Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În luna septembrie 2020: Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita a controlat 128 de angajatori, a aplicat 155 de sancţiuni şi amenzi în valoare totală de 122.000 lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate »
În luna septembrie 2020:
Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita a controlat 128 de angajatori, a aplicat 155 de sancţiuni şi amenzi în valoare totală de 122.000 lei
<h5><i>În luna septembrie 2020: </i></h5> Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita a controlat 128 de angajatori, a aplicat 155 de sancţiuni şi amenzi în valoare totală de 122.000 lei

În luna septembrie 2020:
Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita a controlat 128 de angajatori, a aplicat 155 de sancţiuni şi amenzi în valoare totală de 122.000 lei

În luna septembrie, aşadar, la agenţii economici din Harghita (din domeniul construcţiilor şi exploatărilor forestiere) 9 inspectori ai ITM Harghita au efectuat 128 de controale urmărind respectarea relaţiilor de muncă precum şi condiţiile de sănătate şi securitate în muncă, conform legislaţiei în vigoare. Rezultatul: au fost aplicate 155 de sancţiuni, din care 11 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 122.000 lei.

Pentru a nu ne repeta, fără teama de a greşi, se poate spune că neregulile constatate în luna septembrie sunt aceleaşi cu cele găsite şi consemnate cu o lună în urmă, ceea ce ne face să credem că angajatorii sunt imuni la avertismentele şi amenzile aplicate de inspectorii de muncă.

Ce altceva se poate înţelege din această atitudine a angajatorilor faţă de angajaţi?

Şi-acum, pe scurt:

  • în luna septembrie au fost comunicate 14 accidente de muncă – nu e de mirare dacă lucrurile nu se schimbă măcar de la o lună la alta, nu de la o zi la alta – care sunt în curs de cercetare pentru a se stabili cauzele şi împrejurările în care s-au produs;
  • în aceeaşi perioadă, în Harghita au fost 82.009 de contracte active, iar un număr de 74.059 de salariaţi au fost declaraţi în sistemul REGES. De asemenea, s-au înregistrat la ITM Harghita 20 de contracte colective de muncă, din care 396 active. (Aurelia Iluţ)

Nereguli identificate de inspectorii ITM Harghita la brutării şi ateliere auto

În cadrul unei campanii naţionale, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au verificat angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, precum şi societăţile comerciale care au ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor. Controalele au vizat identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă. De asemenea, s-a verificat dacă angajatorii au luat măsurile specifice pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Au fost controlaţi 53 de angajatori din judeţ, fiind constatate 96 de deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, şi au fost aplicate un număr de 69 sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în valoare de 8.000 lei, se arată într-un comunicat remis de ITM Harghita şi semnat de consilierul juridic Daniela Bortoş.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost constatate 43 de deficienţe şi au fost aplicate 16 sancţiuni, toate fiind avertismente.

Printre neregulile constatate se numără: neprecizarea programului de lucru pentru o salariată angajată cu timp parţial; neacordarea sporului la salariu pentru munca depusă în zilele de repaus săptămânal; evidenţa orelor de muncă a fost întocmită defectuos; un contract de muncă a fost trimis de două ori în registrul electronic de evidenţă a salariaţilor; dosare de personal incomplete; neevidenţierea orei de început şi de sfârşit a programului de lucru; nu se acordă timp liber corespunzător sau spor pentru activitatea desfăşurată în zi de sărbătoare legală; nu se respectă durata zilnică a timpului de lucru de 12 ore urmată de repaus de 24 de ore etc.

În ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, cu ocazia controalelor au fost constatate 53 de deficienţe şi s-au aplicat 53 de sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în valoare de 8.000 lei.

Conform sursei citate, principalele nereguli constatate în acţiunile de control au fost: lipsa examenului medical periodic la termenul scadent; lipsa protecţiei la cureaua de transmisie; lipsa certificatului IN SITU; lipsa verificării ISCIR transpalete manuale hidraulice; lipsa evaluării riscurilor SARS-CoV-2 şi a instrucţiunilor proprii COVID-19; lipsa verificării PRAM la termenul scadent etc. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.