Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Intervenţii multe ale salvamontiştilor harghiteni în acest sezon de schi | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Intervenţii multe ale salvamontiştilor harghiteni în acest sezon de schi
Intervenţii multe ale salvamontiştilor harghiteni în acest sezon de schi

Intervenţii multe ale salvamontiştilor harghiteni în acest sezon de schi

  • Apel al salvamontiştilor topliţeni către turişti pentru a nu mai lăsa focuri aprinse şi să nu se arunce gunoaie la întâmplare

Şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Fekete Örs, a declarat publicaţiei noastre că de la începutul sezonului de schi salvatorii montani din judeţ au intervenit de peste 100 de ori, de cele mai multe ori ca urmare a unor accidentări pe pârtii. Acesta a precizat că 85 la sută dintre intervenţii au avut loc din cauza unor astfel de accidentări, fiind vorba în principal despre fracturi ale membrelor, entorse, luxaţii, tăieturi sau contuzii.

Fekete Örs a spus că cea mai mare problemă este reprezentată de aglomeraţia de pe pârtiile de schi, în ultima perioadă fiind foarte mulţi schiori pe munte, atât iubitori ai sporturilor de iarnă din judeţ cât şi din zonele limitrofe, mai ales că în prima parte a lunii decembrie a anului trecut nu a fost multă zăpadă. În plus, din cauza pandemiei de coronavirus şi a restricţiilor de călătorie, multe persoane nu au mai plecat în alte ţări. „Din cauza aglomeraţiei, oamenii şi-au pierdut răbdarea pentru că au fost nevoiţi să aştepte mai mult şi din această cauză şi nervozitatea a fost una mai crescută ca de obicei”, a afirmat şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al CJ Harghita, care a adăugat că în general la înregistrarea unor accidente contribuie lipsa de experienţă, unii alegând să coboare pe pârtii cu un nivel mai ridicat de dificultate decât cele cu care erau obişnuiţi, dar şi nefolosirea echipamentelor de protecţie sau reglarea necorespunzătoare a legăturilor schiurilor, ceea ce poate duce la producerea de fracturi în urma unor căzături.

Fekete Örs a menţionat că salvamontiştii sunt prezenţi în zona a peste 20 de pârtii de schi din judeţ şi, chiar dacă numărul este unul mare, se poate face faţă situaţiei. „În judeţul nostru avem aproximativ 100 de oameni calificaţi, dintre care într-un weekend în jur de 50-60 sunt pe pârtiile de schi. Avem 8 angajaţi, iar ceilalţi sunt voluntari”, a mai spus Fekete Örs. Potrivit afirmaţiilor sale, în această perioadă, când pe munte zăpada este destul de mare, sunt oameni care folosesc schiuri de tură sau pornesc în bocanci pe trasee, dar probleme nu prea au fost cu amatorii de drumeţii din Harghita, ci în general cu turişti care nu cunoşteau zona şi au venit din alte părţi nepregătiţi, fără a se informa în prealabil şi au crezut că vor putea face faţă. „Trebuie să ştim că pe munte zăpada este foarte mare, vremea se poate schimba dintr-un minut în altul, poate să coboare ceaţa, poate să fie vânt sau frig, iar dacă nu suntem pregătiţi în mod corespunzător putem să avem surprize neplăcute”, a subliniat Fekete Örs care a atras atenţia totodată că cel mai important lucru este ca turiştii să se informeze şi pot obţine detaliile necesare şi de la salvamontişti, iar dacă nu cunosc zona în care doresc să se deplaseze este bine să apeleze la un localnic sau la un ghid pentru evitarea unor eventuale probleme.

Este importantă folosirea unui echipament corespunzător pentru drumeţiile pe timp de iarnă, respectiv bocanci, îmbrăcăminte călduroasă şi este recomandat ca turiştii să aibă la ei alimente, termos cu ceai cald, lanternă, în condiţiile în care se întunecă mai devreme, dar şi telefon mobil încărcat şi dacă este posibil şi un acumulator de rezervă. În plus, este bine ca cei care se cazează la hoteluri să anunţe reprezentanţii unităţii de cazare respective unde se deplasează şi nimeni să nu plece singur pe munte.

În altă ordine de idei, Fekete Örs a precizat că în baza legislaţiei în vigoare autovehiculele serviciilor Salvamont nu au dreptul să folosească în trafic sisteme de avertizare acustică şi luminoasă, adică girofar şi sirenă, ceea ce reprezintă o problemă, mai ales atunci când se înregistrează un accident pe munte şi echipele trebuie să ajungă în locul respectiv cât mai repede posibil. „Mai apelăm la poliţie şi aceasta ne ajută, dar din păcate nu aceasta este soluţia. Când apare un caz, nu mai aştepţi, nu ai timp să dai 3-4 telefoane să te ajute cineva, ci te-ai urcat în maşină şi ai plecat. Am avut de exemplu un caz la Harghita-Băi, când nu era în funcţiune pârtia pentru schi, dar cineva a fost cu o sanie pe pârtie şi a lovit doi oameni. Deci au fost acolo mai mulţi oameni accidentaţi. Am pornit deodată cu ambulanţa, dar aceasta a plecat şi noi am fost blocaţi în trafic. Ambulanţa a trebuit să aştepte până când am putut să ajungem şi noi şi să aducem accidentaţii de pe pârtie. Deci este un caz foarte-foarte grav şi au fost mai multe situaţii similare, când pur şi simplu Salvamontul este blocat în trafic şi chiar dacă ambulanţa poate să fie deja acolo, ei nu au ce să facă pentru că nu au echipamentul specific pentru a coborî un accidentat de pe o pârtie de schi”, a mai spus acesta.

Salvamontiştii din Topliţa fac apel la responsabilitate în timpul drumeţiilor pe munte

Echipa Salvamont Topliţa-Călimani a lansat un apel la responsabilitate, după ce numai duminica trecută salvamontiştii care se întorceau din patrulare au găsit şi stins, pe Valea Lomaşului, trei focuri lăsate aprinse de turişti iresponsabili. Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Salvamont Topliţa-Călimani se precizează că se întâmplă tot mai des să fie lăsate focuri aprinse la marginea pădurii sau să fie abandonate gunoaie la voia întâmplării.

„Cu toţii ne bucurăm de zilele frumoase de weekend şi de iarnă, dar haideţi să o facem responsabil! Să adunăm gunoaiele după noi, să facem foc pe cât posibil în vetre existente, să stingem focul şi să ne asigurăm că nu punem în pericol pădurea, chiar dacă e iarnă şi zăpadă, pericolul de incendiu este la fel de real. Şi nu în ultimul rând, să avem respect faţă de natură. Comportaţi-vă ca şi cum aţi face picnic la voi in curte!”, subliniază salvamontiştii topliţeni.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.