Trei angajaţi ai Primăriei Odorheiu Secuiesc confirmaţi cu COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Sănătate » Trei angajaţi ai Primăriei Odorheiu Secuiesc confirmaţi cu COVID-19
Trei angajaţi ai Primăriei Odorheiu Secuiesc confirmaţi cu COVID-19

Trei angajaţi ai Primăriei Odorheiu Secuiesc confirmaţi cu COVID-19

  • Jumătate dintre angajaţii municipalităţii au fost testaţi până în prezent, între ei şi primarul Gálfi Árpád, al cărui test a ieşit negativ. Alte cinci persoane, testate marţi dimineaţă, îşi aşteaptă rezultatele RT-PCR.

„Primul confirmat pozitiv, vinerea trecută, a fost secretarul general al primăriei care a fost imediat spitalizat. A doua persoană confirmată sâmbătă cu noul coronavirus este de la Biroul de Achiziţii Publice; şi ea a fost internată. Ambii se simt bine. Persoana a treia, confirmată ieri (luni – n.a.), este coleg de birou cu a doua persoană infectată, dar este asimptomatic şi este izolat la domiciliu. Dacă nu vor apărea simptomele, după 14 zile el va putea să revină la muncă” a declarat Zörgő Noémi, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Odorheiu Secuiesc.

Potrivit sursei citate, în instituţia publică administrativă s-a făcut dezinfecţie generală şi începând de luni dimineaţă, 50% dintre angajaţii primăriei lucrează în regim home-office, toate serviciile municipalităţii fiind accesibile online. Cealaltă jumătate – câte o persoană din fiecare birou – este prezentă fizic la locul de muncă.

„Recomandăm locuitorilor să acceseze serviciile noastre online pe cât de mult posibil, pentru a evita contactele directe”, a îndemnat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Odorheiu Secuiesc. (D.M.)

Trei cadre didactice şi trei elevi de la şcoli diferite, infectaţi cu noul coronavirus

Adrian Pănescu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Harghita, a informat marţi că la Liceul Teologic Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” din Odorheiu Secuiesc un elev de clasa I a fost confirmat pozitiv la noul coronavirus. Cursurile au fost suspendate timp de 14 zile, iar învăţătoarea a fost plasată în carantină la domiciliu.

La Liceul Tehnologic „Kós Károly” din aceeaşi localitate un profesor a fost confirmat cu COVID-19, cursurile fiind suspendate timp de două săptămâni la clasele unde acesta a predat, iar cadrele didactice care au intrat în contact cu el vor sta în carantină.

Şi la Liceul Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc a fost confirmat cu SARS-CoV-2 un elev de clasa a XI-a. Cursurile au fost suspendate la clasa unde învaţă elevul, activitatea educativă se mută în mediul online, ancheta epidemiologică urmând să stabilească dacă trebuie să intre în carantină şi cadrele didactice care au intrat în contact cu elevul respectiv.

La Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” din Miercurea Ciuc, o elevă de clasa a III-a a fost depistată pozitiv. Cursurile au fost suspendate la clasa respectivă timp de 14 zile, iar învăţătoarea a fost plasată în carantină la domiciliu.

La Liceul Tehnologic „Petőfi Sándor” Dăneşti şi la Şcoala Gimnazială Mugeni, au fost depistate două cadre didactice – câte unul în fiecare unitate de învăţământ – infectate cu noul coronavirus. Şi în aceste cazuri cursurile au fost suspendate timp de două săptămâni, la şcoala din Dăneşti activitatea mutându-se în mediul online. Cadrele didactice care au intrat în contact cu profesorii depistaţi pozitiv vor intra, la rândul lor, în carantină.

În cele şase unităţi de învăţământ au fost demarate anchetele epidemiologice şi se va face dezinfecţie generală. (D.M.)

32 de noi cazuri de COVID-19 înregistrate în judeţ în ultimele 24 de ore

La nivelul judeţului Harghita, de la începutul pandemiei şi până astăzi s-au confirmat 1.135 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2, din care 32 în ultimele 24 de ore. Din totalul persoanelor confirmate cu noul coronavirus, 854 s-au vindecat şi 47 au decedat. 176 de persoane sunt internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, în Spitalul suport COVID-19 din Odorheiu Secuiesc şi în Spitalul Gheorgheni, iar 58 sunt izolate la domiciliu. De asemenea, 450 de persoane se află în carantină la domiciliu.

Doar în şapte unităţi administrativ-teritoriale din Harghita, din cele 67 existente, nu s-au înregistrat cazuri de infectare cu noul coronavirus: este vorba de şase comune din zona Odorhei şi una situată în centrul judeţului, care nu se află pe căile principale de comunicaţie şi care au un număr redus de locuitori. În acest context, Prefectura Harghita reaminteşte cetăţenilor „că este în vigoare Hotărârea nr. 16/07.08.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, prin care se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în pieţele agroalimentare, permanente sau temporare, închise sau deschise, precum şi în spaţiile de tipul târgurilor de animale sau de produse tradiţionale, bâlciuri etc. de pe teritoriul judeţului Harghita. De asemenea, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie la toate evenimentele, de orice natură, unde sunt create condiţii de aglomerare de persoane, pe raza judeţului, desfăşurate atât în interior, cât şi în exterior, precum şi pe toate arterele pietonale intens frecventate şi în alte zone aglomerate”.

„Numai un comportament responsabil din partea tuturor, în spaţii publice, la locul de muncă, în instituţiile de învăţământ, ne poate proteja împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19”, se arată în mesajul Instituţiei Prefectului judeţului Harghita.

2.121 de cazuri noi la nivel naţional

La nivel naţional, până ieri pe teritoriul României au fost confirmate 132.619 cazuri de infectare, cu 2.121 mai multe decât la proxima raportare. Ieri, la ora 13:00 se aflau internate în unităţile sanitare de profil 8.097 de persoane infectate, dintre care 608 erau la terapie intensivă.

În intervalul 5 octombrie (ora 10:00) – 6 octombrie (ora 10:00) au fost raportate 73 de decese (44 bărbaţi şi 29 de femei), astfel că totalul celor trecuţi la cele veşnice din pricina virusului COVID-19 în România se ridică la 5.121 de persoane. Acestora li se adaugă 126 de cetăţeni români care au decedat în străinătate.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.