Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Exerciţiul MOBEX HR-CV-23 în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Societate » Exerciţiul MOBEX HR-CV-23 în judeţul Harghita
Exerciţiul MOBEX HR-CV-23 în judeţul Harghita

Exerciţiul MOBEX HR-CV-23 în judeţul Harghita

  • Câteva sute de rezervişti harghiteni au participat la o sesiune de antrenament militar în poligonul de la Jigodin

Câteva sute de militari rezervişti din Harghita au participat, miercuri, la o secvenţă de antrenament în poligonul de garnizoană Jigodin din apropierea municipiului Miercurea-Ciuc, în cadrul exerciţiului de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare – MOBEX HR-CV-23, condus de Ministerul Apărării Naţionale, în cooperare cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Rezerviştii au primit uniforme militare, iar după o scurtă activitate de pregătire au participat la o şedinţă de tragere cu arma în poligon şi au avut posibilitatea să afle mai multe informaţii despre tehnica şi armamentul din dotarea vânătorilor de munte, fiind amenajate în acest scop mai multe standuri de prezentare.

„Secvenţa de astăzi (miercuri – n.r.) a cuprins, în primul rând, activitatea de prezentare a rezerviştilor la poartă, bineînţeles, verificarea evidenţei, echiparea lor cu ţinuta, distribuirea armamentului. Ulterior s-au deplasat în acest poligon, poligonul de garnizoană Jigodin. Înainte de executarea şedinţei de tragere, au făcut o scurtă şedinţă de pregătire, de antrenament pentru a-şi reaminti măsurile de siguranţă din poligon şi li s-au prelucrat condiţiile şedinţei de tragere. Ulterior, au intrat la executarea şedinţei de tragere specifice pentru această activitate. Totodată, am pregătit standuri de prezentare de tehnică, armament, armamentul din dotarea vânătorilor de munte, tehnică de specialitate a poliţiei militare, materiale de alpinism specifice vânătorilor de munte şi, pe lângă armamentul greu de infanterie, am avut şi câţiva căluţi din cadrul companiei Hipo, compania unicat în Armata Română, care este folosită pentru samarizarea aruncătoarelor de 82 mm, aruncătoarelor de 120 mm şi pentru transportul muniţiei şi a alimentelor. Totodată, avem şi cai de şa pentru deplasare în teren muntos, împădurit, când condiţiile nu permit să utilizăm tehnica”, a declarat comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, colonelul Nicolae Gabriel Oros.

Acesta a precizat că la secvenţa de antrenament de miercuri au participat militari rezervişti din cadrul Batalionului 24 Vânători de Munte din Miercurea-Ciuc şi Batalionului 468 Apărare Antiaeriană din Lunca de Sus, iar pentru joi au fost programate activităţi de instruire similare cu rezerviştii repartizaţi la Batalionul 435 Sprijin Logistic „Ciuc” şi la unitatea de artilerie din Odorheiu Secuiesc. Nicolae Gabriel Oros a afirmat că nu au fost situaţii în care rezerviştii mobilizaţi să fi refuzat să se prezinte la unitate, fiind doar unele cazuri în care anumite persoane nu se aflau în ţară ori nu au avut posibilitatea să participe la activităţile de instruire din motive obiective şi au anunţat unitatea.

„Au fost situaţii excepţionale cu militari rezervişti care, poate la momentul când au fost anunţaţi, nu se aflau în ţară, dar au luat legătura cu unitatea, ne-au contactat şi ne-au comunicat, cei care au posibilitatea ne-au şi trimis instant o dovadă, ceilalţi urmează să ne trimită o dovadă privind faptul că nu au putut să se prezinte. Au venit inclusiv membrii de familie, în majoritatea cazurilor, care ne-au prezentat situaţia celor mobilizaţi, adică motivaţia pentru care nu au putut să vină, dar din câte cunosc eu cazuri de refuz nu au fost”, a menţionat Nicolae Gabriel Oros.

Prezent la secvenţa de instruire din poligonul de la marginea municipiului Miercurea-Ciuc, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, generalul de brigadă Bogdan Cernat, s-a arătat mulţumit de modul în care au fost organizate activităţile în care au fost implicaţi rezerviştii harghiteni.

„Este un exerciţiu care face parte dintr-o serie de exerciţii similare, care s-au desfăşurat şi se vor mai desfăşura în zona de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie Gemina şi vreau să remarc faptul că s-au desfăşurat în condiţii foarte bune, deoarece au fost pregătite foarte bine. Am beneficiat şi de sprijinul eşalonului superior de fiecare dată şi implicarea personalului din unităţile responsabile pentru organizarea exerciţiilor a fost exemplară. Bineînţeles că acest exerciţiu, ca orice alt exerciţiu, urmăreşte să ne demonstreze că procedurile pe care noi le avem implementate la momentul de faţă sunt viabile sau nu, drept pentru care trebuie să exersăm ca să vedem ce trebuie să schimbăm pentru o situaţie reală, să ne prindă pregătiţi pentru orice eventualitate.

