Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În primele 10 luni ale anului, jandarmii montani au acordat amenzi în valoare de aproape 60 de mii de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » În primele 10 luni ale anului, jandarmii montani au acordat amenzi în valoare de aproape 60 de mii de lei
În primele 10 luni ale anului, jandarmii montani au acordat amenzi în valoare de aproape 60 de mii de lei

În primele 10 luni ale anului, jandarmii montani au acordat amenzi în valoare de aproape 60 de mii de lei

Un bilanţ al activităţii jandarmeriei montane harghitene arată faptul că din ianuarie şi până la sfârşitul lunii octombrie au fost constatate 6 fapte penale

Inspectorul şef şi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, col. Dan Iamandi, respectiv plt. adj. Gheorghe Suciu, au ţinut săptămâna trecută o conferinţă de presă în cadrul căreia au vorbit despre ceea ce înseamnă jandarmeria montană la nivelul judeţului şi activitatea compartimentului în primele 10 luni ale acestui an.

Cei doi aminteau faptul că la nivelul ţării jandarmeria montană este prezentă în 21 de judeţe. În Harghita, în baza solicitărilor Direcţiei Silvice Miercurea-Ciuc, a Administraţiei Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, a Primăriei Voşlăbeni şi la iniţiativa IJJ Harghita, primele posturi de jandarmi montani s-au înfiinţat în 2008. Ele au fost deschise la Harghita-Băi (o staţiune care era în dezvoltare, dar la înfiinţarea postului acolo s-a ţinut cont şi de furturile de lemne din zona Vlăhiţei), la Lacu Roşu (o staţiune vizitată de mulţi turişti) şi la Izvoru Mureşului (în acea vreme, pârtia de schi era funcţională, dar există şi o mănăstire mult frecventată). Trei ani mai târziu, postul de la Izvoru Mureşului a fost închis, rămânând doar celelalte două. În 2012, în urma solicitărilor venite din Borsec, s-a reuşit operaţionalizarea unui post de jandarmi montani în staţiunea din nordul judeţului; şi, tot în acelaşi an, s-a înfiinţat unul şi în Praid. Astfel, în prezent, la nivelul judeţului Harghita, există 4 posturi de jandarmi montani: la Băile Tuşnad, Harghita-Băi, Lacu Roşu şi Borsec.

Referindu-se la atribuţiile jandarmilor montani, col. Dan Iamandi sublinia faptul că aceştia sunt complementari salvamontiştilor. Astfel, atunci când sunt şi răniţi pe munte, primii care intervin sunt salvamontiştii; în schimb, jandarmii o fac atunci când e vorba de persoane rătăcite şi se ştie că nu sunt accidentate. Dar, în principal, misiunea jandarmilor montani este aceea de a asigura ordinea şi liniştea publică în staţiunile şi pe traseele montane.

În ceea ce priveşte dotarea jandarmeriei montane, cei doi spuneau că aceasta este una bună, posturile dispunând de autospeciale Dacia Duster, Dacia Logan, ATV-uri Arctic, UTV Polaris şi snowmobil (ultimele două aflându-se doar în dotarea postului de la Harghita-Băi), tărgi cu sistem de imobilizare cervicală, truse de prim-ajutor specializate, echipamente speciale de schi şi de alpinism.

De precizat şi faptul că o parte din jandarmii montani au fost instruiţi în domeniul acordării de prim-ajutor calificat în cadrul Centrului Naţional pentru Formarea Formatorilor în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă Târgu Mureş.

În ceea ce priveşte misiunile de menţinere a ordinii publice avute în acest an pe raza celor patru staţiuni montane şi pe traseele turistice, în bilanţul dat publicităţii se precizează că acestea au avut o foarte uşoară creştere faţă de anul trecut – de la 2.830 de misiuni, în 2016, la 2.858, în prezent.

Împreună cu alte instituţii abilitate (poliţia şi reprezentanţii salvamontului, ai direcţiei silvice, ai unor rezervaţii naturale şi ai Parcului Natural Cheile Bicazului-Hăşmaş), jandarmii montani au avut 965 de misiuni, cu 102 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Tot în primele 10 luni ale acestui an, cu ocazia unor manifestări cultural-artistice şi sportive, au fost executate 179 de misiuni de asigurare a ordinii publice, cu 60 mai puţine decât în urmă cu un an.

Pe segmentul misiunilor de restabilire a ordinii publice (29 la număr, cu 14 mai multe faţă de anul trecut) – se precizează în cadrul raportului de activitate – intervenţiile venite în sprijinul misiunilor proprii, dar şi la solicitare au constat în aplanarea unor conflicte de mică amploare sau în soluţionarea unor apeluri primite prin 112 şi de salvare-evacuare.

În ceea ce priveşte amenzile acordate, jandarmii montani au aplicat în primele 10 luni ale anului 455 de sancţiuni contravenţionale (cu 100 mai puţine faţă de anul trecut), care au totalizat 59.050 de lei. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.