Se reiau lucrările la Centrul balnear din Borsec; autorităţile dispun de fonduri pentru finalizarea investiţiei | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Economic » Se reiau lucrările la Centrul balnear din Borsec; autorităţile dispun de fonduri pentru finalizarea investiţiei
Se reiau lucrările la Centrul balnear din Borsec; autorităţile dispun de fonduri pentru finalizarea investiţiei

Se reiau lucrările la Centrul balnear din Borsec; autorităţile dispun de fonduri pentru finalizarea investiţiei

Lucrările la Centrul balnear din Borsec se vor relua în câteva zile, autorităţile dispunând de fondurile necesare pentru finalizarea investiţiei începute în anul 2011 cu rolul de a readuce localitatea pe harta staţiunilor balneoclimaterice din România.

Primarul staţiunii Borsec, Mik József, a declarat că s-a semnat contractul de execuţie şi, în câteva zile, vor începe lucrările de finalizare a centrului, preconizate să se încheia într-un an de zile.

Potrivit sursei citate, administraţia locală a primit 4 milioane de lei din partea Autorităţii Naţionale de Turism (ANT), la care se adaugă alţi 13 milioane de lei obţinuţi dintr-un credit bancar, un milion de lei de la Consiliul Judeţean (CJ) Harghita şi încă 520.000 lei alocaţi din bugetul local.

Mik József spune că, în acest moment, clădirea este ridicată „la roşu” şi urmează să se lucreze la partea de instalaţii, finisaje şi dotările interioare şi amenajarea exterioară.

Fondurile de care dispune Primăria Borsec sunt suficiente pentru finalizarea lucrărilor, primarul exprimându-şi speranţa că centrul va putea fi inaugurat înainte de începerea sezonului de iarnă 2017.

Construcţia Centrului balnear din Borsec a început în 2011, cea mai mare parte a finanţării fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale de la acea vreme, care a alocat 13,5 milioane de lei, investiţia fiind susţinută şi cu bani din bugetul local şi cel judeţean. În perioada respectivă, după aproape un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, s-a sistat orice finanţare de la bugetul de stat, iar autorităţile locale şi judeţene au căutat permanent soluţii pentru ca acest centru să poată fi finalizat. Aşa s-a ajuns la contractarea unui credit, investiţia fiind susţinută şi de Consiliul Judeţean Harghita.

Centrul balnear va cuprinde o bază de tratament şi un centru wellness, are o suprafaţă de 2.900 metri pătraţi şi o capacitate de 1.000 persoane pe zi vara şi 700 în timpul iernii. Acesta va oferi posibilităţi diverse de tratament, cum ar fi împachetări cu nămol, masaj sau terapie cu apă minerală caldă şi rece, iar zona de wellness include piscine interioare şi exterioare, saună finlandeză, infra-saună sau saună cu aburi.

Primarul spune că, după inaugurarea centrului, turiştii vor putea veni la Borsec pe toată perioada anului, nu doar în sezonul de vară şi că staţiunea va putea redeveni ceea ce a fost în trecut. În plus, numai prin deschiderea centrului se vor crea 60 de noi locuri de muncă şi, în mod indirect, se vor realiza şi alte investiţii care vor genera alte locuri de muncă.

Mik József a subliniat că a depus deja documentaţia pentru ca localitatea să redobândească statutul de staţiune de interes naţional şi, după ce se va deschide centrul balnear, se va solicita şi acordarea statului de staţiune balneară, aşa cum a fost în trecut.

Borsec este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România, a cărei construcţie a început în secolul al XVIII-lea. Apele de aici sunt cunoscute pentru efectul lor terapeutic încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.