Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În judeţ vor ajunge 27 de ambulanţe noi de diferite tipuri | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » În judeţ vor ajunge 27 de ambulanţe noi de diferite tipuri
În judeţ vor ajunge 27 de ambulanţe noi de diferite tipuri

În judeţ vor ajunge 27 de ambulanţe noi de diferite tipuri

Aproape 20 milioane de euro pentru 211 ambulanţe în Regiunea Centru, formată din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu

În ultima zi a lunii octombrie a fost semnat unul dintre cele mai importante contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru. Este vorba de contractul pentru proiectul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), intitulat „Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale – Regiunea Centru”, prin care se vor achiziţiona 211 ambulanţe de diferite tipuri şi vor fi operaţionalizate şase echipaje de intervenţie, câte unul în fiecare judeţ al regiunii.

Potrivit unui comunicat remis de Departamentul Relaţii Publice şi Comunicare din cadrul ADR Centru, acest proiect este un continuator al celor trei iniţiative similare, implementate în Regiunea Centru între anii 2007 şi 2015, prin care au fost achiziţionate zeci de echipamente pentru dotarea a mai mult 40 de unităţi mobile pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, la nivel judeţean, proiecte a căror valoare totală a depăşit suma de 63 milioane de lei.

„Importanţa acestor proiecte regionale în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă este vizibilă atunci când se produc evenimente nedorite, în momente de răscruce, în situaţiile în care avem accidente rutiere, montane sau de alt gen, în zone greu accesibile sau condiţii meteorologice dificile. Echipamentele profesionale performante şi munca depusă de echipaje de profesionişti instruiţi au dus la reducerea timpului de intervenţie, fapt ce a însemnat, în cazuri extreme, salvarea de vieţi omeneşti. Acum se achiziţionează autospeciale diverse pentru dotarea serviciilor judeţene de ambulanţă. Practic, are loc o înnoire a parcului auto al acestor servicii, cu resurse europene, la standarde moderne, cum autorităţile publice locale nu ar fi putut să asigure, din fonduri proprii sau numai din resursele bugetului de stat. (…) Practic, fiecare dintre noi, în calitate de cetăţeni ai Regiunii Centru, înţelegem relevanţa acestor proiecte şi utilitatea acestor fonduri cheltuite pentru dotarea unităţilor de intervenţii rapide”, a declarat Simion Creţu, director general al ADR Centru, vorbind despre acest proiect, citat în comunicat.

„Obiectivul investiţiei este creşterea calităţii serviciilor medicale din faza pre-spitalicească prin îmbunătăţirea nivelului de dotare cu echipamente de transport şi alte echipamente specifice pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului-ajutor calificat, inclusiv prin operaţionalizarea unor noi echipaje de intervenţie la urgenţele medicale şi dotarea acestora cu o parte dintre noile echipamente achiziţionate. De asemenea, se va asigura eficientizarea intervenţiilor la misiunile de căutare-salvare în zona montană, prin dotarea cu echipamente pentru transportul pacienţilor din zona montană. Concret, prin proiect se doreşte îmbunătăţirea capabilităţilor necesare pentru a asigura răspunsul la solicitările de asistenţă medicală de urgenţă şi prim-ajutor calificat şi îmbunătăţirea capabilităţilor de răspuns la solicitările de asistenţă medicală de urgenţă şi prim-ajutor calificat la accidente colective. În paralel va avea loc consolidarea reţelei de echipaje de intervenţie, pentru creşterea capacităţii de răspuns la urgenţele medicale. Acest lucru se va realiza prin operaţionalizarea noilor echipaje de intervenţie, care vor asigura creşterea gradului de acoperire a populaţiei cu servicii medicale de urgenţă. În fine, o parte din noile autospeciale şi echipamente vor asigura creşterea capacităţii de intervenţie pentru misiunile de căutare-salvare în zona montană”, se arată în document.

Conform sursei citate, echipamentele achiziţionate în cadrul acestui proiect vor fi distribuite în fiecare judeţ din regiune. „Având în vedere dinamica stării tehnice a flotei de ambulanţe la nivelul fiecărui judeţ, este posibil ca necesarul identificat la momentul scrierii cererii de finanţare să difere faţă de perioada ulterioară achiziţiei echipamentelor. Astfel, distribuţia iniţială este provizorie şi va putea suferi modificări în funcţie de nevoile operative curente, printr-o notificare la Autoritatea de Management”.

Valoarea totală a proiectului este de 87.229.964,45 lei, din care 61.060.975,45 lei provin de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Axa Prioritară 8 a Programului REGIO, Obiectiv Specific 8.2 – Ambulanţe, restul fiind reprezentat de contribuţia beneficiarilor, fiind menţinută proporţia de 70% fonduri europene nerambursabile şi 30% fonduri proprii. Implementarea proiectului este prevăzută a se finaliza în data de 30 septembrie 2020.

În judeţul Harghita vor ajunge următoarele: Ambulanţe tip A2 – 6 (Serviciul de Ambulanţă Judeţean); Ambulanţe tip B4x2 – 7 (SAJ); Ambulanţe tip B4x4 – 9 (SAJ – 4, SMURD – 5); Ambulanţe tip C – 3 (SAJ – 2, SMURD – 1); Ambulanţe pentru acces în zone foarte greu accesibile – 2 (SALVAMONT – 1, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean – 1).

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.