Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Reacţii ale liderilor politici harghiteni după demisia Guvernului Ponta | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Reacţii ale liderilor politici harghiteni după demisia Guvernului Ponta
Reacţii ale liderilor politici harghiteni după demisia Guvernului Ponta

Reacţii ale liderilor politici harghiteni după demisia Guvernului Ponta

Stelu Platon (PNL Harghita): Demisia Guvernului Ponta este exclusiv rezultatul presiunilor pe care tinerii le-au făcut

 

Stelu Platon, primarul Topliţei şi lider al PNL Harghita, consideră că demisia Guvernului Ponta trebuia să fie făcută de mai mult timp şi că este exclusiv rezultatul presiunilor făcute de tineri, care au ieşit în stradă.

„Gestul premierului, desigur, trebuia să se întâmple de mai multă vreme. Să nu uităm că preşedintele Iohannis i-a cerut, în câteva rânduri, demisia. Iată că politicienii reacţionează mult mai mult, faţă de regulile politice, la glasul străzii. Este clar că demisia Guvernului Ponta este exclusiv rezultatul presiunilor pe care cetăţenii, tinerii, pe bună dreptate le-au făcut zilele trecute”, a declarat Stelu Platon.

Acesta a punctat că nu crede într-un Guvern format în urma alianţei unor partide, ci într-un Guvern minoritar sau unul de tehnocraţi, ţinând cont de contextul politic complicat.

„Eu nu cred într-o alianţă de partide, eventual într-un Guvern minoritar, care poate fi o soluţie politică. Mai degrabă cred, având în vedere că nu mai e mult timp până la alegerile locale şi apoi cele parlamentare, mai degrabă cred într-o soluţie de Guvern de tehnocraţi. Dar, decizia, în primul rând aparţine preşedintelui României. Iată că este aproape un an de zile de când cetăţenii României au votat o schimbare, schimbarea nu s-a întâmplat în totalitate, aşa cum românii au aşteptat şi se întâmplă după un an de zile, într-un context politic complicat, având în vedere structura Parlamentului. Ceea ce vreau să subliniez este că nu cred într-un Guvern de alianţă politică, cred mai degrabă într-un Guvern minoritar, dar, mai degrabă, într-un Guvern de tehnocraţi”, a subliniat Stelu Platon.

 

 Liderul UNPR Harghita: Este un gest de onoare din partea premierului şi a vicepremierului

Preşedintele UNPR Harghita, Claudiu Sere, a declarat că demisia Guvernului Ponta este „un gest de onoare” din partea premierului şi a vicepremierului.

„Este o decizie politică, este un gest de onoare din partea premierului şi a vicepremierului. Aşteptăm să vedem cum vor decurge lucrurile. Bănuiesc că se va merge pe coaliţia actuală şi aşteptăm desemnarea de către preşedinte a premierului şi, în funcţie de această desemnare, se vor lua deciziile ulterioare”, a declarat liderul UNPR Harghita.

 

 Tánczos Barna (UDMR): Demisia premierului, un gest surprinzător

Viceliderul grupului UDMR din Senat, Tánczos Barna, a declarat că gestul premierului Victor Ponta de a-şi depune mandatul este unul surprinzător.

„Este un gest surprinzător pentru toată lumea. Este un gest prin care nu demisionează doar un ministru sau nu îşi oferă demisia un premier, ci, practic, tot Guvernul îşi depune demisia şi încep procedurile parlamentare, prevăzute de Constituţie, pentru numirea unui nou Guvern. Guvernul trebuie susţinut de o majoritate parlamentară, fără doar şi poate, şi din acest punct de vedere este puţin probabil ca actuala coaliţie să aibă puterea să mai numească încă o dată un Guvern”, a afirmat senatorul harghitean Tánczos Barna.

 

Korodi Attila (UDMR): Ponta a luat cea mai bună decizie; UDMR trebuie să fie în dialog cu toate forţele politice

Deputatul UDMR de Harghita Korodi Attila, fost ministru al Mediului, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că Victor Ponta a luat cea mai bună decizie atunci când a decis să-şi depună mandatul, iar UDMR ar trebui, în perioada următoare, să aibă un dialog cu toate forţele politice.

„Eu cred că Ponta a luat cea mai bună decizie şi a luat această decizie, probabil, în contrapartidă cu vicepremierul Oprea. Deci, decizia este bună şi este binevenită, pentru că, altfel, situaţia care, pe stradă, s-a manifestat foarte clar şi a fost un punct de vedere onest al societăţii româneşti, putea crea conflicte majore care dăunau României. Ponta a luat o decizie bună”, a declarat Korodi Attila.

Acesta a spus că UDMR ar trebui să fie, în perioada următoare, în dialog cu toate forţele politice, dar „nu să ia orice decizie”, adăugând că cheia situaţiei se află la preşedintele Iohannis, pentru că România nu trebuie lăsată fără guvernare.

„În primul rând, în perioada următoare, UDMR ar trebui să fie în dialog cu toate forţele politice, dar asta nu înseamnă că trebuie să ia orice decizie. Oricum, vom avea Consiliul Reprezentanţilor Unionali sâmbătă, care se focalizează pe viitoarele alegeri locale şi acela va fi un moment care va fi utilizat, sunt convins, şi pentru un dialog politic intern. Dar, acum, cheia situaţiei este la preşedintele Iohannis, cum reuşeşte să aducă la dialog forţele politice, pentru că România nu trebuie lăsată fără guvernare. Din punctul meu de vedere, ca parlamentar UDMR, Uniunea nu trebuie să facă altceva decât să fie în dialog politic şi să sperăm că cineva va găsi cheia pentru stabilitate, pentru că va fi destul de complicat a găsi o majoritate politică în Parlament”, a conchis Korodi Attila. (Gina Ştefan)

XXX

Premierul Victor Ponta a demisionat miercuri din fruntea Guvernului, după protestele masive care au avut loc în toată ţara, marţi seara, în urma tragediei de la Clubul Colectiv. Reamintim că protestele au continuat şi miercuri seara, când zeci de mii de oameni au manifestat atât în Capitală, cât şi în oraşe din ţară. Aceştia vor, dincolo de demisiile actualilor guvernanţi, şi demisia Parlamentului şi reformarea sistemului cu oameni noi.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.