Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare
Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare

Majeczki Izabella a fost găsită vinovată de comiterea unei infracţiuni de luare de mită

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, Majeczki Izabella, a fost condamnată, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, precum şi interzicerea unor drepturi. Astfel, ÎCCJ a admis apelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva sentinţei penale a Curţii de Apel Alba Iulia din 4 ianuarie 2016, prin care fostul procuror a fost achitat. ÎCCJ a dispus „suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată inculpatei, pe durata unui termen de încercare de 5 ani”.

Conform soluţiei instanţei, „pe durata termenului de încercare, inculpata Majeczki Izabella trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Harghita; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele ei de existenţă”.

În acelaşi dosar, Majeczki Izabella a fost achitată de Înalta Curte pentru a doua infracţiune de luare de mită pentru care a fost trimisă în judecată şi în care denunţător a fost Bajkó Sándor.

ÎCCJ a mai decis condamnarea inculpatului Szabó Toma Carol, concubinul fostului prim-procuror, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.

Totodată, instanţa a hotărât şi condamnarea lui Sándor Pongrácz la pedeapsa de 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

ÎCCJ a mai dispus obligarea inculpaţilor la plata sumei de câte 15.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Decizia instanţei este definitivă.

Hotărârea ÎCCJ nu a fost luată în unanimitate, opinie separată făcând una dintre judecătoarele completului de judecată, care a susţinut menţinerea soluţiei de achitare dispusă de Curtea de Apel Alba Iulia.

Pentru ce a fost trimisă în judecată Majeczki Izabella

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpaţi în data de 29 noiembrie 2013. Conform unui comunicat de presă remis la data trimiterii în judecată, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că „inculpata Majeczki Izabella, în cursul anului 2011, în comuna Ditrău, jud. Harghita, prin intermediul concubinului ei, Szabó Toma-Carol, a pretins şi a primit de la denunţător, în mai multe tranşe, două vaci, trei oi şi doi miei, în schimbul promisiunii că va adopta o soluţie favorabilă faţă de denunţător şi fiul acestuia care erau cercetaţi pentru fapte de violenţă fizică comise faţă de alte două persoane, în cadrul unui dosar penal în care supravegherea urmăririi penale era efectuată de aceasta”.

De asemenea, în rechizitoriu se mai arăta că „inculpata Majeczki Izabella l-a determinat, coordonat şi ajutat pe concubinul ei, Szabó Toma-Carol, să contrafacă, la data de 14.08.2013, un înscris în care acesta a consemnat, neconform adevărului, că a remis 3.000 lei denunţătorului, pentru diferenţa de valoare a unor mărfuri date şi primite”.

„Totodată, inculpata Majeczki Izabella, în perioada 26 august – septembrie 2013, i-a solicitat inculpatului Sándor Pongrácz ca acesta să faciliteze obţinerea de către societatea deţinută de concubinul ei a unei lucrări de construcţie, iar la data de 26.08.2013 a primit de la acest inculpat o sacoşă ce conţinea produse alimentare, în schimbul ajutorului promis de prim-procuror în legătură cu un dosar penal în care o firmă administrată de Sándor Pongrácz formulase sesizarea”, au mai reţinut procurorii în rechizitoriu.

Fosta prim-procuror a fost reţinută şi arestată preventiv în acest dosar în perioada 07.11.2013-31.01.2014, inclusiv. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Ce mi-e scârbă de vorba asta(cu suspendare) Adică cineva a fost găsit vinovat de comiterea unei infracțiuni de luare de mită iar pedeapsa e………cu suspendare!!!! Adică 0(zero)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.