Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Grevă de avertisment şi grevă japoneză cu „exces de zel” în peste 20 de comune harghitene | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Grevă de avertisment şi grevă japoneză cu „exces de zel” în peste 20 de comune harghitene
Grevă de avertisment şi grevă japoneză cu „exces de zel” în peste 20 de comune harghitene

Grevă de avertisment şi grevă japoneză cu „exces de zel” în peste 20 de comune harghitene

Funcţionarii publici din primăriile a peste 20 de comune din judeţul Harghita s-au alăturat colegilor lor din alte localităţi ale ţării şi au declanşat, luni, o grevă de avertisment de două ore şi o grevă japoneză cu „exces de zel”, acţiuni de protest similare fiind prevăzute şi pentru zilele următoare. Preşedinta filialei judeţene Harghita a Sindicatului Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România, Mihaela Marcu, a declarat publicaţiei noastre că angajaţii din 23 de primării de comune din judeţ au luat parte, luni, la greva de avertisment organizată la nivel naţional între orele 11 şi 13.

„În continuare noi întrerupem activitatea zilnic două ore. Programul exact de întrerupere a activităţii îl comunică superiorii sindicatului în fiecare seară pentru ziua următoare. În restul timpului de muncă pentru celelalte şase ore de activitate avem grevă japoneză. Răspundem cererilor depuse în limita maximă prevăzută de legislaţie cu privire la comunicarea răspunsului, adică întindem termenul de răspuns la cereri. Nu plecăm din cadrul instituţiei, fiecare angajat îşi desfăşoară activitatea în birou şi doar relaţiile cu publicul sunt restricţionate în cele două ore de grevă de avertisment”, a afirmat Mihaela Marcu. Aceasta a precizat că este de aşteptat ca greva de avertisment de două ore să fie organizată timp de 5-7 zile şi se aşteaptă începerea discuţiilor dintre sindicalişti şi reprezentanţii guvernului, nefiind exclusă declanşarea grevei generale.

„Aşteptăm să vedem ce rezultate vor fi, dacă vom fi primiţi la discuţii de către guvernanţi sau nu. Urmează ca în situaţia în care nu vom fi primiţi la discuţii şi nu vom găsi înţelegere de la guvernanţi să declanşăm şi greva generală. Nu vrem altceva decât să se pună în aplicare legislaţia existentă la momentul actual, respectiv legea 153 din 2017. Noi am rămas cu salariile calculate la nivelul din 2021. Nu vrem altceva decât să se pună în aplicare legea specifică. Să ne dea drepturile salariale la fel ca şi celorlalte categorii profesionale prevăzute în lege. Noi am rămas la nivelul din 2021, restul angajaţilor prevăzuţi în legea 153 au venit cu baza calculată pe anul 2023. Noi am rămas în urmă cu salariile. Deci, nu vrem majorări de salarii, nu vrem sporuri, nu vrem indemnizaţii, nu vrem decât să se pună în aplicare legea care a fost adoptată, legea 153”, a mai spus Mihaela Marcu.

Printre primăriile harghitene în care funcționarii publici s-au alăturat acțiunii de protest declanșate la nivel național se numără cele ale comunelor Tulgheș, Corbu, Gălăuțaș, Sărmaș, Subcetate, Voșlăbeni, Siculeni, Mihăileni, Leliceni.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.