Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Folosirea mărcii de bere „Csíki Sör”, interzisă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Folosirea mărcii de bere „Csíki Sör”, interzisă
Folosirea mărcii de bere „Csíki Sör”, interzisă

Folosirea mărcii de bere „Csíki Sör”, interzisă

În 30 de zile, toate produsele care poartă denumirea Cski Sör sau Csíki trebuie retrase de pe piaţă şi distruse

Curtea de Apel Târgu-Mureş a respins ca nefondat, vineri, apelul declarat de producătorii berii „Igazi Csíki Sör” (în traducere: „Adevărata Bere Ciuc”) împotriva Sentinţei civile din 3 iulie 2015 a Tribunalului Harghita, prin care se interzicea folosirea mărcii „Csíki Sör”. Decizia vine după o acţiune în instanţă înaintată de Heineken România SA, care comercializează berea Ciuc, împotriva folosirii mărcii Igazi Csíki Sör, deoarece s-ar crea confuzii între cele două mărci.

În sentinţa Tribunalului Harghita din anul 2015, care a rămas definitivă ca urmare a deciziei de vineri a Curţii de Apel Târgu-Mureş, se arată că instanţa „constată că oferirea, distribuirea, comercializarea, promovarea şi deţinerea în acest scop, pe piaţa berii din România, de către pârâţii Lixid Project SRL şi András Lenárd, a produselor purtând marca Csíki Sör, încalcă drepturile anterioare ale reclamantei Heineken România SA derivând din înregistrarea mărcilor Ciuc, respectiv Csiki Premium, şi reprezintă acte de concurenţă neloială şi practici comerciale incorecte (înşelătoare). Interzice pârâţilor Lixid Project SRL şi András Lenárd să comercializeze şi să deţină în acest scop produse purtând denumirea Csíki Sör, precum şi să promoveze în orice mod aceste produse pe piaţa berii din România sub denumirea de Csíki Sör. Obligă pârâtul András Lenárd să înceteze sau să nu iniţieze utilizarea numelor de domeniu www.csikisor.com şi www.csikisor.ro”.

De asemenea, instanţa „obligă pârâţii Lixid Project SRL şi András Lenárd să retragă din reţelele circuitelor comerciale şi să distrugă, pe cheltuiala lor, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe toate produsele ce poartă denumirea de Csíki Sör sau Csiki, inclusiv acele produse deţinute în stoc şi care nu au fost puse în comerţ pe teritoriul României sub această denumire de Lixid Project SRL sau orice altă entitate la care pârâtul András Lenárd este acţionar, asociat sau afiliat”. În cazul nerespectării acestei obligaţii, Heineken România SA „este autorizată să solicite concursul agenţilor statului pentru a retrage şi distruge toate produsele menţionate, pe cheltuiala pârâţilor”.

Totodată, Tribunalul Harghita „obligă pârâţii Lixid Project SRL şi András Lenárd, în solidar, la plata cheltuielilor de judecată în favoarea reclamantei Heineken România SA, în cuantum de 35.427,35 lei”. Curtea de Apel Târgu-Mureş i-a mai obligat pe apelanţi, în solidar, la plata sumei de 73.485,31 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în apel.

Atac împotriva unei întreprinderi secuieşti, cu 50% capital străin…

Într-o postare pe pagina de Facebook Igazi Csíki Sör, reprezentanţii producătorului de bere din Sânsimion consideră că această decizie a instanţei este „un atac împotriva întreprinderii secuieşti, care şi-a asumat identitatea, limba maghiară şi folosirea simbolurilor sale”, precizând că firma are în prezent 140 de angajaţi. „Curtea de Apel Târgu-Mureş a interzis fabricarea berii Csíki Sör, hotărând să dea dreptate mărcii Heineken. În 30 de zile firma trebuie să distrugă stocurile, precum şi mijloacele prin care se produce această bere (n.n. – după cum se vede mai sus, trebuie distruse doar stocurile). Hotărârea nu a luat în seamă decizia Biroului european de mărci, care a înregistrat marca Csíki Sör cu titulatura de marcă înregistrată şi de origine. Aşadar, Curtea de Apel a trecut peste o hotărâre de la nivel european doar ca să dea dreptate unei multinaţionale. În prezent, firma are 140 de angajaţi, conform legii, în secuime. Este vorba despre un atac împotriva întreprinderii secuieşti, care şi-a asumat identitatea, limba maghiară şi folosirea simbolurilor sale”, se arată în mesajul postat pe reţeaua de socializare.

Pe de altă parte, dacă tot se amintea de multinaţionale, trebuie precizat că şi firma care producea berea „Igazi Csíki Sör” (Adevărata Bere Ciuc) are acţionariat olandez (potrivit unui articol publicat pe site-ul erdely.atlatszo.hu, în proporţie de 50%), iar tot acţionari olandezi are şi Heineken România SA… (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.