Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Interes scăzut nejustificat pentru cel mai nou vaccin împotriva COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Interes scăzut nejustificat pentru cel mai nou vaccin împotriva COVID-19
Interes scăzut nejustificat pentru cel mai nou vaccin împotriva COVID-19

Interes scăzut nejustificat pentru cel mai nou vaccin împotriva COVID-19

  • În Harghita s-au vaccinat, până marţi, 83 de persoane cu AstraZeneca

Până marţi, s-au înregistrat pe platforma de vaccinare pentru imunizarea cu AstraZeneca aproape 900 de harghiteni, la cele trei centre noi de vaccinare deschise pentru administrarea acestui ser. Potrivit dr. Tar Gyӧngyi, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita,la centrul amenajat la sediul GOSCOM din Miercurea Ciuc s-au înscris cele mai multe persoane; la Bălan şi Vlăhiţa interesul este destul de scăzut.

„Sunt puţine persoane înscrise pentru AstraZeneca. Chiar am sunat primarii (din Bălan şi Vlăhiţa – n.a.) şi i-am rugat să mobilizeze locuitorii. Ei sunt cei care au insistat să fie deschise acolo noile centre de vaccinare, motivând că sunt zone îndepărtate. AstraZeneca este un vaccin autorizat la nivelul Uniunii Europene, aprobat de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), despre care specialiştii spun că este sigur şi eficace împotriva COVID-19. Cei care protestau până acum, declarându-se împotriva ARN mesager, au acum posibilitatea să se imunizeze cu noul vaccin dezvoltat în baza tehnologiei clasice, prin intermediul unui virus”, a explicat dr. Tar.

La rândul său, dr. Sergiu Sîngeorzan, medicul epidemiolog al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, şef al Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale ne vorbeşte despre noul vaccin, asigurându-ne că este cât se poate de sigur.

„AstraZeneca foloseşte o nouă tehnologie de creare a vaccinului, un ADN recombinant de cimpanzeu spre deosebire de celelalte vaccinuri pe care le-am utilizat până acum. Vorbim despre o specie de coronavirus care trăieşte în cimpanzeu, modificat să prezinte un virus atenuat, cu totul nou pentru organismul nostru, menit să declanşeze reacţia de apărare. (…) Este un vaccin sigur; odată ajuns pe piaţă, nu se mai poate ridica o astfel de întrebare, a trecut prin multe comisii de evaluare. Este un vaccin care are o eficacitate puţin mai scăzută decât Pfizer sau Moderna, dar care, la finalul administrării celor două doze, oferă o imunitate de 82%, o eficacitate foarte bună comparativ cu vaccinul antigripal, care are o eficacitate de aproximativ 50%. Mai mult, spre deosebire de celelalte vaccinuri, AstraZeneca are eficienţă şi împotriva transmiterii infecţiei, nu numai a contractării bolii. Însă AstraZeneca are o perioadă lungă până să îşi arate efectele, în jur de 100 de zile de la administrarea primului vaccin”, ne explică pe îndelete dr. Sergiu Sîngeorzan.

Noul vaccin este mai avantajos şi din punct de vedere al depozitării, completează medicul specialist epidemiolog. „Necesită 2-8 grade pentru depozitare şi astfel flaconul nedeschis poate rezista timp de şase luni, fără să se degradeze. Flaconul deschis, după ce am luat prima doză, rezistă şase ore la temperaturi de până la 30 de grade Celsius, dar la frigider putem să îl folosim într-un interval de 48 de ore de la deschidere. Ori asta ne ajută pe noi, cei de la centrele de vaccinare să nu pierdem doze de vaccin şi să putem vaccina mai multe persoane”, detaliază dr. Sîngeorzan.

Specialiştii şi autorităţile locale le recomandă locuitorilor să nu ezite să se înscrie pe platforma de vaccinare. Este în binele lor şi al comunităţii din care fac parte.

„După o evaluare foarte optimistă, suntem la 5% din populaţia judeţului care a primit prima doză de vaccin împotriva COVID-19. Am fi putut să fim şi la 10%, dacă am fi fost înscrişi. Eu vă rog să încercăm să-i convingem pe oameni să se înscrie. După cum văd, jumătate dintre locuitorii judeţului cred în vaccin şi vor să se vaccineze, iar cealaltă jumătate nu. Atunci, haideţi să ajutăm acea jumătate care doreşte, să se înscrie şi să primească vaccinul acum, nu în decembrie, pentru imunizarea judeţului la un nivel cât mai ridicat. (…) Să nu încurajăm iarăşi turismul de vaccinare, cum s-a întâmplat în perioada anterioară, să vină alţii, din alte judeţe, să se vaccineze aici”, a transmis locuitorilor şeful administraţiei publice judeţene.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.