În jurnalul nostru de azi prezentăm şi poziţia CAS Harghita cu privire la semnarea actelor adiţionale la Contractul-cadru pentru anul 2015, poziţie exprimată chiar de preşedintele ei, ec. Duda Tihamér Attila
Şi pentru ca totul să fie clar, încă de la început voi arăta că, potrivit domniei sale, aceste documente au fost semnate şi ştampilate de către reprezentanţii Casei, iar furnizorii de servicii medicale au fost înştiinţaţi în scris că sunt aşteptaţi să le semneze şi ei. Mai mult chiar, au fost rugaţi ca, în situaţia în care nu mai doresc să intre în relaţii contractuale cu Casa judeţeană, să-şi anunţe intenţia, dar, până în ziua de 5 aprilie, la expeditor nu fusese recepţionat nici un mesaj de răspuns din partea cuiva.
Şi cum timpul încă nu este trecut, în aşteptarea partenerilor, uşa Casei rămâne deschisă spre a face posibilă rezolvarea problemelor ce ţin de viitorul apropiat.
Având în vedere faptul că, la un moment dat, au apărut ceva disfuncţionalităţi generate de unele nemulţumiri ale medicilor de familie, l-am rugat pe d-l Duda să se refere succint la ele. Şi iată explicaţia: „După apariţia HG nr. 161/16 martie 2016 privind aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru pentru anii 2016-2017, care reglementează condiţiile asigurării asistenţei medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, medicii de familie, prin asociaţia lor de la nivel central, şi-au manifestat dezacordul faţă de unele modificări apărute în noul Contract-cadru şi au solicitat, de la caz la caz, modificarea sau abrogarea acestora, spunând că nu vor semna noile contracte cu casele, ce se vor încheia pe baza lui”.
În 30 martie, Executivul aprobă însă HG nr. 200, care este publicată în Monitorul Oficial din 31 martie a.c., prin care este prorogat termenul de aplicare a Contractului-cadru începând cu 1 iulie 2016.
În acelaşi timp, mai arăta domnul Duda, ministrul Sănătăţii, împreună cu preşedintele CNAS, prin Ordinul 414/183/2016 prelungesc aplicarea Normelor din Contractul-cadru pentru anul 2015 până în 30 iunie a.c.
La data apariţiei acestor reglementări în Monitorul Oficial din 31 martie, CAS Harghita îi anunţă pe toţi furnizorii de servicii medicale ca, în 1 aprilie, să se prezinte la sediul ei pentru a semna actele adiţionale la Contractul-cadru din 2015.
Toate aceste schimbări rapide i-au supărat pe medicii de familie, aşa că unii dintre ei, ca formă de protest, nu au mai eliberat reţete compensate până în 5 aprilie, când şi-au reluat activitatea normală.
Cu precizarea că la nivelul judeţului nostru sunt în relaţie contractuală cu Casa 371 de furnizori de servicii medicale, din care 147 de contracte cu medicii de familie, trebuie să vă mai spun că, din totalul lor, în 1 aprilie 2016, doar 48 nu au prescris reţete compensate, ceilalţi, da!
Cât priveşte semnarea actelor adiţionale la Contractul-cadru în vigoare, ea este în actualitate, medicii de familie urmând, cu o probabilitate foarte mare, să se alăture celorlalţi furnizori odată cu depunerea rapoartelor lunare.
Foarte pe scurt şi cu titlu pur informativ, mai reţin pentru dumneavoastră câteva schimbări preconizate desprinse din Nota de fundamentare a Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru 2016-2017.
Şi iată în mare despre ce este vorba: la nivelul asistenţei primare au fost introduse reglementări privind eliberarea avizelor epidemiologice pentru (re)intrarea în colectivitate a şcolarilor şi preşcolarilor; în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, în cadrul procedurilor diagnostice de complexitate medie, electromiograma; la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile paraclinice s-a introdus RMN sâni nativ şi RMN sâni nativ cu substanţă de contrast; la nivelul asistenţei medicale de medicină dentară, pentru copiii de până la 18 ani se acordă o consultaţie la 6 luni, faţă de 12 luni în prezent ş.a.m.d.
Referitor la Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS, noutăţile în asistenţa medicală primară, ca să mă rezum doar la atât, vizează mai multe aspecte, între care şi valoarea minimă garantată a punctului „per capita” egală cu 4,05 lei, faţă de 4,00 lei şi valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical, în cuantum de 1,9 lei.
∗∗∗
Cu sublinierea că vom mai reveni asupra acestor probleme atunci când lucrurile se vor aşeza în matca lor, vă mai spun că preşedintele-director general al CAS Harghita, ec. Duda Tihamér Attila, se adresează tuturor persoanelor asigurate din judeţ cu rugămintea de a semnala Casei situaţiile în care medicii de familie le-au refuzat sau le refuză serviciile medicale, eliberarea de reţete compensate sau bilete de trimitere. Lucru pe care, spune domnia sa, îl pot face depunând în scris o sesizare la sediul CAS din Miercurea-Ciuc, strada Patinoarului, nr. 3; prin fax, la numărul 0266/31.14.88 sau prin e-mail la office@cashr.ro, cu condiţia să-şi asume identitatea prin semnătură, deoarece anonimele nu se iau în considerare.
ŞTEFANA DRĂGHICI