Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Fără curent electric nu este posibilă exploatarea resurselor turistice” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » „Fără curent electric nu este posibilă exploatarea resurselor turistice”
„Fără curent electric nu este posibilă exploatarea resurselor turistice”

„Fără curent electric nu este posibilă exploatarea resurselor turistice”

O modificare cu caracter de urgenţă

Caracterul de urgenţă al adoptării, recent, a hotărârii privind aprobarea modificării şi completării Hotărârii CJH nr. 46/2014 referitoare la programul „Realizarea investiţiilor de alimentare cu energie electrică a localităţilor neelectrificate sau parţial neelectrificate din judeţul Harghita – 2014” rezultă din faptul că finalizarea investiţiei „Extinderea liniei electrice subterane de 20 KV în zona extravilan Mădăraş şi Vârful Mădăraş Harghita” este programată în anul 2014. Prin urmare, lista lucrărilor pe 2014 propuse iniţial pentru finanţare din cadrul programului „Realizarea investiţiilor privind alimentarea cu energie electrică…” se cerea modificată şi aprobată de Consiliul Judeţean.

 

Lista lucrărilor pe 2014 cu modificarea solicitată arată astfel:

Denumirea obiectivului: 1) electrificare Şicasău de Jos, comuna Zetea, nr. de gospodării – 15, valoarea totală a investiţiei – 101.000 lei, din care contribuţia CJH – 101.000 lei; 2) electrificarea satului Liban, comuna Suseni, etapa a III-a, (în aceeaşi ordine) 17, 320.000 lei, 288.000 lei; 3) electrificarea zonei Hodoşa-Gară, comuna Sărmaş – 25, 135.000 lei, 135.000 lei; 4) electrificarea satului Borzont, comuna Joseni, etapa I, 100, 1.023.401 lei, 410.000 lei; 5) extinderea liniei electrice subterane cu 20 KV în zona extravilan Mădăraş şi Vârful Mădăraş Harghita, număr de gospodării – 10, valoarea totală estimată a investiţiei 906.547 lei, din care 32.000 lei contribuţia CJH.

 

Din sumele rămase

Prin modificarea amintită mai sus, de fapt, s-a cerut şi s-a aprobat achiziţionarea cablului electric subteran în lungime de 1.200 ml pentru finalizarea lucrării începută în 2012.

Datorită faptului că lucrările de la Şicasău, Liban, Hodoşa-Gară s-au finalizat şi achitat integral, sumele rămase – din suma de 966.000 lei aprobată la începutul anului pentru realizarea investiţiilor privind alimentarea cu energie electrică a localităţilor neelectrificate sau parţial neelectrificate – vor fi repartizate la alte lucrări, dintre care 32.000 lei se acordă pentru investiţia de la Mădăraş.

„Implementarea proiectului de la Mădăraş – spunea preşedintele CJH, Borboly Csaba, reprezintă o prioritate, pentru că fără curent electric nu este posibilă exploatarea resurselor turistice în această zonă şi suma de 32.000 lei pe care o acordăm Mădăraşului este din economii”.

 

O altă hotărâre a Consiliului Judeţean

S-a aprobat „Raportul de evaluare a bunurilor imobile aflate în patrimoniul CJH”, efectuat de către SC Servicii Industriale Comerţ SRL – din Tg. Mureş. La art. 2 din hotărâre se precizează: „Direcţia Generală Patrimoniu, sub conducerea vicepreşedintelui Incze Csongor, sunt încredinţaţi cu modificarea şi completarea bunurilor aparţinând patrimoniului judeţului Harghita, folosind valorile juste din raportul de evaluare a bunurilor imobile şi cu pregătirea şi înaintarea spre aprobare a unui proiect de hotărâre privind aprobarea şi însuşirea inventarului bunurilor care aparţin patrimoniului judeţului Harghita”.

 

Evaluarea nu este opţională

Trebuie ştiut faptul că potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 81/2003, privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituţiilor publice, cu completările şi modificările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2008, activele fixe corporale de natura construcţiilor şi terenurilor aflate în patrimoniul instituţiilor publice vor fi reevaluate cel puţin la 3 ani, de către o comisie numită de conducătorul instituţiei publice sau de evaluatori autorizaţi, rezultatele urmând a fi înregistrate în contabilitate până la finele anului în care s-a făcut reevaluarea. Scopul reevaluării fiind determinarea valorii juste a acestora, luând în considerare inflaţia, utilitatea bunului, starea acestuia şi preţul pieţei, atunci când valoarea contabilă diferă semnificativ de valoarea justă.

Reevaluarea bunurilor aflate în patrimoniul judeţului Harghita a fost efectuată la finele anului 2010, de atunci au trecut 3 ani şi era nevoie de o nouă reevaluare şi acest lucru s-a şi întâmplat.

 

„Să ştim ce cuantificăm…”

…spunea preşedintele Borboly Csaba referitor la acest exerciţiu, care, până la urmă, este o inventariere a bunurilor imobile din patrimoniul Consiliului Judeţean şi o readucere la zi a valorii acestor bunuri. Este vorba despre proprietăţi de tip diferit situate în zone diferite ale localităţilor, al căror număr depăşeşte 300.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.