Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În judeţul Harghita: Distribuirea ajutoarelor alimentare se va face cu siguranţă în ianuarie 2015 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » În judeţul Harghita: Distribuirea ajutoarelor alimentare se va face cu siguranţă în ianuarie 2015
În judeţul Harghita: Distribuirea ajutoarelor alimentare se va face cu siguranţă în ianuarie 2015

În judeţul Harghita: Distribuirea ajutoarelor alimentare se va face cu siguranţă în ianuarie 2015

 În Harghita vor sosi 112.046 pachete alimentare n Au fost distribuite în judeţ 44.360 de cupoane n Pentru cei îndreptăţiţi, dar care nu au primit cupon, primăriile vor întocmi liste suplimentare în cursul acestei săptămâni

 

Modalitatea de implementare a ajutoarelor alimentare

Luni, 8 decembrie 2014, Petres Sándor, prefectul judeţului Harghita, a anunţat într-o conferinţă de presă că prin HG nr. 799/2014 a fost aprobată implementarea Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (PO AD), Autoritate de management pentru acesta fiind Ministerul Fondurilor Europene.

 

Categoriile de persoane beneficiare

Persoanele defavorizate care vor primi ajutoare alimentare sunt: a) familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat în baza Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare; b) familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010, republicată cu modificările ulterioare; c) şomerii care beneficiază – în condiţiile Legii 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare – de indemnizaţie de şomaj în cuantum lunar stabilit conform prevederilor legale până la 400 lei, inclusiv, şi şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj; d) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună; e) pensionarii beneficiari ai pensiei sociale minime garantate, al căror venit se află sub 400 lei/lună; f) persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii; g) persoanele beneficiare ale prevederilor legilor speciale dacă nu realizează alte venituri în afară de cele provenite din drepturile băneşti, acordate de aceste legi, al căror cuantum cumulat se află sub 400 lei/lună.

 

Conţinutul unui pachet

Ajutoarele alimentare de care beneficiază fiecare persoană defavorizată constau în: făină albă de grâu – 6 kg; mălai – 6 kg; paste făinoase – 3 pungi; ulei – 4 litri; zahăr – 4 kg; conserve cu carne de porc – 8 cutii; conserve cu carne de vită – 6 cutii; conserve cu pate de ficat – 10 cutii. După cum a subliniat prefectul, cantităţile de mai sus vor fi structurate pe pachete, cu conţinut identic, fiecare beneficiar primind două pachete. În judeţul Harghita vor sosi 112.046 de pachete alimentare.

Beneficiarii primesc ajutoarele alimentare în baza unui cupon individual emis de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi pe care aceştia l-au primit prin intermediul serviciilor poştale. Au fost distribuite în judeţ un număr de 44.360 de cupoane.

 

Distribuţia

Distribuţia ajutoarelor alimentare către beneficiari se face pe baza cuponului şi a documentelor de identitate şi se efectuează de către primăriile din judeţ.

O subliniere importantă făcută de prefect este aceea că ridicarea de către primării a listelor cu persoanele beneficiare care au primit cupon a fost preconizată pentru data de 9 decembrie 2014, de la sediul Instituţiei Prefectului.

Pentru persoanele beneficiare care, din diverse motive, nu deţin acest cupon (nu l-au ridicat de la poştă, l-au pierdut etc.), reprezentanţii primăriei vor verifica datele de identitate (CNP) cu cele înscrise în listele nominale şi solicită semnătura persoanei respective. Pentru persoanele care intră în categoria beneficiarilor între data constituirii bazei de date şi data distribuirii alimentelor, sau care din eroare nu au fost cuprinse în baza de date furnizată de Ministerul Muncii, primăriile întocmesc liste suplimentare în cursul acestei săptămâni. După definitivarea lor, acestea trebuie înaintate Ministerului Fondurilor Europene în vederea corelării bazei de date.

 

De reţinut

Distribuirea ajutoarelor alimentare pe baza listei suplimentare se efectuează după acoperirea cererilor beneficiarilor de cupoane şi a celor care apar în lista nominală ca fiind îndreptăţiţi să primească astfel de cupoane, dar nu le-au ridicat. Pentru persoanele ce vor fi înscrise pe lista suplimentară distribuţia se va face în baza actului de identitate şi a unui document valabil care să ateste încadrarea în grupul ţintă.

În situaţia în care există persoane care, din diferite motive, doresc returnarea cuponului fără să ridice alimentele, acestea pot fi preluate de către primării, însoţite de o declaraţie olografă a persoanei în cauză. Alimentele astfel preluate vor fi distribuite către beneficiarii înscrişi pe listele suplimentare.

 

Situaţii deosebite

Prefectul Petres Sándor a atras atenţia asupra faptului că pe taloanele de pensie de urmaş pot apărea mai multe persoane. În aceste situaţii s-a emis un singur cupon individual, dar se vor acorda pachete alimentare pentru numărul de persoane care apar pe talonul de pensie (două sau mai multe); la categoria de persoane eligibile beneficiare ale alocaţiei pentru susţinerea familiei există situaţii în care s-a primit un singur cupon, în general pentru părinte, dar copiii din aceeaşi familie nu au primit cupoane. Trebuie ştiut că se vor acorda pachete alimentare pentru fiecare membru al familiei respective.

 

În fine

Prefectul a explicat în final motivul pentru care distribuirea alimentelor nu va avea loc până la sfârşitul lunii decembrie, în primul rând pentru că este o lună cu multe sărbători legale, iar pe de altă parte deoarece distribuirea către primării a pachetelor va fi realizată de firmele asociate SC LIBRO EVENTS SRL şi SC NEI GUARD SRL, având calitatea de achizitor în contractul încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene în data de 2 decembrie 2014. Autorităţile locale urmează să fie contactate de reprezentantul firmei în vederea stabilirii detaliilor concrete cu privire la livrare.

Fiecare primărie – după cum spunea prefectul – trebuie să fi stabilit spaţiile de depozitare, distribuţia trebuind să fie finalizată de către acestea în termen de maximum 30 de zile de la primirea produselor.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Azi 19 martie 2015 în Miercurea Ciuc la sediul unde se dădeau pachetele ajutoare cu alimente au fost refuzați mai mulți pensionari pe motiv ca au pensie 400 lei, deși erau pe listă, și așa mulți pensionari s-au întors și au plecat cu mâinile goale. În Miercurea Ciuc unii au primit alimentele, alții nu au primit deși era dreptul lor, pachetele erau deja pentru ei dar nu le-au mai primit. Ce s-au făcut cu pachetele care trebuiau să le primească acești bătrâni? De ce erau pe listă fără să primească vreun pachet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.