Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Gălăuţaş: Numai cine nu vrea nu vede… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Gălăuţaş: Numai cine nu vrea nu vede…
Gălăuţaş: Numai cine nu vrea nu vede…

Gălăuţaş: Numai cine nu vrea nu vede…

Peste tot în judeţ se schimbă câte ceva şi, din fericire, se schimbă în bine: se mai asfaltează un drum, clădirile, casele au căpătat culori care le fac mai arătoase, mai vizibile, se iţesc spaţii de joacă pentru copii şi dacă sunt pentru copii, aceste spaţii sunt şi pline de veselie şi gălăgie, unde nici nu te aştepţi apare şi o fântână arteziană, toate acestea se întâlnesc acum nu numai în oraşe, ci în comunele din judeţ acolo unde administraţia publică locală doreşte să facă ceva pentru comunitate.

În comuna Gălăuţaş nu am mai fost de prin primăvara acestui an şi ceea ce am văzut recent m-a surprins plăcut şi, fireşte, l-am căutat pe Radu Ţăran, primarul localităţii, cel mai în măsură să-mi dezvăluie cum au reuşit – Consiliul local şi Primăria – să schimbe aspectul centrului de comună. Cu părere de rău, voi relata cele aflate în legătură cu doar trei realizări, cele mai importante, aşadar, vor mai rămâne multe lucruri nespuse despre această localitate şi despre oamenii săi.

 

„Am scos centrul comunei din noroi…”

dinoroi1– Pot spune că în acest an am început marele şantier cu drumul comunal 75 – din centrul de comună – care până la sfârşitul lunii noiembrie va fi finalizat în proporţie de 80 la sută. Este drumul care leagă comuna Gălăuţaş cu municipiul Topliţa. Scurtătura, cum o ştie toată lumea de pe la noi, centrul comunei, legătura cu curtea şcolii şi drumul spre cimitirul catolic, acest drum este acum asfaltat datorită unui proiect finanţat din Programul Naţional de Dezvoltare Locală – Guvernul României a participat cu 60 la sută, iar contribuţia noastră a fost de 40 la sută. De unde are bugetul local bani? Din economiile pe care le putem face, din vânzări de masă lemnoasă, din cotele defalcate din TVA, cam aşa, ne descurcăm cum putem. În orice caz, acest drum – spunea primarul – este foarte important şi în primăvara anului viitor vom termina toată investiţia, dar deja putem spune că am scos centrul comunei din noroi, era dezastru, deci drumul acesta a fost de maximă urgenţă. Valoarea proiectului 1,6 milioane lei, din care, după cum v-am spus, 60 la sută sunt fonduri guvernamentale şi 40 la sută contribuţia noastră. Investiţia este realizată de o firmă din Odorheiu-Secuiesc.

 

„Va rezulta o minunăţie…”

dinoroi2Mai departe, mă gândesc că o altă realizare a noastră, importantă şi care în final va fi o minunăţie este investiţia de la Şcoala „Dumitru Gafton” din centrul de comună. Prin Programul Operaţional Regional am „resuscitat”, să zic aşa, un proiect mai vechi, abandonat din lipsă de fonduri. Investiţia este aproape de final şi ceea ce va rezulta la şcoală va fi o minunăţie şi lucrările se vor încheia până la sfârşitul acestui an. 7 miliarde lei vechi este valoarea acestui proiect. Proiectul a fost făcut în anul 2007, din el s-a realizat cam 50 la sută şi la un moment dat lucrările s-au oprit, cum am mai spus, din lipsă de fonduri. Anul trecut am adunat toate hârtiile din vreo 10 dulapuri, pentru că am văzut oportunitatea pe care ne-o oferea acest program, şi anume să primim finanţare de la Uniunea Europeană pentru a finaliza lucrările începute şi neterminate. Aşa că opt luni de zile am început o muncă greoaie, dar, zic eu, am reuşit ca în luna noiembrie 2014 să semnăm contractul de finanţare. Undeva prin luna iulie anul acesta am reînceput lucrările. Este vorba despre împrejmuirea curţii şcolii, am redeschis intrarea iniţială în şcoală, de pe strada ce duce la biserică, am amenajat parcări, alei, carosabil asfaltat, scurgeri de ape pluviale, drenaje, trotuare, paratrăznet, este ceva minunat – a spus primarul.

Se impune precizarea că investiţia de la şcoală a fost reluată de aceeaşi firmă, acelaşi constructor care a lucrat cu ani în urmă şi a realizat din proiect 50 la sută – firma de construcţii Marcu SRL Topliţa.

 

„Ce mă mai bucură…”

– Mă bucură foarte mult faptul că am reuşit ca prin Programul de finanţare a Guvernului României – Compania Naţională de Investiţii am obţinut dotările necesare pentru căminul cultural. Am primit 300 de scaune, 12 mese, instalaţiile multi-media, adică tot ce trebuie pentru o sală de spectacole. Şi aici a fost o investiţie foarte mare. „Actorii” implicaţi în decursul anilor şi-au făcut treaba cum se cuvine. Când zic actori mă gândesc la Consiliul Judeţean Harghita, care ne-a ajutat cu fonduri pentru reabilitarea căminului cultural, Compania Naţională de Investiţii şi, bineînţeles, noi. Ca fapt divers vă spun că am adresat o propunere preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, să-şi aleagă o zi din intervalul 16-26 noiembrie 2015 pentru a participa la o mică inaugurare la care vor veni şi reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii. Am dori foarte mult să vină şi să vadă ce am realizat. Eu spun că are ce să vadă – a conchis primarul.

Consemnare de AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. MAI FRUMOS ERA UN PARC CU FLORI SI GAZON IN LOCUL LA BETOANE.

  2. CAND VOM SCAPA DE CEI CARE NE FURA PADUREA.CAND VOR INCETA UNII PROPRIETARI SA VANDA LEMNE TAIATE DE PE PROPRIETATILE GALAUTENILOR.CAND ISI VA FACE POLITIA DATORIA SA LE CEARA ACTELE DE PROVENIENTA A LEMNELOR CELOR CARE LE VAND IN GALAUTAS SI EI NU AU UN PETEC DE TEREN.CAND II VETI OPRII PE VANZATORII DE LEMNE DE FOC SA MAI MEARGA IN PADUREA COMUNEI GALAUTAS DE CAPUL LOR.AU TOTI GALAUTENII ACELASI DREPT SA-SI FACA CERERE SI SA SE MULTUMESCA CU 2MC CAT II ESTE APROBAT SI ACEASI INTERDICTIE SA NU MEARGA LA FURAT?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.