Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În decurs de şase luni:În Băile Tuşnad au fost colectaţi peste 200 de litri de ulei alimentar uzat | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
În decurs de şase luni:
În Băile Tuşnad au fost colectaţi peste 200 de litri de ulei alimentar uzat
<h5><i>În decurs de şase luni:</i></h5>În Băile Tuşnad au fost colectaţi peste 200 de litri de ulei alimentar uzat

În decurs de şase luni:
În Băile Tuşnad au fost colectaţi peste 200 de litri de ulei alimentar uzat

  • În ultima perioadă, în oraşul-staţiune au fost derulate mai multe acţiuni ecologice cu implicarea activă a populaţiei

În cadrul unui proiect implementat de Asociaţia Vox Iuventutis, în parteneriat cu Organizaţia GeoEcologică ACCENT şi Primăria Băile Tuşnad, în oraşul-staţiune de sub Piatra Şoimilor au fost desfăşurate o serie de activităţi, cu implicarea directă a locuitorilor, care au ca scop protejarea mediului înconjurător, fiind înlesnită colaborarea între autorităţi şi societatea civilă.

Una dintre aceste activităţi vizează colectarea uleiului alimentar uzat. În acest sens, Primăria Băile Tuşnad, în calitate de partener al proiectului „Cetăţenii Eco-Activi”, a semnat un acord de parteneriat cu o firmă specializată de colectare şi reutilizare a uleiului alimentar uzat, iar Asociaţia Vox Iuventutis şi partenerii au demarat colectarea săptămânală a uleiului uzat la nivel de oraş. Astfel, localnicii au posibilitatea să depună uleiul alimentar uzat la unul din cele 4 puncte de colectare existente în localitate.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Asociaţia Vox Iuventutis, de la începutul lunii decembrie şi până în prezent au fost colectaţi peste 200 de litri de ulei uzat.

O altă activitate are în vedere bio-deşeurile. Deoarece oraşul Băile Tuşnad este situat într-un peisaj natural, multe dintre aceste deşeuri ajung, din gospodării şi spaţii publice, în locuri nepotrivite. Însă, aceste deşeuri pot fi reutilizate prin compostare la nivel individual, precum şi în mod centralizat, la nivelul oraşului. Astfel, în cadrul acestei activităţi se doreşte prezentarea în practică a metodologiei de compostare în recipiente adecvate, care au fost amplasate într-un spaţiu pus la dispoziţie de către primărie. Au fost achiziţionate echipamentele necesare compostării şi în momentul de faţă se finalizează amenajarea spaţiului.

Între timp, angajaţii asociaţiei şi voluntarii, cu ajutorul unui tocător electric, mărunţesc bio-deşeurile verzi colectate din spaţiile publice şi le aşează în lăzile de compostare. Compostul care rezultă din bio-deşeurile colectate va fi reutilizată în folosul comunităţii.

Ultimul eveniment în care asociaţia a fost prezentă pentru a asigura colectarea selectivă a deşeurilor şi în cadrul căruia, din finanţarea proiectului, a asigurat produsele biodegradabile este Tusnadmarathon, ediţia 2022, care a avut loc la jumătatea acestei luni.

Pentru această vară, în cadrul proiectului sunt planificate evenimente atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Acestea vizează conştientizarea publicului privind protecţia mediului înconjurător şi prezintă metodologii care ajută la dezvoltarea sau menţinerea unei atitudini sănătoase faţă de mediul înconjurător.

***

Proiectul „Cetăţeni Eco-activi” este implementat de Asociaţia Vox Iuventutis, în parteneriat cu Organizaţia GeoEcologică ACCENT şi Primăria Băile Tuşnad şi cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.