Militarii rezervişti din Harghita sunt pregătiţi şi au reacţionat foarte bine, prezenţa este foarte bună şi vreau să spun că au venit exact cum scria pe ordinul de chemare, la timp. Aici, în locul în care s-a desfăşurat exerciţiul s-au comportat foarte bine şi trebuie să remarc şi trebuie să le mulţumim colegilor noştri care i-au instruit când dânşii şi-au executat serviciul militar obligatoriu, când erau tineri, că deprinderile pe care şi le-au însuşit atunci au rămas şi ei acţionează foarte bine pe baza acelor deprinderi pe care şi le-au reamintit foarte uşor şi au avut nişte ghizi foarte buni în militarii care sunt acum activi şi care au organizat acest exerciţiu, militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte”, a afirmat Bogdan Cernat.

  • Mi-a părut bine să revin aici mai ales că ştiu toate zonele acestea, până în vârf

Printre cei care au fost mobilizaţi s-a numărat şi Nicolae Bergovan din localitatea Capu Corbului. Acum în vârstă de 47 de ani, acesta a spus că îi pare rău că nu a ascultat sfatul superiorilor privind angajarea în armată, în urmă cu 27 de ani, când şi-a încheiat stagiul militar obligatoriu:

„Am fost fruntaş, apoi caporal şi m-am liberat cu gradul de sergent. Chiar aici a fost corpul de gardă şi mi-a plăcut. Când m-am liberat a spus domnul comandant – eram trei sergenţi – măi băieţi, veniţi înapoi că în termen de 30 de zile vă angajăm. Mi-a părut rău că nu am făcut pasul acela. Mi-a părut bine să revin aici mai ales că ştiu toate zonele acestea, până în vârf, peste tot am fost. Mi-am reamintit să folosesc arma, mi-a părut rău că o ţintă nu a căzut, dar nu am mai pus mâna pe o armă deloc de când m-am liberat, de 27 de ani”.

Nici Costin Iulia Gabos din Miercurea-Ciuc, în vârstă de 51 de ani, nu a mai luat parte la şedinţe de tragere după efectuarea stagiului militar:

„Nu am mai participat la trageri de când am terminat armata. A fost ok, a fost interesant. Prima ţintă nu a căzut, următoarele două au căzut. Nu am avut temeri, ştiam că este doar un exerciţiu”.

Nagy Florian, fotograf din Odorheiu Secuiesc, a spus că a făcut armata tot la vânătorii de munte şi i-a plăcut experienţa de miercuri din poligon.

„Tot aici am fost în armată la vânătorii de munte. Experienţa a fost foarte faină. Era să mă întristez puţin pentru că colegii de ieri nu au tras şi am zis că eu am venit să trag, deci a fost bine. Am fost bun la tragere şi atunci şi acum. am tras în a treia ţintă de două ori şi a picat şi a doua oară, deci e bine. Am terminat armata în 2004. În urmă cu zece ani ne-au rechemat, dar a fost doar pentru verificarea hârtiilor şi atâta tot”, a declarat Nagy Florian.

 „E un pic cam nasol, dacă ne-a chemat, a trebuit să venim. Am un pic de emoţii, nu am tras de mult şi acum o să vedem ce putem să facem. Cred că ne îndrumă şi ne ajută ca să nu avem probleme. Nu am mai tras cred că de 40 ani”, a spus şi Albert Gyorfy, în vârstă de 61 de ani, din Odorheiu Secuiesc, înainte de a se prezenta pe aliniamentul de tragere din poligon.

După încheierea activităţilor din poligonul Jigodin, toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să guste din nou din vestita fasole cu ciolan cu care se obişnuiseră în vremurile în care erau militari în termen.

***

Exerciţiul de mobilizare MOBEX HR-CV-23, desfăşurat în perioada 12-16 iunie, are ca principal obiectiv evaluarea potenţialului economic şi uman al autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor şi operatorilor economici, la nivelul judeţului Harghita, în vederea identificării resurselor materiale, financiare şi a forţei de muncă necesare susţinerii efortului de apărare şi asigurării continuităţii activităţilor economico-sociale pe timpul stării de asediu, la mobilizare şi pe timpul stării de război, urmând ca principalele concluzii, propuneri, eventualele dificultăţi, constrângeri şi limitări constatate să fie analizate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în vederea dispunerii măsurilor care se impun, a informat Instituţia Prefectului.

Potrivit sursei citate, activitatea este una de maximă importanţă, ea fiind planificată, organizată şi condusă periodic în toate judeţele ţării, de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, structura de specialitate a Guvernului României în domeniul de referinţă, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, precum şi ai ministerelor/autorităţilor de resort cu atribuţii pe linia pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare. Pe timpul desfăşurării exerciţiului se simulează punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naţionale pentru apărare, valabil în perioada 2021-2024 şi acoperirea financiară a acestuia prin execuţia bugetului de stat pentru război, implementarea la nivelul judeţului Harghita a Programului cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare şi a Planului de rechiziţii de bunuri şi prestări de servicii în interes public judeţean.

În contextul exerciţiului, o parte din rezerviştii cu domiciliul în judeţul Harghita, cuprinşi în planurile de mobilizare, au fost chemaţi la unităţi militare în vederea desfăşurării unor activităţi specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.