Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Întâlnire a ambasadorului american cu presa harghiteană | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Întâlnire a ambasadorului american cu presa harghiteană
Întâlnire a ambasadorului american cu presa harghiteană

Întâlnire a ambasadorului american cu presa harghiteană

Hans Klemm: În România, drepturile minorităţilor sunt respectate, iar arborarea drapelelor şi a altor însemne este o chestie strict legislativă, ce trebuie decisă de justiţie

În cadrul vizitei pe care a avut-o în judeţul Harghita, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, a avut şi o întâlnire cu presa locală, ocazie cu care a răspuns la o serie de întrebări. Cum era de aşteptat, o mare parte dintre întrebări au atins subiectul care este mai mereu la ordinea zilei în această zonă a ţării: simbolurile maghiare/secuieşti, respectarea unor drepturi sau respectarea legii.

Astfel, legat de arborarea drapelelor în Harghita şi Covasna, acesta era de părere că decizia ar trebui luată de către instanţă. De asemenea, ambasadorul vede zona compusă din judeţele Harghita şi Covasna ca una diferită faţă de restul ţării. Hans Klemm spunea că înainte de a veni în Miercurea-Ciuc a vorbit cu Kelemen Hunor, iar împreună cu echipa a încercat să studieze cât mai mult despre istorie şi să afle care sunt condiţiile economice şi sociale „în ţinutul secuiesc”. A recunoscut că nu ştia la ce să se aştepte când a venit aici, dar apoi, după ce a vorbit cu câţiva oameni şi a văzut că toate (în)semnele sunt ungureşti, că limba română nu e vorbită de mulţi locuitori, şi-a dat seama că e o zonă diferită. De asemenea, e diferită, spunea ambasadorul, şi din prisma condiţiilor sociale şi economice.

  Sunt minorităţile discriminate în România?

Pornind de la faptul că întotdeauna vor fi persoane nemulţumite de felul cum sunt tratate de stat, de către Guvern şi alte instituţii, iar apoi fac reclamaţii pe la diferite ambasade, l-am întrebat pe oficialul american dacă crede că maghiarii din România, ca minoritate, sunt discriminaţi.

„Cred că sunt protejate drepturile minorităţilor, respectate minorităţile şi se asigură ca minorităţile să fie incluse în societate, în economie – spunea Hans Klemm. Toate sunt garanţii că ei nu vor pleca niciodată. Poţi să faci o fotografie şi să determini modul în care termenii sunt respectaţi astăzi, dar în acelaşi timp lideri politici, lideri ai societăţii româneşti, economiei româneşti trebuie să fie atenţi, acum şi totdeauna. Nu este o provocare doar pentru România, este o provocare cu care se confruntă şi SUA – o ţară care a fost fondată pe imigraţie şi imigranţii vin în SUA, şi încă ne confruntăm, constant totul trebuie făcut pentru îmbrăţişarea noului grup etnic şi să încercăm să ne asigurăm că sunt respectaţi şi incluşi în societatea americană. Cred că procesul de aici al majorităţii vorbitoare de limba română asigurându-se că minoritatea vorbitoare de limba maghiară – când ne uităm la România ca un întreg – … este total respectată şi bine integrată în societatea economică şi, de asemenea, ei trebuie să se plaseze aici, în ţinutul secuiesc, în judeţele Harghita şi Covasna”.

 Când putem merge în SUA fără viză?

Pe lângă aceste subiecte legate de relaţiile interetnice din zonă, în cadrul întâlnirii cu Excelenţa Sa, s-a vorbit şi despre eliminarea vizelor pentru români sau despre posibilităţi de creştere economică în Harghita.

În ceea ce priveşte vizele, Hans Klemm spunea că pentru ca România – la fel ca orice alt stat – să facă parte din programul Visa Waiver, program stabilit de Congresul American în urmă cu aproximativ 40 de ani, trebuie să îndeplinească nişte condiţii. „Acum cred că sunt 20 de ţări calificate. România îndeplineşte 4 din 5 condiţii; rata refuzului acordării vizei trebuie să fie pe la 3%, iar acum e pe la 10%”, spunea ambasadorul.

Acesta arăta că modificarea cerinţelor, de a le face mai accesibile pentru România, nu este o decizie politică, fiind legată strict de legislaţie şi căzând în sarcina Congresului. „Este legislaţia care e pusă în faţa Congresului american pentru a schimba criteriile care ar face mai uşor pentru România să facă parte din Programul Visa Waiver. Dar chiar dacă legea ar avea suportul administraţiei Obama şi al meu, nu s-ar putea merge mai departe, pentru că face parte dintr-un pachet mai larg de legi cu privire la imigraţie. Imigraţia este un subiect foarte sensibil în SUA. După alegerile din 2017, când vom avea un nou preşedinte şi un alt Congres, poate se va schimba ceva”, arăta Hans Klemm.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN       

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.