Urşi în zona municipiului Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Urşi în zona municipiului Miercurea-Ciuc
Urşi în zona municipiului Miercurea-Ciuc

Urşi în zona municipiului Miercurea-Ciuc

  • Autorităţile locale monitorizează situaţia şi sunt pregătite să intervină în cazul unor urşi care şi-au făcut apariţia în ultima perioadă pe Aleea Ciocârliei şi în apropierea staţiei de carburanţi de la intrarea în municipiul reşedinţă de judeţ dinspre Sâncrăieni

Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc sunt pregătite să intervină, în cazul în care va fi nevoie, pentru protejarea oamenilor, după ce în ultimele zile a fost semnalată prezenţa unor urşi în diferite zone de la marginea municipiului Miercurea-Ciuc. Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, a declarat că un urs tânăr a fost observat, duminica trecută şi luni, în zona pădurii din apropierea staţiei de carburanţi OMV de la marginea localităţii şi nu este vorba despre acelaşi animal care a fost văzut, săptămâna trecută, pe Aleea Ciocârliei.

„Şi aici, în zona OMV, asociaţia de vânătoare Szilos a luat în evidenţă, să zicem aşa, ursuleţul tânăr care umblă prin pădurea de lângă staţia de carburanţi. Nu este acelaşi urs care a umblat şi pe Aleea Ciocârliei. Dacă este necesar intervenim, dar o să monitorizăm situaţia în continuare aşa cum monitorizăm şi situaţia de la Şumuleu şi de pe Aleea Ciocârliei. Bineînţeles, suntem pregătiţi ca să intervenim dacă este necesar. Prima dată, conform legii, ca întotdeauna, prima opţiune este alungarea ursului, a doua opţiune este relocarea şi a treia opţiune, doar când nu mai există primele două opţiuni sau este în pericol viaţa umană, doar atunci apelăm la împuşcarea animalului respectiv. Noi avem contract încheiat şi cu asociaţia de vânătoare Szilos, respectiv cu un medic veterinar, iar echipa de intervenţie este gata de acţiune dacă este necesar, 24 de ore din 24”, a afirmat Bors Bela. Acesta a precizat că transmiterea mai multor mesaje Ro-Alert în ultima perioadă demonstrează faptul că „iarna s-a terminat şi la Miercurea-Ciuc”, iar urşii au ieşit din hibernare.

În urmă cu aproape două săptămâni, autorităţile locale din Miercurea-Ciuc au atras atenţia localnicilor în legătură cu faptul că a fost observată o ursoaică cu trei pui în apropierea observatorului de pe dealul Şumuleul Mare de la marginea municipiului reşedinţă de judeţ, fiind recomandată evitarea zonei timp de cel puţin o lună pentru a nu fi înregistrate evenimente negative. Viceprimarul Bors Bela declarase atunci publicaţiei noastre că reprezentanţii asociaţiei de vânătoare Szilos au constatat faptul că cei trei pui sunt foarte mici şi nu se pune deocamdată problema relocării animalelor sălbatice, dar situaţia este monitorizată zilnic şi se va interveni în caz de nevoie.

De la începutul acestui an, în municipiul Miercurea-Ciuc au fost transmise 10 mesaje de avertizare privind prezenţa unor urşi, prin sistemul Ro-Alert.

Anul trecut, autorităţile au decis relocarea unei ursoaice cu doi pui din zona dealului Şumuleul Mic, cu puţin timp înainte de tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, măsura fiind luată în interesul siguranţei persoanelor care urmau să participe la eveniment.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.