Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se cere desecretizarea acordului pentru noul grup energetic de la Rovinari | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Economic » Se cere desecretizarea acordului pentru noul grup energetic de la Rovinari
Se cere desecretizarea acordului pentru noul grup energetic de la Rovinari

Se cere desecretizarea acordului pentru noul grup energetic de la Rovinari

Greenpeace cere desecretizarea acordului de înfiinţare a companiei IPP (Independent Power Producer) pentru implementarea unei noi unităţi energetice la Termocentrala Rovinari. Greenpeace a transmis astăzi către Guvern o cerere de desecretizare a Acordului de înfiinţare a companiei şi de comunicare a documentului.

Suntem de părere că Guvernul trebuie să susţină interesele cetăţenilor României în relaţia cu ţările străine şi nu pe cele ale Chinei în relaţia cu cetăţenii României. Transparenţa, în acest context, este o condiţie minimă înainte de orice decizie”, se menţionează în cerere.

Acordul a fost semnat în luna octombrie de părţile română şi chineză în prezenţa premierului şi este un document secret. Memorandumul de înţelegere, semnat în prealabil cu partenerul chinez, include o clauză de confidenţialitate conform căreia numai partea chineză poate disemina public documentele aferente proiectului.

Acesta este un paravan de netrecut pentru toţi cei care vor să ştie mai multe despre investiţia respectivă a statului – cetăţeni, presă şi societate civilă.

Complexul Energetic Oltenia aparţine tuturor cetăţenilor acestei ţări, iar Ministerul Economiei şi întregul Guvern au ca scop reprezentarea intereselor cetăţenilor ţării. Cu toate acestea, entităţile amintite semnează înţelegeri cu China, în numele cetăţenilor pe care îi reprezintă, însă cu clauze de confidenţialitate faţă de aceştia.

Greenpeace consideră că, într-o ţară democratică, angajamentele care privesc interesele economice ale cetăţenilor nu trebuie secretizate; din contră, publicul trebuie încurajat să participe în procesul decizional.

În decembrie 2012, Complexul Energetic Oltenia a semnat cu compania chineză China Huadian Engineering Memorandumul de înţelegere pentru construirea unui grup energetic de minim 500 MW, la Rovinari.

În cadrul Forumului Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est (Bucureşti, 26 noiembrie 2013), reprezentanţii celor două companii, în prezenţa prim-miniştrilor celor două ţări, au semnat un Acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoenergetic de la Rovinari. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.