi voluntarii de la serviciile pentru situaţii au intervenit duminică seara pentru scoaterea apei din gospodăriile oamenilor.

 Pagube

Inundaţiile înregistrate în Harghita în perioada 24 mai – 6 iunie au produs pagube evaluate la aproape 30 de milioane de lei, fiind solicitate deja fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru repararea obiectivelor de infrastructură afectate de ape.

Potrivit datelor furnizate de şeful de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, precipitaţiile au produs pagube evaluate la 29,5 milioane de lei în 36 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ şi la obiective ale Consiliului Judeţean, Apelor Române şi Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

Statisticile arată că au fost afectate de inundaţii 901 pivniţe, 506 fântâni, 19 poduri, 192 podeţe, 552 hectare de teren arabil şi 1.147 hectare de păşuni şi fâneţe. De asemenea, apele au avariat 18,51 km de drum judeţean, 58 km drumuri comunale, 16,5 km străzi şi două case de locuit.

Adrian Pănescu a precizat că a fost înaintat Ministerului Dezvoltării un proiect de hotărâre pentru alocarea unei sume de aproape 22,4 milioane de lei din Fondul de Intervenţie la dispoziţia Guvernului. Diferenţa faţă de suma totală evaluată, de aproape 30 milioane lei, o reprezintă pagube produse la culturi agricole, obiective ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare şi ale Apelor Române.

Şeful de cabinet al prefectului a mai spus că Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială va face anchete sociale la nivelul localităţilor unde au fost afectate gospodării şi au fost inundate subsoluri, pentru a stabili eventuale despăgubiri din partea Ministerului Muncii.

Evaluarea pagubelor produse de inundaţii a fost efectuată de comisii mixte de specialişti, numite prin ordin al prefectului, care au verificat situaţia la nivelul fiecărei localităţi afectate, după care datele centralizate au fost aprobate printr-o hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. (L. Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.