De luni, toate şcolile funcţionează cu prezenţă fizică | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Învățământ » De luni, toate şcolile funcţionează cu prezenţă fizică
De luni, toate şcolile funcţionează cu prezenţă fizică

De luni, toate şcolile funcţionează cu prezenţă fizică

  • Dr. Tar Gyӧngyi, directoarea DSP Harghita: „Aştept din partea societăţii o responsabilitate mult mai ridicată, pentru că aceasta va face diferenţa”

Noile reglementări adoptate recent prin Ordinul comun nr. 82 din 14.01.2022 al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei au modificat criteriul de prezenţă în şcoli, nemaicontând rata de incidenţă din localităţi şi nici rata de vaccinare a cadrelor didactice, ci gradul de ocupare al spitalelor din fiecare judeţ.

Începând cu data de 17 ianuarie, toţi elevii şi profesorii s-au întors la şcoală în toate judeţele unde rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este de cel mult 75%. În cazul în care procentul de ocupare a paturilor COVID este mai mare de 75%, se intră în online, „reluarea cursurilor cu prezenţă fizică urmând să se facă numai după ce rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 scade sub 70%”.

„Odată cu schimbarea contextului, schimbare generată de specificitatea noii variante a virusului SARS-CoV-2, Omicron, de contagiozitatea acestuia, dar şi de consecinţele ei, care sunt mai puţin grave din perspectiva spitalizării, din perspectiva afectării celor care sunt vaccinaţi, a fost necesară o schimbare de strategie. (…) Zeci de mii de părinţi şi copii trebuie să se adapteze din nou, din mers, şi să spere că vor putea rămâne sănătoşi, fără să îşi compromită şansele la educaţie”, a declarat, sâmbătă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei emisiuni la Televiziunea naţională.

Alt criteriu care poate modifica prezenţa în şcoli prevede „suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru o perioadă de 10 zile” „la apariţia a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu”, faţă de doar un singur caz/unitate de învăţământ până la apariţia Ordinului comun nr. 82/2022.

Atunci când cel puţin jumătate din numărul total de clase al unei unităţi de învăţământ fac orele în sistemul online, toată şcoala trece în online pentru o perioadă de zece zile.

Începând din această săptămână, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita va afişa pe site-ul instituţiei rata de ocupare a paturilor alocate pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, având ca referinţă ziua de joi.

Situaţia actuală în judeţul Harghita

Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al DSP Harghita, numărul de infectări a crescut în ultima săptămână în ritm alert, odată cu deschiderea şcolilor crescând şi numărul elevilor şi profesorilor confirmaţi cu noul coronavirus.

În cele 14 zile scurse de la începutul anului şi până la apariţia Ordinului comun nr. 82 s-au înregistrat în judeţ peste 930 de cazuri noi de COVID-19 şi nouă localităţi erau în scenariul roşu, între ele şi municipiile Miercurea Ciuc şi Gheorgheni, fiind confirmate peste 100 de cazuri noi pe zi începând de miercuri şi până sâmbăta trecută inclusiv. Până luni, numărul localităţilor din judeţ care au depăşit pragul de 3‰ ajunsese la 19.

Luni, 17 ianuarie, 34 de cadre didactice, şase cadre didactice auxiliare şi trei angajaţi din rândul personalului nedidactic erau confirmate infectate cu SARS-CoV-2 şi un număr de 57 de grupe de învăţământ, în care studiază 1.392 de preşcolari şi elevi, erau suspendate: şase grupe de grădiniţă cu 113 copii, opt clase primare cu 192 de elevi, 10 clase de gimnaziu cu 225 de elevi, 28 de clase de liceu cu 724 de elevi şi patru clase profesionale cu 106 elevi, o clasă de postliceal cu 32 de elevi, din toate zonele judeţului (Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa, Ciumani, Cozmeni, Corbu, Dealu, Joseni, Lunca de Jos, Remetea şi Subcetate), unii dintre elevi fiind spitalizaţi.

„Aşa cum am arătat şi cu alte ocazii, şcoala şi colectivitatea sunt medii propice răspândirii virusului, mai ales dacă nu se respectă sau nu se pot respecta măsurile de protecţie recomandate. Infectarea colectivă de la şcoală reprezintă un mediu de infectare şi la domiciliu”, a reiterat dr. Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.

Nu toţi specialiştii sunt de părere că a da liber la Omicron pentru obţinerea „imunităţii de turmă” este cea mai bună soluţie. Medicul militar Valeriu Gheorghiţa, şeful Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea, consideră că potenţialul avantaj legat de agresivitatea mai redusă a Omicron faţă de varianta Delta „s-ar putea pierde foarte uşor printr-un număr foarte mare de infectări şi tocmai de aceea este important să reducem şi să ţinem sub control numărul de cazuri”.

„Au fost foarte multe discuţii că e foarte bine să lăsăm această variantă Omicron să se răspândească în momentul acesta, pentru că nu e atât de agresivă şi în felul acesta se poate obţine imunizarea naturală a populaţiei. Nu este o abordare corectă, pentru că nu facem decât să facilităm acumularea de noi mutaţii şi creştem şansa virusului să muteze şi să genereze alte variante care s-ar putea să fie cu probleme mult mai mari şi vom pierde acest potenţial legat de o virulenţă mai scăzută”, a afirmat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Referitor la reglementările introduse de noul Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei, dr. Tar Gyӧngyi a comunicat că în judeţ există toate şansele ca şcolile să rămână deschise.

„Noi am înfiinţat şi nu am desfiinţat paturi COVID-19, ceea ce înseamnă că vom putea ţine şcolile deschise mai multă vreme decât anterior apariţiei noilor reglementări stabilite prin Ordinul comun nr. 82 din 14.01.2022 necesar a fi aplicate la nivelul unităţilor de învăţământ în contextul pandemiei. La noi acest indicator a fost transmis Inspectoratului Şcolar, unde se iau deciziile. Până acum am avut multe clase suspendate, unele dintre ele săptămâna trecută, care acum vor începe din nou şcoala în format fizic”, a precizat directoarea executivă a DSP Harghita.

Aşadar, şcolile vor rămâne deschise şi în localităţile arondate aflate în scenariul roşu, atâta vreme cât rata de ocupare a paturilor destinate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus la nivelul judeţului nu ajunge la 75%. Pe cale de consecinţă şi logic vorbind, spitalele mari, precum cele din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, ambele cu număr mare de paturi alocate îngrijirii pacienţilor COVID, vor influenţa toate zonele judeţului.

În atare condiţii, fiecare este pe cont propriu. Dacă societatea este pregătită să facă faţă relaxărilor din sistemul educaţional instituite prin Ordinul comun al oficialilor Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, ne va arăta viitorul nu foarte îndepărtat.

„Aştept din partea societăţii o responsabilitate mult mai ridicată, pentru că aceasta va face diferenţa. Dacă toată lumea acţionează cu răspundere, respectă normele de protecţie şi regulile pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, putem scăpa cu mai puţine victime şi pierderi”, a afirmat dr. Tar Gyӧngyi.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 43 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 97 de persoane au fost declarate vindecate după contractarea SARS-CoV-2. Luni erau internaţi în spitalele din judeţ 125 de pacienţi COVID-19, iar incidenţa numărului de cazuri la o mie de locuitori la nivelul judeţului Harghita ajunsese la 3,04 ‰.

Varianta Omicron, dominantă în Harghita

„Dacă vorbim doar despre suspiciunile de Omicron, peste 90% dintre probele trimise recent la secvenţiere au fost confirmate a fi varianta Omicron a noului coronavirus şi doar în cazul a două probe ne-a fost confirmată varianta Delta. Omicron are o simptomatologie modificată faţă de variantele anterioare ale SARS-CoV-2, seamănă mai degrabă cu un guturai sau cu o gripă şi, fiindcă se poate confunda cu o simplă răceală, oamenii nu merg să se testeze. Avem destule persoane care, odată ajunse la medicul de familie pentru a obţine o reţetă de tratament, s-au dovedit, în urma testării, infectate cu noua tulpină a coronavirusului”, explică dr. Tar.

Acoperirea vaccinală raportată la populaţia generală a judeţului Harghita era, la sfârşitul lunii trecute, de 31,61%, iar rata de vaccinare din populaţia eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, de 36,33%, procente care poziţionează judeţul în a doua treime a clasamentului naţional.

În ultima săptămână au fost identificate şi mai multe focare COVID-19 în judeţ.

„Am avut focare COVID la Primăria Gheorgheni, la Poliţia Locală, dar şi la DSP. La Direcţia de Sănătate Publică avem şapte colegi confirmaţi cu COVID, care nu s-au infectat la sediul instituţiei. La întoarcerea din concediu ne-am testat personalul şi aşa i-am depistat pe cei pozitivi la noul coronavirus. Deşi nu este un focar real, fiindcă nu s-au îmbolnăvit la locul de muncă, noi l-am raportat ca focar, pentru a nu fi acuzaţi că vrem să ascundem adevărul. Sunt şi medici din spital care s-au pozitivat, dar nici acolo nu putem vorbi despre un focar real, persoanele contractând virusul în perioada vacanţelor de Crăciun şi de Revelion”, a precizat dr. Tar Gyӧngyi.

Potrivit datelor furnizate de la Biroul de presă al instituţiei, săptămâna trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc au fost confirmaţi pozitivi la noul coronavirus, în urma triajului epidemiologic zilnic, 31 de angajaţi din rândul medicilor, asistentelor, personalului medical şi nemedical de la mai multe secţii şi birouri, cele mai multe cazuri la Unitatea de Primiri Urgenţe şi la Blocul alimentar, potrivit referentului de presă Kiss Edit.

Şi la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc au fost confirmaţi medici şi asistente infectaţi cu SARS-CoV-2, numărul lor fiind „sub zece persoane, care nu s-au îmbolnăvit la locul de muncă, ci în comunitate şi care acum se află în carantină”, a detaliat Zӧrgő Noémi, purtătoarea de cuvânt a spitalului din Odorheiu Secuiesc.  

Un focar de COVID-19 de spital a fost identificat şi este activ la Spitalul de Psihiatrie din Tulgheş, la secţia unde sunt trataţi pacienţii psihiatrici cronici.

„Din 60 de pacienţi, iniţial am avut 12 confirmaţi cu COVID-19 şi o infirmieră de la aceeaşi secţie, vaccinată. Astăzi avem 19 pacienţi testaţi pozitiv, dar situaţia este în dinamică. Săptămâna trecută au fost depistaţi infectaţi şi imediat am izolat etajul unde se află această secţie, pacienţii nu ies şi am luat toate măsurile necesare în astfel de situaţii. Ulterior am izolat tot pavilionul. Din fericire, starea pacienţilor nu este gravă, au puţină febră şi simptome uşoare ale infecţiei COVID-19”, ne-a declarat dna Veronica Csibi, managerul Spitalului de Psihiatrie Tulgheş.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.